by • 17 april, 2015 • NyheterComments (11)984

Därför kommer Tidal att bli årets stora musikfiasko

Härom veckan blev det klart att artisten och affärsmannen Jay-Z köper svensk-norska Aspiro med bland annat streamingtjänsten Tidal. Snabbt hette det att nu äntligen skulle artisterna få betalt för musiken som streamades hem till våra hem och att Spotifys dagar var räknade.

Redan tidigare har en och annan högprofilerad artist riktat kritik mot Spotify då man anser att man får för lite betalt jämfört med den gamla hederliga försäljningen av runda plastbitar. Tidal to the rescue med andra ord.

Men riktigt så enkelt kommer det nog inte att vara för hårt arbetande amerikanska popstjärnor. För i all uppmärksamhet har man glömt bort det viktigaste skallkravet i en framgångsrik produkt – kunderna.

Tidal har till dagens datum inte lyckats presentera en endaste gångbar USP. Visst, det pratas om högre kvalité och exklusiva musikvideos och att musik från vissa artister kommer ut tidigare där än på andra ställen men låt mig skjuta dessa argument i sank här och nu.

Högre kvalité

Antalet individer på denna planet som vill betala 199 kronor i stället för 99 kronor i månaden för högre bitrate när det absolut största flertalet användare springer runt med de hörlurar som följer med sina mobiltelefoner. Och de som inte gör det prioriterar troligen att hitta rätt färg på sina Beats-hörlurar framför något som levererar kristallklart ljud. Ber du tio människor på stan att provlyssna på respektive bitrate med sina vanliga hörlurar tvivlar jag på att ens en hör någon skillnad när inte ens Neil Youngs PonoPlayer som skulle frälsa ljudnördarna kunde göra det.

Exklusiva musikvideos

Behöver jag egentligen säga mer än ”Hej YouTube-generationen!”. Allt hamnar på YouTube och hittas det inte där så löser kidsen det på andra sätt.

Exklusiva musikstycken

Åter igen verkar man helt missat att man inte kan kontrollera distributionen av digital media. Det är liksom det som tog död på cd-skivorna. I samma ögonblick musiken släpps på Tidal finns den på alla andra tjänster – så länge de inte bryr sig så mycket om upphovsrätt. De tjänster som gör det, som Spotify och liknande konkurrenter som faktiskt betalar artisterna pengar kommer att bli utan och i slutänden är det inga andra än artisterna, skivbolagen och låtskrivarna som drabbas.

Det som saknas

Samtidigt som deras affärsidé inte ger något större mervärde så finns det en avgörande del som saknas. Spotify har byggt upp en användarbas på runt 40 miljoner varav några promille består av just mina kompisar och bekanta. Jag kan se vad dessa lyssnar på direkt i klienten. När de skickar tips på låtar via Facebook och andra ställen så är det en Spotify-länk och inget annat jag får. Detta gäller resten av de 40 miljoner användarna. Att börja i sådant underläge för Tidal gör det verkligen inte lättare.

Även om Tidal lyckas ta sig fram i streamingkonkurrensen är det knappast så att varenda artist helt plötsligt kommer att kunna vara med i MTV Crib. Det är inte artisterna som i huvudsak äger sina låtar, det är skivbolagen och merparten av eventuellt ökade intäkter går till just bolagen. Det är till och med så att låtskrivarna generellt får en större ersättning än de som sjunger låtarna.

Nej vad artisterna borde göra i stället är att låta sin musik finnas tillgänglig på så många ställen som möjligt och sedan ta diskussionen om ersättning med skivbolagen. Under tiden ser vi hur Tidal kommer att vara en följetong av dålig karma. Det har uppenbarligen redan börjat.

 • Väl rutet, och det som tyvärr inte framkommer i rapporteringen av Tidal är att ersättningen till artister är högre jämfört med Spotify et. al. enbart när kunderna tecknar det dyrare abonnemang (199kr/månad). Lyssningar som genereras av 99-kronorsanvändare ger precis lika låg ersättning till artister hos Tidal som på Spotify.

 • Inte helt ologiskt då ersättningsmodellen trots allt sätts procentuellt sätt via skivbolagen. Däremot är det väl framförallt gratismodellen, dvs 30 av 40 miljoner användare som anses vara det största ”problemet”. Samtidigt kommer det ut sådana här nyheter: http://breakit.se/artikel/367/musikbranschen-vaxer-igen-tack-vare-spotify-och-pandora

 • Ken Burns Effect

  ”Totalt omsatte musiken, i digital eller cd-form, 15 miljarder dollar runt om i världen under 2014”

  Låter inte så mycket!

 • Ken Burns Effect

  Pomo->Pono

 • Det finns ju en hel del som bara är intresserad av lagliga streamingtjänster. Om då Tidal får fler och fler artister som bara finns där (som vanligt folk bryr sig om) ser jag inte varför de inte skulle lyckas. De har väl redan några tunga namn som inte finns på Spotify (som lämnat?).

 • matssoderberg

  Sjunker garanterat…

 • iDocX

  Ruskigt bra skrivet Peter! Men vad jag tror (jag) så kommer det bli som med det svenska grisköttet och annat svenskproducerat för övrigt. Finns det billigare så köper någon det, och då spelar inte våra supergrisar eller köttdjur någonting om det finns en billigare fläskfile som har producerats i ett land där det är ok att pumpa djuren fulla med antibiotika för att skydda dem mot virus etc.

  Så länge det är ”low price” så smakar det gott……. Man blir minipessimist, men jag som köper på iTunes håller tummarna för Tidal!

  Mångfald är bättre än enfald!

 • iDocX

  Tidalic, eller ser jag fel???? ”Ironi”

 • Poom jagk

  ”Mångfald är bättre än enfald!”

  En sanning med modifikation för med för många halvdana tjänster är det ingen som kommer överleva.
  Tror inte ens att Spotify kommer att överleva för investerarna kommer att tröttna på att skjuta till pengar i evigheter.

 • iDocX

  Mycket möjligt, men som du sa: Det är ju marknaden och konsumenterna som styr…

 • Magnus Olsson

  Sant, men hur många kommer att skaffa ett till dubbelt så dyrt abonnemang för att lyssna på sin favoritartist när de redan finns på mindre lagliga tjänster helt gratis. Steget tillbaka till piratkopiering är väldigt kort. Som artikelskribenten skriver, de bör ta diskussionen med sina skivbolag istället som faktiskt tar en väldigt stor bit av den spotifykaka som de klagar över….