by • 25 februari, 2009 • NyheterComments (4)552

Därför tas Resa i Skåne bort från App Store

Skånetrafiken

Igår skrev vi om att en inofficiell version av Skånetrafikens trafikplanerare nu fanns till iPhone och iPod touch. Det tog emellertid inte många timmar innan programmet slutade fungera. Fredrik Olsson som står bakom programmet berättar själv i kommentarerna att han blivit ombedd att ta bort det av Skånetrafiken. Något han också utvecklar i en intervju till omiPhone.

Vi ringde upp Skånetrafiken för att höra varför och fick prata med Anders Vårmyr som är bland annat ansvarig för mobila applikationer.

– Det programmet var inte sanktionerat av oss och problemet är då att vi inte har kontroll och kan styra över belastningen på våra servrar. Det finns exempel där folk gjort gränssnitt som belastat dem allt för hårt.

Han fortsätter med att berätta att de har en egen iPhone-app på gång och den kommer ut snart.

Inget datum är satt men jag testade precis en version som i princip är release candidate. Bara några få saker kvar att fixa.

Anders Vårmyr nämner också att det programmet kommer att kräva att man är medlem på Skånetrafikens mina sidor. Bilden längst upp föreställer det nya programmet och källan är MacWorlds forum.

Sedan innan fungerar mobil.skanetrafiken.se bra men gränssnittet är inte allt gjort för iPhone och även här får vi reda på att det är något som man antagligen kommer att se över i framtida uppdateringar.

 • Thor

  Skånetrafiken är ett företag som tyvärr inte ser till sina kunders intressen.
  Blir förvånad att de överhuvudtaget utvecklar en app. men självklart så vill de stå ensamma om en sådan app.
  Precis som de står ensamma om kollektivtrafiken i Skåne.
  Skånetrafiken tar ut hutlösa färdpriser, lägger när enorma summor pengar på att ta fram nya biljettsystem där varje individs resande ska kunna övervakas. Jag såg fram emot en app, men att det kräver att man registrerar sig i Skånetrafikens ”mina sidor” gör att jag verkligen överväger i att skita i det, detta då skånetrafikens mina sidor kräver hela personnr. folkbokföringsadress och data kommer samlas in om ens resande och hur man rör sig i Skåne.

 • Peter

  Tråkigt att de tar bort programmet men samtidigt förstår jag Skånetrafiken i att de vill få ut sin egen app som de kan ha full kontroll på.
  Något som jag verkligen inte gillar är att det verkar vara som Thor säger att man måste registrera sig på hemsidan för att kunna använda appen. Det känns som det där gör det ännu bökigare. Och att de skall övervaka ens resande gillar jag inte heller. Skall man inte kunna åka någonstans utan att någon övervakar ens minsta lilla steg?

  Fast själv bor jag inte i Skåne så jag behöver egentligen inte bry mig men jag hoppas att det kommer en App ifrån Västtrafik som sköter det hela bättre än Skånetrafiken.

 • David Bergkvist

  Nu finns Resa i Skåne online igen och fungerar som tidigare. En mindre putsning på gränssnittet har gjorts och en källa för trafikdata har lagts till! Resa i Skåne finns numera uppe för nedladdning här:
  http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=305963116

 • Krister Ekström

  Undras just om Resa i Skåne är Voiceover-kompatibel. Skulle ju vara kaxigt om Iphone-appen funkar när inte programmen för Symbian gör det. Det skulle i så fall vara ännu ett skäl till att säga bye bye Symbian, om så skulle behövas.