by • 28 oktober, 2011 • NyheterComments (3)5634

De 10 bästa foto-apparna till iPhone

Har du skaffat en iPhone 4S eller för den delen en iPhone 4 har du också skaffat en bra kamera. I iOS 5 har det dessutom tillkommit redigeringsmöjligheter direkt i appen Bilder där du kan förbättra, rotera, beskära bilden samt ta bort röda ögon. Men för att få ut maximalt av din iPhone och dess kamera behöver du andra appar. Listan nedan är några av de foto-appar jag testat och rekommenderar.

Vissa gör många saker, andra gör få men de har alla sin plats beroende på vilka behov du har i ditt fotograferande. Jag har inte skrivit några priser på apparna nedan då de ändras hela tiden men de ligger normalt från 7 upp till 38 kronor. Ibland är de dessutom gratis men den enda som alltid är kostandsfri är Instagram.

camera_plus_caption

Camera+

Appen som regerar på topplistorna över foto-appar. Välförtjänt dessutom. En kameradel men funktioner som att sätta fokus på en punkt och samtidigt ljusmäta på en annan. Ljusbord där du kan rensa ut tagna bilder innan du sparar till bildrullen och snygga bildeffekter, ramar och sceninställningar som fantastiska Clarity gör detta till kungen av foto-apparna.

Camera+ till iPhone imponerar med “Clarity”

Camera+ nu med bildtexter och sänkt pris

Camera+? - tap tap tap


instagram_2

Instagram

Fotografera och lägg på bildeffekter. Bilderna postas sedan till det sociala bildnätverk som Instrgram är. Snygga effekter att välja mellan och chansen är att flera av dina vänner redan är medlemmar. Fotona kan postas till Facebook och Twitter samt sparas ner till bildrullen.

Instagram 2.0 med realtidsfilter och hög upplösning

Instagram - Burbn, Inc.


hipstamatic_iphone

Hipstamatic

Appen som även om den kanske inte startade retro-trenden för mobilfoto var den som tog den till nya höjder. Här väljer du virtuellt objektiv och film innan du tar bilden. Effekterna är av mycket bra objektiv och du kan köpa nya paket med objektiv och film med in-app-purchase. Rekommenderas för den som vill ha bra kvalite och vill experimentera sig fram.

Hipstamatic-utställning i London

Hipstamatic - Synthetic Corp


camcam_1

Live Filter Camera

Hette tidigare Cam Cam och var en av de första foto-apparna med live-preview av effekterna innan bilden tas. Välj mellan en mängd retro-effekter och svep med fingret över skärmen för att byta filter. Du kan även spela in video med dessa filter.

Retrokamera med realtidseffekter till iPhone

Live Filter Camera - CnC


magic_hour_iphone

Magic Hour

Ännu en raden av appar som skapar snygga effekter. Men Magic Hour har den skillnaden att du kan skapa egna filter och även ladda hem filter skapade av andra helt kostnadsfritt direkt i appen. Annorlunda gränssnitt men med tanke på att du förmodligen aldrig får slut på filter är den väl värd att kolla in.

Magic Hour ger Camera+ en match

Magic Hour - Camera & Unlimited Filter - Kiwiple


pro_hdr_1

Pro HDR

När Apple i iOS 4.1 introducerade HDR-läget direkt i kamera-appen så blev denna app mindre viktig. Den har dock några fördelar men också en nackdel. Fördelarna är att den ger möjlighet för iPhone 3GS att också fota i HDR men den ger också många inställningar att påverka resultatet som den inbyggda funktionen saknar. Nackdelen är att det krävs att din iPhone är helt stilla vid fototillfället då appen tar två bilder med någon sekunds mellanrum.

Pro HDR – Fota i HDR med autofunktion till iPhone

Inbyggda HDR mot Pro HDR i iPhone 4

Pro HDR - eyeApps LLC


luminance_iphone

Luminance

Denna app har visserligen bildeffekter som många andra men det är mest som bildförbättrare den verkligen skiner. Gränssnittet är mycket snyggt och lättarbetat även när det är många parametrar i din bild du vill justera. Här finns också oändligt med ångra-steg om du vill gå tillbaka. Appen är dessutom universal så du får även till iPad.

Luminance – Kompetent bildbehandlare till iOS

Luminance - Subsplash


100_cameras_iphone

100 Cameras in 1

En annorlunda foto-app som är kopplad till Game Center och har diskreta ljudeffekter. Många snygga stämningfulla effekter men är som sagt lite annorlunda. Dock värd att kollas in och den finns också till iPad även om den inte är universal.

100 Cameras in 1 med Instragram-export

100 Cameras in 1 - Stuck In Customs


photoforge_2_iphone4

Photoforge 2

Det närmaste Photoshop man kommer på sin iPhone idag. Alla de funktioner man kan tänkas behöva som lagerhantering, justeringar, masker och filter. Appen är dessutom universal så du får även till iPad.

Photoforge 2 tilll iPhone är här

Photoforge 2 nu även för iPad

PhotoForge2 - GhostBird Software


snapseed_iphone

Snapseed

Utmärkta Snapseed från Nik Software är en riktigt bra app för bildredigering och förbättring av dina fotografier. Gränssnittet är lättarbetat och genomtänk. Du kontrollerar effekterna genom att svepa i sidled och byter genom att svepa vertikalt. Helt enkelt så ett gränssnitt ska fungera.

Utmärkta Snapseed till iOS

Snapseed - Nik Software, Inc.


Detta var tio av mina favoriter och de jag använder. Det finns massor av just foto-appar och kanske fastnar du för andra appar som passar ditt fotograferande bättre. Har du tips på appar vi borde titta närmare på eller vill tipsa andra om så gör det gärna i kommentarerna.

 • Alfons Karlsson

  Skulle vilja komplettera med några:

  CrossProcess (Kanske dock överflödig nu med alla filter i ovan appar)
  myFilm (Väldigt innovativ app för att sätta blur och vinjettering)
  Pano (Överlägset bästa appen för panoramabilder)

 • Alfons Karlsson

  Okej, kanske svårt att komplettera en topp 10-lista då det plötsligt blir top 13, men ni förstår vad jag menar. Anser ovan nämnda appar vara värda ett köp.

 • Christian

  Kan man på något sätt använda dessa kamera-appar till att avfyra ett foto med volymknappen eller komma direkt till kameran från låsskärmen med ett dubbeltryck? Eller är man helt hänvisad till orginal-kameran för det?