by • 8 februari, 2016 • NyheterComments (1)743

Den röda planeten i 360 grader

Förra veckan gick NASA ut med en 360-gradersbild av Mars, tagen av deras utsända maskin Curiosity. Som bekant innebär 360-gradersbilder att det är möjligt att se runt om platsen enheten som tar bilden är placerad, vilket vi kan se om vi exempelvis använder Google Street view. Nu finns det alltså en sån bild av Mars.

Anledningen till att Nasa gick ut med detta var att de ville låta oss vanliga människor få se hur Mars ser ut, och få ”uppleva” planeten själva i våra smartphones. Tanken bakom detta är väldigt positiv, och innebär att vi kommer att kunna få ”uppleva” och i alla fall se olika planeter innan våra efterträdare om några generationer kanske kan ta sig dit och verkligen uppleva planeten.

Problemet med bilden som kom ut förra veckan var, och är, att Curiosity i sig inte är utrustad med en kamera som kan ta 360-gradersbilder egentligen, och inte heller tredimensionell Virtual Reality (VR).  För att göra bilden 360 grader fick de alltså ta de bilder de hade och försöka få ihop det till en 3D-bild i 360 grader. Resultatet var inte direkt perfekt, och planeten såg inte ut som sig själv. Som tur är har de dock gjort något åt detta, och det finns en video på NASAs  youtubekanal där vi kan se planeten mycket bättre. Om du vill se Mars på bästa sätt ska du alltså kolla in denna videon, helst på din smartphone, för bästa effekt.

 

Källa: The Verge

  • Lite märkligt dock att ha en icke-rörlig bild på Youtube som i detta fallet.