by • 18 februari, 2009 • NyheterComments (12)257

Det är förbannat svårt att betala för sig

Ingen Mamma Mia

Björn Ulvaeus svär och gormar på Newsmill med rubriken ”Skall det vara så förbannat svårt att betala för sig”.

Vi tänkte att vi skulle kunna leverera ett bra svar och gör därför ett empiriskt enligt följande modell:

1. Startar iTunes Store

2. Söker på Mamma Mia

3. Sorterar på filmer.

4. Ahh, just det, det finns inga filmer att köpa utanför USA och några få länder till.

Slutsats: Japp, det är svårt, för att inte säga omöjligt att betala för sig.

För alla ni som lyssnat på Macradion vet att vi ständigt och jämt diskuterar att lösningen på fildelningsfrågan är att faktiskt erbjuda oss kunder vad vi vill ha, tillgång till filmer, tv-serier och musik, och då alla filmer, alla tv-serier och all musik, för en rimlig summa online.

Björn Ulvaeus borde därmed sin energi  på att få sina kompisar i industrin att sluta kivas om licensrättigheter och istället inför lite alternativ till piratkopieringen.

 • Patrik

  Helt rätt! Kör på..

 • Joakim

  Med det sättet att argumentera borde det inte finnas någon anledning att ladda ner musik gratis från TPB eftersom man enkelt kan köpa den från iTunes Store. Fast det var väl inte där skon klämde :)

 • Gratis är alltid ett starkt argument, innehåll, kvalité och enkelhet är ett ännu bättre. Därför använder i alla fall jag Spotify och iTunes Store i kombination i nästan alla fall. Kan jag köpa musiken direkt från artistens webbsida gör jag förstås hellre det dock.

 • Magnus Jonsson

  Jag köper i princip allt på iTunes, musik såväl som film, serier osv. Ja, jag har US iTunes konto vilket gör detta möjlighet. Jag önskar verkligen att de kunde släppa en world-wide store fri istället utan tjafs. Personligen avskyr jag Pirate Bay och allt som har med piracy att göra. Jag gillar heller inte den mentalitet och inställning som byggts upp i Sverige om att allt skall vara gratis bara det går att kopiera. Det finns folk som sliter bakom tusentals timmar bakom små program, musik osv. Lyssnar du eller använder skiten så betala för fan!

 • Wag the dog

  Har försökt att köpa och betala The All-american Rejects senaste album åt min dotter. Albumet har hon nu haft i sin ”ägo” i fem veckor men jävlar vad svårt det är när iTunes, Ginza med flera inte börjar sälja förrän den 27 februari.

  Hallå – den 27 feb. har hon tröttnat och rensat ut den från iPoden. Ska jag fortfarande betala då?

 • Beachy

  Jaja, Björne är just rätt person att gnälla om att han inte får betalt.
  Jag förstår dem som sliter för sin överlevnad, men han gör sig löjlig.
  Det är nästan att jag får lust att ladda ner alla ABBAs plattor.
  Om jag inte hade avskytt dem sedan 1974.

 • Peter

  Ja bra det där med att det är faktiskt väldigt svårt idag att hitta det man vill ha. Det är så mycket enklare att gå ut på Pirate Bay och hitta det.
  Det känns som att skivbolagen och de som skapar musik inte riktigt har hängt med i den tekniska utvecklingen och det känns ibland som om alla dessa DRM-skydd och allt sånt som skall minska piratkopieringen istället ökar piratverksamheten för att det helt enkelt blir för svårt att betala för sig.

 • Pontus

  Musik och film industrin har sig själv att skylla. Har man legat efter ett tag så är det ju någon annan som drar ikapp. Precis som vilken konkurrent som helst. Bättre alternativ är det ända sättet de kan få stopp på det. När det väl kommer ett bra program som kan konkurrera med piratkopiering så fattar inte skivindustrin att detta kan vara någon att satsa på. Tänker på Spotify så klart. iTunes Store är det bästa alternativ än så länge. Längtar tills det kan tänkas komma filmer i iTunes med. Man kan tycka att det är på tiden nu.

 • Joakim Durehed

  Det är dags att underhållningsindustrin förstår vilket år det är. För, många artister förstår att man måste möta sina kunder. De har ju fått turnera eller åka på PR-resor hela tiden. Cheferna snackar om vilka procent artisterna skall få. Där har vi ett grundläggande moraliskt problem.

  Om det är bolagen som förlorar mest, vilket det är i de flesta fall, varför skall jag bry mig? För utan bolag kommer ingen musik produceras? Fel, fel fel. Det har producerats musik sen vi började slå på ihåliga trädstubbar. Gör som The Knife, starta eget bolag. Om man laddar ner The Knife, förlorar verkligen The Knife på det.

  Vi är i en omvandlingsfas där det egentligen handlar om hur många rättigheter upphovsrättsinnehavarna egentligen skall få utöka sig med och att branschen måste möta kunderna. Det är knappast någon som på allvar menar att saker och ting skall vara gratis. Det är en vanlig missuppfattning. Men, om det är lättare att ladda ner gratis finns det ju mindre skäl att handla lagligt. Samma gäller om det dessutom är de stora opersonliga bolagen som förlorar mest, för det är inte dem folk älskar, det är artisterna.

  Det är mina tankar kring upphovsrätten i alla fall.

 • Kim

  Hear hear. Den dag jag kan köpa vad jag vill på nätet UTAN REKLAM kommer kabelabonnemanget att åka ut genom förnstret. Men det går ju som sagt inte idag, hur gärna man än vill. Köper i alla fall det mesta av min musik via iTS.

 • Frippe Lin

  Lite konstigt är det väl att IPRED ger det privata näringslivet STÖRRE rättigheter än polisen!!!
  Som det nu är så är det omvänd bevisföring dvs. jag som anklagad måste bevisa mig Oskyldig istället för att som normalt är att den som anklagar måste bevisa att jag är skyldig.
  Alltså kan jag som privatperson råka ut för att någon (jag själv eller någon annan) laddar ner en fil. Sen får Sony eller någon annat privat bolag för sig att jag eller någon annan via min lina stulit en fil som är upphovsrättsskyddad. Då kan de belägga ALLA mina tillgångar med kvarstad (dvs frysa alla mina tillgångar som bankkonton mm mm) i väntan på rättegång. I denna ”rättegång” måste jag som anklagad bevisa mig själv oskyldig. Om jag misslyckas med det så måste jag betala SONYS (exemplets) rättegångskostnader!!!!! Hur ska jag som enskild person ens våga bestrida påståendet om brottet???? Det går inte utan att riskera hus och hem!!! Det blir bara att betala den påstådda förlusten till SONY.
  Gör jag inte det så sätter häxprocessen igång och jag kommer inte att ha råd att stå emot anklagelsen.

  Rättshaveri!!!!! Det blir utopiskt att försvara sig mot denna typ av anklagelser som liten enskild person.

  Det blir väl helt enkelt så att jag som många andra kommer att kryptera all min trafik mot Internet via ett VPN eller att sätta upp ett öppet trådlöst nätverk hemma. Är mitt nätverk öppet så kan man inte bevisa att JAG har gjort det påstådda brottet då andra har tillång till mitt nätverk.
  Surfar man via ett logglöst VPN så kan ingen se min IP så något av de två alternativen blir det i fortsättningen.

  Att det ska vara så jävla svårt att låta Internet vara ifred.
  Det totala rättshaveriet har kommit via IPRED när staten lägger ut ”brottsbekämpningen” på entreprenad till multinationella företag som har en sak som de brinner för $$$$$$$$$$$$ och inte din rättssäkerhet som medborgare i bananrepubliken Sverige.

  Man kan ju stilla fundera på varför Sovjetunionen rasade ihop???
  Var det för att alla tyckte det var bra att staten lyssnade, spårade, läste, kontrollerade ALLT som medborgarna gjorde eller var det beroende på att INGEN ville ha det så?

  Sen är det ju faktiskt så att vi redan betalar en skatt till musik och filmindustrin via den så kallade kassettskatten. Varje lagringsmedia är belagt med en avgift som går till dem som påstår sig förlora pengar om jag köper en hårddisk eller DVD skiva. Påståendet grundar sig på att jag förmodligen kommer att stjäla något och lagra detta stulna på mitt inköpta lagringsmedia.

  Blivande VPN-kund med öppet nätverk.

 • Leonora B.

  Jag håller med dig som skrev det där om att piracy inte är bra. Själv håller jag på med en bok, och jag blir väldigt frustrrerad när jag tänker på att folk stjäl media från upphovsmannen. Jag tycker folk borde skämmas för att de håller på med piracy. Det är fult och äckligt och alla negativa ord jag någonsin skulle kunna komma på för det. Framför allt tycker jag det är konstigt, att man från barnsben blir lärd att det är fel att stjäla. Ändå hittar man ursäkter för att stjäla på nätet. Fan vad ni borde skämmas!