by • 9 september, 2014 • NyheterComments (21)3437

Det här är ‘Apple Watch’ – Apples smarta klocka

Så tillslut besannades det långtgående och seglivade ryktena om att Apple jobbat hårt på att ta sig in på en helt ny marknad. Produkten, som länge benämnts som ”iWatch”, är en multifunktionell smart klocka med namnet ”Apple Watch”. Priset ligger på 349 dollar och lansering kommer att ske ”i början av 2015”.

Tim Cook benämner produkten som ”Apples nästa kapitel”, och sammanfattat rör det sig om en klockformad manick du fäster runt handleden och som ska vara ett komplement till din iPhone. En stor del av fokuset ligger på hälsa och träning, men det är långt ifrån allt denna pryl är kapabel till.

Apple har fokuserat på att göra en väldigt funktionell hjälpreda som är mångsidig, och denna mångsidighet visar sig både genom mängder med möjligheter för utseende fysiskt samt en hel uppsjö av funktioner.

Nedan går vi igenom denna av många efterlängtade pryl, och försöker ge en känsla för vad Apple Watch egentligen är för något. 

Screen Shot 2014-09-09 at 21.36.42

Form, design och skärm

Apple Watch, eller ?Watch, som Apple själva skriver i marknadsföringen, är varken överdrivet tunn eller liten till formen, men designmässigt andas den lyx. Den kommer att finnas i två olika storlekar, antingen 38 millimeter på höjden eller 42 millimeter med skärmyta på 1,5 respektive 1,7 tum. Tjockleken på de båda är 12,6 millimeter, vilket kan jämföras med 11,5 millimeter för Moto 360.

Den flexibla retinaskärmen med okänd upplösning och touch-panelen är täckt av stryktåligt safirglas. Den är också tryckkänslig, det vill säga att den känner av hur hårt du trycker på skärmen, vilket ger en ny dimension till gränssnittet. Att trycka på skärmen löst eller hårt resulterar alltså i olika saker.

På sidan finns en traditionellt utformad krona att hitta – dock en digital sådan – som också går att trycka in för att återvända till hemskärmen. Strax undertill finns en knapp att hitta, döpt till Digitial Touch, och Apple menar att man med denna ska kunna kommunicera med andra Watch-användare på ett helt nya sätt (mer om det längre ned).

Apple Watch är vattentålig, men inte vattentät. Att tvätta händerna, idrotta eller promenera en stund i en regnskur ska inte vara några problem, men den behöver tas av innan du duschar eller badar med den.

Välj mellan standard, sport och lyx

Apple Watch kommer att finnas tillgänglig i tre olika varianter: Sport levereras i en aluminum-finish och skärmen är täckt med konventionellt glas, medan Standard är gjord av rostfritt stål och täckt med safirglas. Apple Watch Edition är den dyraste kollektionen och består av 18-karats guld. Utöver det kommer det finnas sex olika armband att fästa på klockan, där du kan välja på både utseende och material, exempelvis brunt läder, färgglad plast eller skinande krom.

Den dyraste kollektionen, Watch Edition, kommer att levereras i en lyxigare förpackning som dessutom fungerar som en docka för klockan. Förpackningens baksida, som för övrigt mer eller mindre ska se ut som en elegant smyckeslåda, har en Lightning-port som ger den ström. Apple Watch kan sedan med hjälp av en inbyggd magnetladdare dockas fast för bordsladdning.

Screen Shot 2014-09-09 at 21.35.48

Hårdvara

Hårdvarumässigt är Apple Watch fylld med sensorer och modern elektronik. Kronan på sidan har inbyggd IR och dioder som gör om de analoga vridningarna till digitala signaler och innanför skalet gömmer sig ett Apple-designat chip som är döpt till S1 (räkna med att nästa generation får ett snabbare som heter S2).

På baksidan gömmer sig fyra LED-dioder, två synliga och i IR-spektrumet, som tillsammans kan läsa av puls. Vidare gömmer det sig ett gyroskop och en accelerometer som håller koll på rörelser. Den runda plattan på baksidan utgör också laddkontaknte som likt en större och rund MagSafe-kontakt fästes med magneter och laddar via induktion.

Apple WAtch laddare

Stöd för Apple Pay

Med inbyggt NFC-krets kommer även Apple Watch att kunna användas för mobila betalningar via Apple Pay. Autentisering görs då med hjälp av en PIN-kod direkt på klockans skärm, och så länge Apple Watch känner av hudkontakt kommer den fortsätta vara verifierad för betalningar. Så fort den tas av rensas dock detta och en betalning efter det kräver ny inmatning av PIN-koden.

Detta gör att även iPhone 5, 5s och 5c-användare kommer att kunna använda Apple Pay.

Enligt en kort text på Apple.com är det ”bara att trycka två gånger på Digital Touch-knappen och föra Apple Watch mot betalterminalen”.

Apple Watch betala Apple Pay

”Inte tillräckligt bra batteritid”

Inga exakta siffror angavs under presentationen om batteritiden, inte heller något svepande om det. I efterhand har dock Apple-representanter pekat mot en full dags användning, vilket Apple dock inte anser vara bra nog och därför kommer att jobba på att förbättra batteritiden lagom tills Apple Watch lanseras i början på 2015.

Det som dock sades var att skärmen på Apple Watch är släckt när enheten inte används, just för att spara på batteriet. Genom att lyfta armen – som du gör om du vill se tiden – tänds skärmen automatiskt.

Screen Shot 2014-09-09 at 21.40.03

Mjukvara och funktion

Apple Watch drivs av en modifierad version av iOS, men mjukvaran har ännu inte fått något officiellt namn ännu mer än “Watch OS”. Hela operativsystemet är dock utformat för att kräva en anslutning via Bluetooth till en iPhone, och de iPhone-modeller som är kompatibla är iPhone 5 och senare.

Notiser från iPhone skickas vidare till Apple Watch och går att interagera med direkt på klockan i något som kallas för ”Glances”-vyn (”överblick”, och kräver inte att telefonen plockas upp. Operativsystemet är klokt nog att ge förslag på SMS-svar, exempelvis, som enkelt kan skickas med en knapptryckning. Under Apples presentation kom ett meddelande in som bad om ett svar, ett av tre alternativ, och Apple Watch gav de tre alternativen som potentiella svar som användaren snabbt kunde skicka iväg.

Klockan ska även vara smart på andra sätt. Över tid, desto mer du använder den, kommer den känna av ditt beteendemönster och påminna dig om saker automatiskt, likt Google Now.

Samtidigt finns givetvis stöd för Siri på de kompatibla språken, och det går att skicka röstmeddelanden direkt från klockan – sådana röstmeddelanden som iOS 8 aktiverar i meddelande-appen.

Screen Shot 2014-09-09 at 21.40.19

Appar och andra funktioner

Vidare demonstrerades en fotoapp, där inzoomning görs med hjälp av den digitala kronan och kartor som kan visa navigation och ge instruktioner. Givetvis går det att ringa och svara på samtal, kolla mailen, kika på kalendern och andra grundläggande saker.

Det finns även appar för Passbook, alarmklocka, musik och en app för att styra Apple TV. En fitnessapp som håller koll på all din rörelseaktivitet och dina träningspass finns och antas vara hårt integrerad med Healthbook i iOS 8. Men i klockans app kan du exempelvis ange individuella mål för dig själv för olika slag av träningsformer, så som löpning och cykling. Det går också att skryta genom att skicka din aktuella puls i form av ett meddelande till en vän.

Då Apple Watch kräver en iPhone för de flesta funktioner har Apple passat på att låta dessa prata med varandra på några användbara sätt. Bland annat går det att använda klockans lilla skärm som sökare för din iPhones kamera. Det går också bra att få den anslutna iPhone-enheten att plinga för att lättare lokalisera den.

Slutligen kan hemskärmen och apparna på Apple Watch organiseras direkt från iPhone.

Digital Touch – kommunicera på nya sätt

Knappen på högersidan under den digitala kronan är döpt till Digital Touch. Trycker du på den får du upp din kontaktlista, och därifrån kan du sedan kommunicera på fyra olika sätt med dina kontakter.

 • Tap – låter dig kort och gott bara visa mottagaren att du har denne i dina tankar, lite som att puffa/poke:a någon på Facebook. Mottagaren får en notis och en liten vibration. Det går att ställa in olika vibrationsmönster till olika mottagare.
 • Sketch – Du kan rita något fint och litet och skicka till andra Watch-användare. Mottagaren kan se vad du ritar i realtid, och givetvis svara.
 • Walkie-Talkie – Denna funktion låter dig, precis som namnet indikerar, aktivera ett Walkie-Talkie-samtal med mottagaren med den inbyggda mikrofonen och högtalaren.
 • Heartbeat – Trycker du med två fingrar på skärmen skickas din nuvarande puls till mottagaren. Apple menar att det är ett enkelt sätt att låta en mottagare att få reda på ”hur du för tillfället känner dig” – öppet för fri tolkning.

Screen Shot 2014-09-09 at 21.43.05

Utvecklare får tillgång till WatchKit

Apple gör inte om samma misstag som när man lansrade iPhone – Apple Watch görs tillgänglig för utvecklare från dag ett, och man säger att potentialen är oändlig tack vare det.

Utvecklarna får via WatchKit tillgång till både Glances-vyn och hemskärmen, och Apple visade givetvis upp några exempel. Exempelvis kommer BMW-ägare kunna se batterinivån på sina elbilar, Pinterest-användare kommer att kunna bli påminda om de närmar sig en sparad intressepunkt och boende på Starwood Hotels kommer att kunna öppna dörren till sina hotelrum med hjälp av klockan.

Utöver det har appar som Twitter, Nike och American Airlines appar redor för Apple Watch.

Pris och tillgänglighet

Trots att Apple Watch inte lanseras förrän i början av nästa år har Apple redan presenterat prislappen för instegsmodellen, på 349 dollar, vilket vi svenska kan räkna om till cirka 3000-3500 kronor.

Räkna med att Apple Watch Edition, den med 18-karats guld, kommer att kosta betydligt mer – kanske hela 40 000 miljarder.

Källa: Yahoo

[related]Mer från Apples event:[/related]

 • TianZhu

  Tröttsamt. Jag ser fram emot den, absolut, men det är INGEN sportklocka, hur kan de säga det? Speciellt när du behöver telefonen med dig OCKSÅ när du tränar. Finns ingen som vill ha en telefon i fickan medans man springer eller för den delen på armen, för du vill ha en klocka/tränings-pryl på armen. Inte en klocka OCH en iPhone på armen.

 • Jeanjalusi

  Fast behöver du telefonen för ”sportfunktionerna”?

 • TianZhu

  Från Apples hemsida, ”And it uses the GPS and Wi?Fi in your iPhone to track how far you’ve moved.”

  http://www.apple.com/watch/features/

 • Jag gillar att Sony Smartwatch 3 har GPS inbyggt. Android Wear OS får snart stöd för GPS.

 • TianZhu

  Yepp, såg den. Men pratar den med iOS?

 • Tyvärr inte.

 • TianZhu

  Synd det. Finns alltid dealbreakers, och för mig är nog detta en dealbreaker. Om jag ska ha en ”smartwatch” på armen ska det vara just en smartwatch också. Jag löptränar ca 4 gånger i veckan, med telefonen nu för att hålla koll på lite tider och så, och har många gånger tänkt att en träningsklocka vore riktigt sweet, och jag trodde att Apple skulle leverera, men ser ut att inte bli så. Säkert trevligt när man är ute och går och har telefonen på sig, men man vill ha så lite onödigt som möjligt på sig när man tränar.

 • Småländsk student

  Tolkar detta som att man kan använda sportfunktionerna utan iPhone. ”Control the music on your iPhone without taking it out of your pocket. And when you leave iPhone at home to go for a jog, listen to music directly on Apple Watch.”

 • TianZhu

  Hur använder du telefons GPS när du inte har med dig telefonen? Jag säger inte att det inte stämmer, Apple kan mycket möjligt ha löst det, men verkar onekligen inte som det. Hittade du det på samma sida?

 • Småländsk student

  Oklart. Ganska långt ner på sidan står det, i anknytning till musik-appen. http://www.apple.com/watch/features/

 • TianZhu

  Vet inte vad tjejerna i den här filmen (http://www.apple.com/watch/films/) mäter, kanske bara är steg, men väldigt oklart vart dom har sina telefoner, om dom nu har några på sig. Om de nu inte mäter steg bara då.

 • Synd att den inte klarar sig standalone i löparspåret helt klart.

 • pabbie

  Har för mig att den ska kunna mästa avstånd och tid men eftersom den saknar GPS så kan den inte standalone visa dig fint på en karta VART du har sprungit.

 • StefanBP

  Oj! Då blir guldklockan jättedyr! får spara några månader till om jag ska samla ihop till 40 000 miljarder. Men fin vad den. :)

 • Fredrik Magnusson

  Vad menar du nu? Av vilken anledning skulle klockan vara beryktad?

 • Fredrik Magnusson

  Kolla i SAOL på ”beryktad”

 • Du har så rätt så – tack!

 • Dyn Ynys

  Men hur sänds pin-koden från klockan till betalterminalen om den inte har NFC? :)

 • Ah, jo den har NFC.

 • mwetterstrand

  Der här känns som en ganska avgörande faktor. Att behöva släpa med sig telefonen på joggingturen känns inte direkt lockande.

 • culprido

  Jag håller med om föregående talare att avsaknad av GPS kan vara en dealbreaker. Å andra sidan har den pulsmätare på själva klockan vilket är ett megaplus för mig som drar mig för en riktig sportklocka där man behöver pulsband runt bröstet. Frågan är om man ändå ska kompromissa eftersom den rimligtvis mäter avstånd, steg och tid ändå. En annan fråga är om den trots allt kommer gå att koppla ihop med appar som Runkeeperr och MyFitnessPal, eller till och med går att lägga in på klockan. Vad tror ni? Det vore en dröm! :)