Övrigt

Det här är Apple Watch för mig efter en månads användning

Inledning

Plötsligt är allt tyst. Som Apple sagt från start är Apple Watch den mest personliga produkten de lanserat och kanske inte bara för att man bär den på sig utan förmodligen för att olika användare kommer uppskatta, eller störa sig på, de olika funktioner den har och kommer använda den väldigt olika.

Just hur den passar in i ens liv märker man först efter några veckors användning och kanske kommer man fram till att den är helt oumbärlig, eller helt onödig. Jag skulle säga att jag hamnar någonstans mitt emellan men den är väldigt uppskattad.

Som jag skriver inledande i första stycket så är det numera inga ljud som plingar från de mängder av notiser jag får på en dag. Och jag gillar notiser för allehanda påminnelser, nyhetsflashar, iMessage, Facebook-chattar, Slack, Wordfeud, Snapchat och allt vad de kan vara. Helt tyst.

Notiser

Numera får jag ett försiktigt knack på handleden och genom att vinkla armen får jag se vad det var. Inget mer grävande i byxfickan efter en stor iPhone 6 eller letande om mobilen låg i köket eller i soffan. Eller vems mobil var det som plinga?

Jag missar inget var jag än är och de flesta notiser behöver ingen reaktion från min sida utan den räcker med att se upplysningen den gav. Kanske är tvättmaskinen klar eller så har Grekland fått ett nytt storlån. Sitter du och använder din iPhone när en notis kommer visas den smart nog på mobilen istället.

Är det ett iMessage som kräver ett längre svar så åker mobilen fram såklart, men först då. Skulle jag nu veta att mobilen är på laddning i sovrummet och jag sitter på verandan så kan man till och med svara i Apple Watch. Bekvämt för den late.

Men klockan vill också att du rör dig mer. Inte bara ut och träna utan över hela dagen. Du kan inte ge dig ut och springa 30 minuter på morgonen och sen sitta i soffan hela dagen och tro att den är nöjd med dig. Nej det gäller att röra på sig och inte sitta still timmar i sträck. Något jag upptäckte att jag gjorde ibland men nu blir jag påminnd och rör mig oftare.

apple_watch_2

Glances

Nog om notiserna, vilka är de jag uppskattar allra mest, och till vad Apple kallar för Glances och som jag inte använder mig speciellt mycket av alls. Det här är ingen recension utan vad klockan är för mig, som rubriken säger, så jag hoppar också över andra funktioner som jag knappt använder. Här finns iallafall bland annat valet att sätta den i ljudlöst och en funktion för att hitta var du la din iPhone.

Jag styr också ibland musikuppspelning och podcast-lyssnande från handleden samt kikar in vad som trendar på Twitter. Här finns också puls, träning, väder samt annat som du kan ställa in dina appar att visa. Tyvärr kan de vara lite sega på att uppdatera då klockan hämtar informationen från din mobil först när du tittar.

apple_watch_3

Appar

Jag hade inga höga förväntningar på apparna i klockan i denna första version där de dessutom inte ens körs på Apple Watch som riktiga appar utan strömmas från din iPhone. Det fungerar helt enkelt inte speciellt bra nu och jag kan inte säga att jag knappt använder någon regelbundet.

Fjärrkontrollen för Apple TV är dock väldigt smidigt då du kan pausa även när du inte är i rummet. Ibland kikar jag även in lite mer nogrannt hur jag rört mig under dagen. Förmodligen kommer detta med appar bli bättre i höst med watchOS 2 men i skrivande stund är det inget att hurra över.

Sammanfattning

Som sagt är inte detta någon komplett recension och Apple Watch har sina brister och egenheter. Men såhär en månad efter jag fick den är det så sjukt skönt att det är tyst och man kan vara lugn att man inte missar något även om mobilen inte är i byx/shorts-fickan eller ens speciellt nära. Tyst och lugn man uppskattar i ens uppkopplade liv under arbetsdag, vardag och semester.

Några avslutande punkter

  • Batteriet räcker utan problem hela dagen.
  • Ställ in vilka appar du verkligen vill ha i glances. Blir en massa svepande fram och tillbaka annars.
  • Var sparsam med ljud, eller sätt på ljudlös för du känner ändå knackningarna på handleden.
  • Håll antalet appar nere, det blir snabbt rörigt att navigera.

Du som också haft Apple Watch ett tag, vad är den för dig? Och du som ännu inte skaffat någon, kommer du beställa en på fredag?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!