by • 15 juli, 2015 • NyheterComments (14)2240

Det här är Apple Watch för mig efter en månads användning

Inledning

Plötsligt är allt tyst. Som Apple sagt från start är Apple Watch den mest personliga produkten de lanserat och kanske inte bara för att man bär den på sig utan förmodligen för att olika användare kommer uppskatta, eller störa sig på, de olika funktioner den har och kommer använda den väldigt olika.

Just hur den passar in i ens liv märker man först efter några veckors användning och kanske kommer man fram till att den är helt oumbärlig, eller helt onödig. Jag skulle säga att jag hamnar någonstans mitt emellan men den är väldigt uppskattad.

Som jag skriver inledande i första stycket så är det numera inga ljud som plingar från de mängder av notiser jag får på en dag. Och jag gillar notiser för allehanda påminnelser, nyhetsflashar, iMessage, Facebook-chattar, Slack, Wordfeud, Snapchat och allt vad de kan vara. Helt tyst.

Notiser

Numera får jag ett försiktigt knack på handleden och genom att vinkla armen får jag se vad det var. Inget mer grävande i byxfickan efter en stor iPhone 6 eller letande om mobilen låg i köket eller i soffan. Eller vems mobil var det som plinga?

Jag missar inget var jag än är och de flesta notiser behöver ingen reaktion från min sida utan den räcker med att se upplysningen den gav. Kanske är tvättmaskinen klar eller så har Grekland fått ett nytt storlån. Sitter du och använder din iPhone när en notis kommer visas den smart nog på mobilen istället.

Är det ett iMessage som kräver ett längre svar så åker mobilen fram såklart, men först då. Skulle jag nu veta att mobilen är på laddning i sovrummet och jag sitter på verandan så kan man till och med svara i Apple Watch. Bekvämt för den late.

Men klockan vill också att du rör dig mer. Inte bara ut och träna utan över hela dagen. Du kan inte ge dig ut och springa 30 minuter på morgonen och sen sitta i soffan hela dagen och tro att den är nöjd med dig. Nej det gäller att röra på sig och inte sitta still timmar i sträck. Något jag upptäckte att jag gjorde ibland men nu blir jag påminnd och rör mig oftare.

apple_watch_2

Glances

Nog om notiserna, vilka är de jag uppskattar allra mest, och till vad Apple kallar för Glances och som jag inte använder mig speciellt mycket av alls. Det här är ingen recension utan vad klockan är för mig, som rubriken säger, så jag hoppar också över andra funktioner som jag knappt använder. Här finns iallafall bland annat valet att sätta den i ljudlöst och en funktion för att hitta var du la din iPhone.

Jag styr också ibland musikuppspelning och podcast-lyssnande från handleden samt kikar in vad som trendar på Twitter. Här finns också puls, träning, väder samt annat som du kan ställa in dina appar att visa. Tyvärr kan de vara lite sega på att uppdatera då klockan hämtar informationen från din mobil först när du tittar.

apple_watch_3

Appar

Jag hade inga höga förväntningar på apparna i klockan i denna första version där de dessutom inte ens körs på Apple Watch som riktiga appar utan strömmas från din iPhone. Det fungerar helt enkelt inte speciellt bra nu och jag kan inte säga att jag knappt använder någon regelbundet.

Fjärrkontrollen för Apple TV är dock väldigt smidigt då du kan pausa även när du inte är i rummet. Ibland kikar jag även in lite mer nogrannt hur jag rört mig under dagen. Förmodligen kommer detta med appar bli bättre i höst med watchOS 2 men i skrivande stund är det inget att hurra över.

Sammanfattning

Som sagt är inte detta någon komplett recension och Apple Watch har sina brister och egenheter. Men såhär en månad efter jag fick den är det så sjukt skönt att det är tyst och man kan vara lugn att man inte missar något även om mobilen inte är i byx/shorts-fickan eller ens speciellt nära. Tyst och lugn man uppskattar i ens uppkopplade liv under arbetsdag, vardag och semester.

Några avslutande punkter

 • Batteriet räcker utan problem hela dagen.
 • Ställ in vilka appar du verkligen vill ha i glances. Blir en massa svepande fram och tillbaka annars.
 • Var sparsam med ljud, eller sätt på ljudlös för du känner ändå knackningarna på handleden.
 • Håll antalet appar nere, det blir snabbt rörigt att navigera.

Du som också haft Apple Watch ett tag, vad är den för dig? Och du som ännu inte skaffat någon, kommer du beställa en på fredag?

 • CekariYH

  Mycket likt som jag tycker också, gillar att slippa hala fram iPhonen hela tiden, bli påmind om att röra mig etc.
  Flera appar jag använder funkar riktigt bra medans andra är så slöa på ?Watch att man tror dom kraschat.
  Kommer nog att bli så mycket bättre när dedikerade ?Watch appar kommer och med uppgraderingar av WOS.
  Tror också att nästa modell blir toppen eller iaf den efter det :-)

 • janne

  Vilken modell köpte du?

 • CekariYH

  Sport grå och sedan ett 3:parts stålarmband.

 • Robelibob

  För en som inte har twitter, facebook eller liknande (som kanske ger mer användning av klockan), och som dessutom annars har en tag heuer carrera, så kan jag efter 2 veckors användning säga att apple watch inte ger mig så värst mycket egentligen. Det är sjysst med träningsdelen med kalorier m.m. och snabbt kunna läsa meddelanden, mail(inte alla), svara och ringa från klockan. Styra musiken är användbart. Men man får i stort sett svara på sms via telefonen ändå eftersom det lätt blir fel när man ska prata in meddelandet i klockan, man måste vara väldigt tydlig, och om man råkade få ett ord fel så måste man börja om från början. Man har några förvalda svar som man kan använda, men det är ganska begränsat. Vet att den amerikanska versionen känner av vad personen som skickat sms till dig har skrivit och då får du förvalda svar, men inte på svenska watchOS versionen. Märker att man vill vrida handleden och göra något med den, men märker snabbt att det finns inte så mycket kul att göra med den.
  Jag har inte hittat någon watchface som jag gillar mer än någon annan, vilket gör att jag byter hela tiden, tycker man borde kunna kombinera mera mellan de olika klockorna. Tycker den som visar planeten är snygg men själva sol linjen visar fel, så när klockan är 17 här så visar den att det är mörkt i hela norden.
  För mig så känns det som att jag kommer gå tillbaka till min vanliga klocka inom snar framtid =)

 • Monster

  Hoppas kunna hämta ut en space grey på fredag…:)

 • Monster

  Just det som bekymrar mig, jag har några vanliga klockor som jag egentligen är väldigt nöjd med (någon dyrare certina och några billigare från typ ur&penn) men om jag skaffar en applewatch….kommer jag då aldrig mer kunna använda mina vanliga klockor? Eller kommer applewatch vara tillräckligt bra att jag glömmer de andra i byrålådan? Och räcker förnyelsen med att byta armband, som det säkert kommer komma massor av i tredjepartsutförande?
  Ens den billigaste applewatch är lite för dyr för att bara vara en rolig sak att köpa och ha som en gadget tycker jag… Så lite beslutsångest har jag, men förmodligen infinner sig ”måste ha” känslan omgående när jag får se klockan i verkligheten på fredag och jag inte kommer kunna motstå ett köp.

 • Robelibob

  Jag tänkte först att man kan ha sin vanliga klocka vid andra tillfällen, typ när man ska vara dressad o så, men eftersom klockan mäter steg, kalorier m.m m.m. så blir det att man inte tar av sig den ens för en dag. Men o andra sidan gör det inget om vanliga klockan får ligga och vila lite ifrån förslitningar tills man tröttnat på apple watch. Har inte köpt någon extra band till den än, men jag skulle gissa att det skulle räcka som förnyelse. Jag har inte tröttnat på utseendet på den, det är en apple produkt så den är riktigt snyggt gjord. Jag har 42mm space grey versionen och den är mindre än vad man tänkt sig och sitter riktigt bra, känns inte att man har något på sig.
  Kanske blir lite roligare att ha den ifall man har någon polare som också har den. Tjejen är helt såld på den och ska skaffa sig en på fredag. Skulle varit nice om apple pay fanns i sverige också, hade varit smidigt att betala med klockan.

 • TianZhu

  Ah! Du ska köa? :)

 • Liknar oerhört mycket mina erfarenheter från Android Wear. Det är notiserna som man använder klart mest – slippa plocka fram mobilen så ofta. Sedan kan starta/stoppa Spotify, tysta telefonen, hitta var den är, kolla temperaturen, sätta timern och lite blandat också vara väldigt trevligt. Jag tror mycket på smarta klockor oavsett plattform; det har en framtid och kommer bli större och större.

 • Monster

  Bör ju inte behövas tycker jag, men jag ska vara där lite före 10 i alla fall :)

 • CekariYH

  Glömde ju att jag använder Siri rätt mycket, helskönt att ställa frågor direkt till ?Watch genom att bara säga ”Hej Siri + frågan” och få ett oftast vettigt svar, och ibland lite underliga blickar från folk i närheten :-)

 • Patrik Rosenholm

  Vart bor du? Tänkte ta mig till någon butik i morgon i Stockholm.

 • Monster

  Malmö för min del…

 • Har du varit på Emporia? Kan du lämna rapport om läget? :)