by • 2 november, 2015 • NyheterComments (26)2236

Din nya Apple TV-fjärr är täckt av….glas

Nya Apple TV har lanserats och många av oss har redan fått dem levererade. Tillhörande den nya TV-kompanjonen är Apples nya fjärrkontroll, ”Siri Remote”, som dock i svenska Apple Store heter Apple TV Remote – antagligen då Siri på Apple TV:n av någon outgrundlig anledning inte fungerar för oss svenskar ännu.

Fördelarna med den nya fjärrkontrollen är många, men det finns också en väldigt stor nackdel.

Den nya fjärrkontrollens framsida, inklusive trackpad-området, är täckt av glas. Och glas har, som de flesta smartphone- och tablet-användare någon gång upptäckt, en tendens att kunna gå sönder, spricka eller helt och hållet krossas.

En fjärrkontroll hanteras inte som en iPhone

Som van Apple TV-användare är undertecknad betydligt mer försiktig med en iPhone än en Apple TV-fjärrkontroll. Den sistnämnda lever sitt liv i soffan, kastas fram och tillbaka mellan familjemedlemmarna och används fritt av min tvåårige son. Den har också en tendens att ganska ofta ”råka” tappas på parkettgolvet (yes, min son har upptäckt alla fördelar som uttrycket ”Jag RÅKADE, pappa…” för med sig). Men med tanke på att den är byggd i aluminium och har plastknappar har den inte haft några större bekymmer med att hålla sig hel.

Apple TV Siri Remote krossad

Funktionsduglig, men spräckt. Apple uppmanade ägaren att köpa en ny, för 849kr. (Imgur)

Att behandla nya Siri Remote / Apple TV Remote på samma sätt är dock inte att rekommendera enligt en Reddit-tråd där bilden ovan publicerades. Enligt personen – som eventuellt kan vara den förste i världen att råka ut för detta – tappades fjärren från soffhöjd ner på ett klinkergolv. Mycket mer än så krävs alltså inte, om denna person ska tas på orden.

I samma tråd är det flera andra som vittnar om samma sak; spräckt eller krossat glas på deras nya, dyra fjärrkontroll, utan att de utsatts för några orimliga händelser i deras vardagsrum. Ett vanligt, vardagligt ”tapp” ska ha räckt, menar de.

Åttahundrafyrtionio kronor

En ny Siri Remote / Apple TV Remote kostar 849kr i svenska Apple Store – en ganska tråkig summa att betala med tanke på att den nya Apple TV-modellen inklusive fjärrkontroll kostar 1695kr. För en femtiolapp mindre än priset för bara fjärrkontrollen får du förra generationens Apple TV med den äldre aluminium-fjärrkontrollen.

Det finns redan nu tredjepartstillverkare som visat upp fodral för Apples nya fjärrkontroll, och kanske kommer marknaden för skärmskydd och fodral för nya fjärren explodera på sikt. Men tills dess rekommenderas du att vara lite mer varsam med din nya fjärrkontroll, alternativt teckna AppleCare.

Själv inväntar jag leverans av Griffins nya fodral, och tills dess att den levererats kommer min tvååring inte ens få titta på min nya, lena, glansiga och glastäckta fjärrkontroll.

 • Kristian Lengyel

  intressant är dock om gamla aluminium fjärren går att par-koppla som extra fjärr eller iaf som ersättare?

 • Norre

  Tycker det är mycket gnäll om att saker går sönder utifrån handhavandet. Det kanske är en generationsfråga men jag har lärt mig från unga år att vara rädd om mina saker.

 • Spooky

  Att fjärren är gjord av glas må väll vara hänt. Det blir till att förvara den i bokhyllan så ungarna inte kommer åt den. Men PRISET!? What the hell!!! Apples storhetsvansinne börjar skina igenom allt tydligare. Nu börjar de verkligen tappa greppet om verkligheten. Snart släpper de väll en bärbar Mac med en processor på ynkliga 1,1 GHz för 15 000:-

 • Jag förstår inte. Så rent principiellt skulle alla tekniska prylar kunna vara producerade i frigolit, och om något skulle gå sönder så är det användaren som inte varit tillräckligt varsam? Eller vid vilket material går din gräns?

  Och en personlig, men relevant, följdfråga: Har du barn?

 • De gamla fjärrkontrollerna, både vita och aluminium, fungerar! Går dock inte att aktivera Siri, eller spela många av de nya spelen som kräver accelerometer.

 • Norre

  Svarar ja på båda.
  Det finns ingen gräns för materialet. Köper du en yxa för att hugga ved så tycker du inte det är konstigt om den inte håller när du försöker hugga stål.
  En fjärrkontroll är gjord för att hållas i en hand eller ligga still. Inte att kastas eller att slå ner en spik.
  Denna produkt är säkert testad och byggd för ett visst ”missbruk”, men vi vet inte hur handhavandet av den varit, för den i artikeln.

 • Där håller jag inte riktigt med. Jag vågar påstå att fjärrkontroller i majoriteten av alla vardagsrum kastas, tappas, slängs i soffan, används av barn osv osv, och bör därför utvecklas med ett sådant handhavande i bakhuvudet.

  Tycker att din yx-liknelse faller, för man ”råkar” väldigt sällan hugga stål med yxan. Däremot råkar man tappa sin fjärrkontroll jämförelsevis ofta.

  Men har du på riktigt aldrig tappat din TV-fjärr i golvet någon gång? Eller dina barn? Om ja, förväntar du dig inte då att den ska hålla?

 • Fred_Sv

  Håller helt med Norre. Extremt jäkla tråkig inställning om att det är en nackdel att med att saker sönder om saker misshandlas. Dricksglad är också gjorde i högst olämpligt material om man skall ha dem att kasta med.

  Ja, jag har barn, ett högst väluppfostrat sådant som vet att man inte leket med pappas teknikprylar och att man är rädd om saker. I fallet med nya AppleTV så kommer hon att få använda den gamla fjärren och den nya är ”a no go zone” även om den ligger framme.

 • Norre

  Självklart har jag och barnen tappat saker, det händer alla. Men jag förutsätter inte att saker skall hålla då de tappas.
  Hur många fjärrkontroller tror du har gått sönder för att användarna satt sig på dessa då de ligger i soffan? Säkert massor, men man hör aldrig att en fjärr skall tillverkas i massivt stål bara därför.
  Tycker dessutom att du trycker för mycket på att det är just barn som skall tappa eller kasta fjärren. Om jag ser till de barn jag fått se växa upp på nära håll, så måste jag säga att de flesta som förstår att använda en fjärrkontroll också förstår att vara rädd om den.

 • Då tycker vi bara i allmänhet väldigt olika :) (Tror för övrigt inte alls att det är ”massor” av fjärrkontroller som gått sönder för att man satt sig på dem i soffan. Vet inte ens om det är möjligt?

  Jag har aldrig varit nämnvärt varsam med våra fjärrkontroller, då det aldrig har behövts. Givetvis lär jag min son varsamhet, men lika givet är det att han tappar saker och ting. Han är två, som sagt.

  Jag sover på den ibland, tappar den i golvet säkert dagligen osv, och det har aldrig varit några problem, då hårdplast är väldigt tåligt.

  Och jag tror som sagt att de flesta inte är så rädda om sina fjärrkontroller, just för att det inte har varit nödvändigt att vara det. Min Harmony-kontroll har fått en hel del under lång tid, utan så mycket som en repa på den.

  Men visst, jag kan ha fel. Tiden får utvisa om detta blir ett så stort problem som jag förutspår, eller inte.

 • ”Misshandlas”? Att tappa sin fjärrkontroll från soffhöjd på golvet, är det att misshandla fjärrkontrollen?

 • Fred_Sv

  Du var där och såg hur det gick till? Det måste du ju ha varit med tanke på att du framför det hela som dagen sanning. Så varför frågar jag?

 • Ojdå. Nej, jag framför det inte alls som dagens sanning, då får du nog läsa artikeln och mina kommentarer igen.

  Men om vi backar ett steg och istället pratar om glastäckta produkter i allmänhet, och fjärrkontroller i synnerhet. Glas går sönder betydligt lättare än plast och aluminium, det är nog ett faktum som du antagligen håller med om. Fjärrkontroller i allmänhet påstår jag ofta tappas i golv och på andra sätt får utstå ett hårdare handhavande, det tror jag också att du är benägen om att hålla med om.

  Kontentan av dessa två antaganden (för mig) är då att Apples nya, glastäckta fjärrkontroll är lättare att råka ha sönder än exempelvis Apples förra fjärrkontroll. Och då en ny kostar 849kr känns uppmaningen om att vara extra försiktig med den inte så hemskt som du får det att låta.

  Sen, om vi också ska behandla det här med barnperspektivet. Jag har också vad jag anser vara ett ”högst väluppfostrat barn”, men jag låter honom leka, utforska och experimentera med alla mina tekniska saker, för att det är så jag anser att barn lär sig och utvecklas.

 • Dan

  Så du menar att det är OK att den nya är ömtålig för att du har en gammal fjärrkontroll? Hur ska dom göra som inte har en gammal som barnen får använda?

 • Ferrari FF Coupe dricker sanslösa 1,4l/milen vid landsvägskörning. Nya Kia Picanto drar bara 0,44/mil landsvägskörning. Ferrari har verkligen tappat greppet om verkligheten.

 • Tomas Beckman

  Jag är helt klart på Siavash sida. En fjärrkontroll har väl hos 80-90% av befolkningen genom alla tider varit något som titt som tätt får sig sina törnar. Lite känsla som tillverkare måste man ju ha hur ens produkt vanligtvis används. Det betyder ju inte att de måste göra fjärrkontrollerna i gummi, men glas känns ju verkligen inte speciellt genomtänkt. Helt klart utseende före funktion i alla fall, och även om Apple många gånger helt medvetet och framgångsrikt siktat in sig i det dyrare segmentet där man betalar väldigt mycket bara för själva designen, så är ju Apple TV:n verkligen något som köps och används av de flesta.

  Sen återstår det ju såklart att se hur ömtålig den verkligen är, men risken finns ju helt klart att de får många missnöjda kunder.

 • Thor

  Jag tycker att man får kolla på användningsområdet är och därefter välja material som passar.
  En apparat som ska ligga i soffan, på soffbordet bland en massa andra saker, användas utav alla familjens medlemmar, bråkas om, spelas med, klickas på.
  Plast och aluminium är beprövade och fungerar bra, jag tror inte glas är bästa valet. Är det gorillaglas eller något annat mer hållbart?
  Priset är dyrt men ligger i samma prisklass om vi jämför med vad fjärrkontroller från andra premiumtillverkare kostar.

 • Thor

  Jag tycker att man får kolla på användningsområdet är och därefter välja material som passar.
  En apparat som ska ligga i soffan, på soffbordet bland en massa andra saker, användas utav alla familjens medlemmar, bråkas om, spelas med, klickas på.
  Plast och aluminium är beprövade och fungerar bra, jag tror inte glas är bästa valet. Är det gorillaglas eller något annat mer hållbart?
  Priset är dyrt men ligger i samma prisklass om vi jämför med vad fjärrkontroller från andra premiumtillverkare kostar

 • Har grundfrågan tappats bort här? Känns som många olika saker diskuteras på en gång :)

  Håller med om att det finns olika bra och dåliga material att göra en fjärrkontroll av.
  Håller också med om att det kanske inte var så smart att skapa en kontroll med en bit glas på.

  Däremot håller jag inte med om att man EFTER att man köper en ny AppleTV, med allt vad det innebär, klagar på att kontrollen gick sönder för att man tappade den.

  Tycker man skall göra det valet innan sakerna går sönder i sådana fall, dvs, tänka tanken att, ”Denna är dyr och gjord av glas, bäst jag inte låter den ligga framme” (om jag har barn) alternativt, ”Denna är dyr och gjord av glas, bör nog tänka mig för lite extra hur jag/vi hanterar den”.

  Nya kontrollen är ganska snygg och glaset är en del av designvalet Apple gjort. De kunde säkert valt ngt annat material och fått till en annan snygg design, men nu gjorde de inte det.

  Förstår inte meningen: ”Och då en ny kostar 849kr känns uppmaningen om att vara extra försiktig med den inte så hemskt som du får det att låta.” som du skriver ?
  Menar du att Apple borde varna mer?

  Som slutkläm tänker jag att meningen
  ”Det borde den hålla för” används väldigt sällan av mig. Det skall vara att glaset spricker av spänning när man sätter i laddkontakten eller liknande.
  Att tappa någonting är alltid mitt eget fel.
  Att dränka elektronik i vatten, är alltid mitt (eller vållande persons) fel.
  Att sedan börja diskutera fallhöjder, hur mkt vatten prylen fick på sig eller liknande är , ENLIGT MIG, bara ett sätt att flytta en olyckshändelse, ett problem eller ngt jobbigt, till någon annan.

  PEACE!

 • Fred_Sv

  Är den ömtålig? För att det står på internet att den är det. Jag har läst spaltmil om hur ”ömtåliga” alla möjliga Apple-produkter är. Är det inte telefoner som blir dubbelvikta bara för att man tittar på dem så är det glasytor som spontandpricker av vindstyrkor om 5 m/s. Det verkar dock i princip allt vara fullskaliga tropiska orkaner i provrör.

  Alla Apple touchytor idag är av glas och har så varit sedan ett antal år, detta för att man kommit fram till att det är det bästa materialet för ändåmålet. Jag vill personligen inte nöja mig med annat än det bästa materialvalet bara för att det finns de som inte kan handha sina prylar med viss försiktighet.

  Använd produktern som de skall användas, njut av vad de tillför eller så köp dem inte. Enkelt.

 • ”Och då en ny kostar 849kr känns uppmaningen om att vara extra försiktig med den inte så hemskt som du får det att låta.” – Nej, jag syftar till varför jag skrev denna artikel; som en uppmaning till andra som, likt mig, inte kände till att den var täckt med glas. Och då säkerligen finns andra, igen – likt mig, låter sina barn utforska och experimentera med teknik kanske inte borde göra det lika självklart med nya Apple TV-fjärren, då det kan hända en hel del tråkigheter om ett litet barn utan uppsyn råkar krossa glaset osv.

 • Fred_Sv

  Men om du tycker att det främjar ditt barn utveckling att leka med dina dyra fina fjärr när han är 2 år så gör det, det är trotts allt en fri värld. Men gnäll inte på Apple när den inte håller!

 • Ja men då så! Att varna andra är det inget fel på.
  Minskar ju bara risken att någon missar att den är av glas!
  :)
  I övrigt tänker jag nog ändå som jag skrev tidigare.

 • Men Fred, sluta nu. Läs artikeln en gång till, det är ingen gnäll-artikel – jag gnäller inte. Den förklarar något som kom som en nyhet för mig, och som jag ansåg skulle kunna vara en nyhet för andra.

  Jag konstaterar att 1) fjärren är täckt av glas, 2) att användare rapporterat att den inte är så tålig (vilket är rimligt då den är täckt av GLAS, och 3) uppmanar användare vara lite extra varsamma med sin nya kontroll då den är dyr att ersätta.

  Hur översätter du det till gnäll?

 • Dan

  Du verkar anse att den är ömtålig eftersom du satt ut den som en ”a no go zone” för ditt barn…

 • Fred_Sv

  Jag har inte sagt att du gnäller, det var det Norre som gjorde. Jag har däremot sagt ”Men gnäll inte på Apple när den inte håller”. Har den redan gått sönder? ;-)