by • 15 januari, 2015 • NyheterComments (22)1425

DN.se byter betalmodell

Dagens Nyheter förändrar sin finansieringsmodell på nätet. Tidigare var vissa artiklar öppnar och andra stängda för icke-prenumeranter, nu kommer man i stället byta till att alla får läsa en viss mängd av valfria artiklar innan betalväggen åker upp.

Hur många det handlar om är i skrivandes stund okänt men som exempel är det fem stycken i månaden på Sydsvenskan.se som också ingår i Bonnierkoncernen.

Att prenumerera på nätet kostar 99 kronor månaden men de lockar med 1 krona för första månaden.

Källa: DN.se

 • ciryon

  Jaha, där rök DN. Som en av de sista tidningarna som gratis publicerade nyheter på nätet har jag ofta länkat dit. Vad finns det kvar?

 • StefanBP

  Tråkigt, mycket tråkigt, förstår att det är ”kris” i nyhetstidningsbranchen, och att det måste tjäna in pengar på något sätt, men ändå tråkigt. Sen är ju en stor risk att fler och fler får sina nyheter från mer tvivelaktiga källor som vinklar allt för att syfta sina egna idéer och tankesätt, som alla de rasistiska sidor, t ex Fria Tider och allt de nu heter.
  Alla artiklar är ju mer eller mindre vinklad av de som skriver dem, det kan man aldrig komma ifrån, men anser ändå att den seriösa Pressen i Sverige gör detta oftast ytterst markant, medan tidningar på ytterkanterna, om vi nu kan kalla det för de, gör de ganska så friskt och hittar på och vinklar saker likt skvallerpress som Se o Hör och annat skit. Tyvärr finns det ju en hel del som tror på vad som skrivs på sådana sidor, och läser det helt okritiskt. Så därför är detta med att tidningar mer och mer betalar för sitt innehåll ett bakslag enligt mig för demokratin. Jag hoppas och tror att DN med förnuft och känsla väljer vilka artiklar som ska kosta och vilka som ska vara gratis.

 • Dan

  Jag undrar hur dom gör begränsningen rent praktiskt. Om det är mha cookies så blir det ju ett visst antal besök per webbläsare, vilket ger ganska många besök i praktiken när man går på olika kvoter från jobbet, hemma, paddan, telefonen. Om det är mha IP-adress så blir det istället väldigt begränsat från jobbet till exempel.

 • Dan

  Det borde gå bra att länka dit tycker jag. Begränsningen bör vara satt så att den som följer en rimlig mängd länkar kommer undan gratis, och att den som använder DN som nyhetskälla får betala.

  gp.se finns kvar iaf vet jag.

 • Om det är som sydsvenskan.se så är det kakor.

 • Carl-Henrik Sjölin

  Jag förstår att det är kris, men tyvärr jag kommer inte betala för nyheter på nätet. Jag väntar på att tidningarna anpassar kostymen efter de nya förhållanden och för deras finansiering så får de försöka hitta andra inkomstkällor.

  Jag har slutat tex att besöka Sydsvenskan efter deras begränsningar, nu har de kanske ändrat igen men jag tror tidningarna tappar massor av folk om man inför sånt.

 • Då är det väl tyvärr för Sydsvenskan lätt för folk att komma runt? Eller det är inte så enkelt?

 • Det känns som om jag som elektronisk prenumerant i själva verket fortfarande är med och subventionerar tryckerier och tidningsbärare och allt vad de nu har de som vill läsa tidningen på döda träd. (Ungefär som jag helt jävla i onödan ska betala bankerna för att de har öppet med massa personal för studenter och pensionärer medan jag jobbar.) Och det ställer jag inte upp på. Ett pris på 50 kr i månaden, hade jag tyckt det varit rimligt.

 • Dan

  GP kostar 299kr per månad för pappersversionen och 109kr per månad för digitalversionen. Det tycker jag är rimligt, kan tänka mig att det kostar ca. 200kr att trycka och distribuera tidningen, och jag hoppas verkligen att journalister, fotografer, redigerare osv osv står för minst en tredjedel av tidningens kostnader…

 • Dan

  Man får vad man betalar för. Om du inte vill betala för nyheter så är risken att du får nöja dig med det som glada amatörer rapporterar…

 • Dan

  Jag kan tänka mig att dom i första hand vill få in pengar från dom som hellre betalar än krånglar för att gå runt spärren. Det är stor risk att dom som tömmer kakorna stup i kvarten ändå inte hade betalat… (Sen kan dom ju alltid spärra IP-nummer som har satt det i system)

 • co0kie

  om jag inte missminner mig så hade(har?) sydsvenskan en gräns på 5 artiklar/nyheter o sedan var man tvungen att börja prenumerera DOCK kom man runt den spärren oerhört lätt, bara till att sätta Safari på privat läge så kunde du fortsätta läsa hur mycket du ville.

 • Så enkelt är det – men samtidigt inget som gemene man håller på med. Och det är troligen olagligt att ta sig runt spärrar på nätet så vitt jag vet oavsett hur enkelt det är.

 • Carl-Henrik Sjölin

  Det förstår jag också men med krisen så har nästan alla lokalavdelningar och foto avdelningar och sammanslagningar hit och dit numera är en standar nyhet från TT och den tänker jag inte betala för dessutom betalar du för att läsa reklam. Jag har inte svaret på vad de skulle göra istället men bra nyheter på nätet som målsättning att locka många läsare med bra nyheter förre att tjäna mycket cash på få premunanter. Då kan de ta mer betalt för annonser.

 • Dan

  GP som är tidningen jag läser har en stor andel eget material är min uppfattning. Dessutom är det enkelt att bläddra förbi reklamen när den är på egna sidor generellt sett.
  3 kr om dagen är rätt lite tycker jag, speciellt med tanke på att jag nog lägger nästan en timme om dagen på att läsa den…

  Vad jag har förstått så är det enklare att dra in reklampengar till en papperstidning än webb-artiklar. Någon som vet om det stämmer?

 • Bra poäng, Dan!

 • Thomas 112

  Jo, fast ännu lättare att sno papperstidningen från grannens brevlåda

 • Ola h

  Bara att göra en Command-r och trycka Esc på rätt ställe. Sen är det bara att läsa. På sydsvenskan i alla fall :)

 • Stämmer förmodligen, med tanke på AdBlocks.

 • Roland Karlsson

  Jag, eller rättare sagt, min fru, prenumererar på papperstidningen. Så jag kan läsa fler artiklar än gränsen. Bra va! Men … om jag vill kommentera kan jag inte längre använda mitt googlekonto. Och att kommentera i mun frus namn verkar inte helt fiffigt. OK – jag kan ju kommentera som mej själv innan jag uppnått gränsen. Krångelpellar!

 • Roland Karlsson

  Nu tänkte du väl baklänges i alla fall. Tidningen är i ekonomisk kris för att pappersprenumeranterna är i kraftigt avtagande. Så de har svårt att få råd med sin ekonomiskt krävande verksamhet att samla in och skriva nyheter. De har ju bl.a. varit tvungna att avskeda fotografer och reportrar. Så du skulle tjäna på fler papperprenumeranter om du själv vill ha digitalvarianten.

  Däremot håller jag med dig om priset. I den modärna IT-åldern vill man kunna läsa många olika åsikter. Och då kan inte tidningarna ta 200 spänn per tidning i månaden. Man måste kunna prenumerera på en knippe tidningar för 200 spänn.

 • Förstår inte detta. Jag betalar 99 kronor / månad. Ändå tvingas jag se all reklam. Vad är då meningen med att betala? Betalar man borde adblock vara ok.