by • 25 juli, 2015 • NyheterComments (18)972

Efter ännu ett rekordkvartal för Apple – Så ser framtiden ut

Några av er har önskat en analys av Apples senaste bokslut, så här kommer några funderingar. Kommentera gärna.

Apple levererade ännu ett rekordkvartal. iPhone upp, Apple Watch upp, Mac upp, App Store upp, iPad något ned. Omsättningen ökade 33%, vinsten ökade 45%, både försäljning och vinst överträffade marknadens förväntningar plus att den så viktiga vinstmarginalen otroligt nog ökade ännu mer. Apples kvartalsvinst översteg Apples sammanlagda vinst för hela 2012.

Apple har nu över $203 B USD i kassan, vilket kan jämföras med Joakim von Ankas förmögenhet på $65.4 B USD eller allt Smaugs guld värt $54.1 B USD enligt Forbes. Man vet att det är jävla mycket pengar när man måste jämföra med påhittade figurer.

Försäljningen av iPhone nådde nya rekordnivåer för vårkvartalet. upp 59% sedan förra året. Siffrorna för Apple Watch avslöjas inte (vilket Apple meddelade redan i höstas) men försäljningen är enligt Apples finanschef minst 1 B USD (alltså mer än Microsofts Surface).Tim Cook meddelade att de sålt fler Apple Watch än iPhones och iPads under dessa produkters introduktionskvartal, vilket innebär kring 3-5 miljoner klockor. Apple Watch omsätter nu lika mycket per kvartal som hela Schweiz klockindustri omsätter per månad. När vi närmar oss jul tror jag det blir tvärt om.

Intressant är att iPhone fortsätter växa och mer än dubblade sin försäljning på bland annat den tyska marknaden. Minns jag rätt från tidigare siffror ökar iPhone i USA och på alla nordeuropeiska marknader, medan Italien är det enda land där Android verkar öka i Europa.

Detta stämmer med uppgifter jag får av de svenska operatörer jag talat med. Alla avskyr Apple på grund av deras självständighet och deras ovilja gå med på operatörernas villkor, men samtliga rapporterar att det är näst omöjligt sälja annat än iPhone i många segment. ”Den som har råd, köper iPhone.”

Förvirringen kring alla Android-modeller medför alltså någon slags trygghet just att det finns en och endast en iPhone. Detta är något som Apple trycker på i sina reklamfilmer ”If it’s not an iPhone, it’s not an iPhone.”

Så långt allt bra.

Men marknaden kände sig besviken på Apples något försiktiga prognos för nästa kvartal, alltså det trista sommarkvartalet som i princip saknar nya produktlanseringar. Apples prognos ligger på samma nivå som det senaste rekordkvartalet, men detta räckte inte och marknaden straffade Apple med en värderingsmässig nedgång på 10% (som nu har återhämtat sig något).

Några reflektioner på detta

1. Apple skiter i vilket. Med en kassa som motsvarar två svenska statsbudgetar har man en position där ledningen inte panikslaget behöver springa och jaga siffror till varje kvartalsrapport. Förutom att Apple givetvis ska ha en god IR-verksamhet så kan Apple och dess ledning unna sig lyxen av att få sköta verksamheten själva och enligt plan.

2. Apples fjärde kvartal är alltid ett trist kvartal. Juli, Augusti och September kan dra lite nyförsäljning datorer inför skolstart och lite mer Apple Watch på nya marknader, men i övrigt tror jag Apple vill undvika bränna krut i onödan. (Nästa kvartal är alltså Apples fjärde och sista i Apples bokslutsår, men det tredje om vi räknar vanliga kalenderkvartal.)

3. Nya iPhone, troligtvis 6C, 6S och 6S Plus, lanseras i slutet av fjärde kvartalet. När och hur dessa nya mobiler lanseras kan vara ett tecken på hur bra eller dåligt det går för Apple eftersom Apple kan påverka resultatet genom att lansera iPhone tidigt, i början av september, och på fler marknader än normalt. Eller tvärt om, sent i september och på få marknader. På så sätt kan Apple få ett OK resultat även trista Q4.

3. Apple kommer satsa allt på att göra ännu ett rekordresultat för Q1 (alltså sista kalenderkvartalet i år, oktober, november och december) som alltid brukar vara Apples (och många andras) bästa kvartal just med försäljning inför jul- och nyår.

Även år kommer Apple kunna reglera sin försäljning genom att släppa iPhone snabbare och på fler marknader eller tvärt om, men också genom Apple Watch som jag tror kommer återfinnas i många julklappspaket då den är perfekt prissatt för att ge till sin partner eller vuxna barn.

4. Många frågar mig ”när kommer nya AppleTV?” och det hade inte förvånat mig om den är färdig för produktion för länge sedan och ligger och väntar på rätt tillfälle, kanske tillsammans med en netflixliknande tjänst, inklusive en ny typ av tablå-TV liknande Beats 1 fast med hela det magnifika utbudet av TV-serier och videofilmer på iTunes.

5. Om försäljningen av iPhone 6S i Q1 inte blir så hög som Apple förväntar sig, kommer detta öka Apples ansträngningar att få ut andra produkter på marknaden för att kompensera:
• ny AppleTV
• ny iMac 21” med 5K
• ny Mac mini med bättre processor eller billigare MacPro
• Uppgraderade modeller med ”pro-prestanda” MacBook
• ny 12” iPad Pro
• andra nya produkter eller tjänster

Om försäljningen av iPhone 6S går som planerat eller ännu bättre, kommer vi kanske inte få se dessa produkter och uppdateringar förrän Apple Q2 eller till och med Apple Q3 (eftersom Apples Q2 också tros bli bra bl a på grund av kinesiska nyåret). Om försäljningen av iPhone 6S går åt fanders kommer vi få se rabatter, kanske inte bara på iPhone utan även på Apple Watch och framförallt prissänkningar på iPad.

6. Finns det inga problem? Jodå, Apple Music är för krånglig, för byråkratisk och hopplös att jobba med om man är van vid Spotify och Deezer.

Samma kritik gäller i viss mån iCloud och iCloud Drive. Att Apple börjar övertänka, överplanera och krångla till saker så förbannat tyder på att kommittébesluten håller på att ta över och det är inte bra.

Apple är för beroende av iPhone och står och faller med att nästa version måste bli en succé. iPhone 6 blev en fantastisk succé, men frågan är hur det 2016 går med iPhone 7 eller 2018 går med iPhone 8? Never ending orosmoment.

Apple har fortfarande svårt komma in på företagssidan och jag står fast vid mitt antagande att man förr eller senare kommer vilja gå samman med IBM.

I flera år har marknaden för smarta mobiler och plattor varit större än den traditionella PC-marknaden, nu är även Apples iPhone och iPad större. Många vill INTE inse detta då de egna kunskaperna blir inaktuella och den egna världsbilden störs. Motståndet är ett stort hinder för oss som vill framåt och tillvarata nya möjligheter.

Ingen vet vad nästa stora produkt kommer bli. Om det nu blir någon. Apple skulle kunna köpa SONY och ge sig in i hemelektronik, men varför? Apple skulle kunna tillverka kameror, men varför? Apple skulle kunna tillverka bilar, men varför? Termostater, glödlampor, kylskåp, men varför?

Jag tror på nya marknader, exempelvis finansiering. Vad kan Apple göra med snart en miljard kunder, registrerade med kontokort och allt? Om Nordea, Swedbank och SEB kan flå sina kunder med vinster på 27 miljarder kronor förra kvartalet, vad skulle Apple kunna göra? Worldwide? Always on?

Oavsett är det intressant att notera hur Apple väljer spela efter sina egna regler. ”Alla” experter dömde ut Apples chanser på nya marknader som Kina eftersom Apple inte hade en lågprismobil och därmed inte kunde konkurrera med volym och små marginaler, som ”alla” visste var den enda möjligheten.

Apple svarade i stället med att _höja_ priset med $100 på iPhone som blev den bäst säljande mobilen på den kinesiska marknaden. Det är så man gör för att dra in 92% av vinsterna i mobilbranschen.

Den som leder får se®.

(Denna text publicerades först på Facebook)

 • iDocX

  Hej! Tack för en intressant och genomgående analys / artikel. Men jag tror snarast att Apple skulle göra bäst i om de hoppade på det gröna energitåget. För tidigare köpte de väl upp mark i Kina, för att plantera skog, för att i sin tur kompensera för alla kartonger och lådor som apparaterna ligger i.

  Sedan drivs väl Apple campus och kontor till stor del av förnybar energi. Så, varför kunde inte Apple köpa ett enormt område, på en solig platsspecifik t. Ex. Nevedaöknen eller Sahara och bygga en gigantisk solcellspark, för att, t. Ex. Dra en kabel till Europa och eller USA som ”törstar” efter energi som är ”relativt” billig och grön?

  För, efter att ha sett tv-programmet: världshistorien på 90 minuter, är det genom energi som mänskligheten brutit nya framgångar.

  Annars finns ju alltid rymden kvar….

 • Dan

  Jag tror inte att Apple kommer att göra speciellt mycket oavsett om resultatet är bra eller dåligt.

  Att flytta lanseringen av iPhones pga resultatet fungerar inte, det handlar om när det finns tillräckligt mycket producerat, och det baseras på beslut som tas långt tidigare än när försäljningssiffrorna finns tillgängliga. Visserligen skulle det funka att flyga ut mängderna istället för att skicka med båt, men det skulle vara väldigt kortsiktigt.

  Rabatter, prissänkningar, produktlanseringa osv pga en dåligt säljande iPhone 6S tror jag inte ett dugg på. I så fall hade något sånt gjorts för länge sen pga den dåliga iPad-försäljningen.

  Att det finns någon färdig AppleTV som väntar på lansering tror jag inte heller på, kanske är hårdvaran färdig, men isåfall jobbar dom på att skriva kontrakt för rättigheter och liknande. Väntar man för länge så blir hårdvaran föråldrad.

  Jag förstår mig inte på påståendet att Apple är beroende av att den nya iPhone-modellen blir en succé. Dom ökar på alla områden, har enorma besparingar och satsar just nu på Apple Watch. Börsvärdet kommer säkert att gå ner en hel del om inte den nya iPhone-modellen säljer som förväntat, men så mycket mer händer inte…

 • Kanske inte ekonomiskt men oj vilken obalans de kom i när iPhone 5 och iPhone 5s inte riktigt levererade så fantastiskt som både föregångarna och iPhone 6 gjorde. Pratades om Tim Cooks avgång både en och två gånger och varenda analytiker tyckte till.

  Av allt att döma så skulle en ny AppleTV lanserats i samband med förra eventet men av någon anledning tog man bort den produkten i sista stund: http://www.macrumors.com/2015/06/03/redesigned-apple-tv-not-ready-for-wwdc-debut/

 • Dock är ju Apple i grunden ett konsumentföretag, men det är inte omöjligt att de investerar i andra företag som producerar grön energi. Men då mest till sina egna anläggningar.

 • Dan

  Ja, analytiker tycker en massa, men Apple brukar inte bry sig. Finns många saker dom hade gjort annorlunda om dom hade följt analytikernas råd… Vad jag kunde se så var obalansen bara i analytikernas ögon…

  Mycket möjligt att en AppleTV är på G, men att lanseringen skulle bero på hur deras resultat ser ut för tillfället tror jag inte ett dugg på.

 • iDocX

  Japp, men som med bankteorin som jag läste om…. Eller att de går in i transportsektorn och kör folk med ”förarlösa” bussar och eller spedition med ”förarlösa” långtradare eller tåg som korsar USA, till att börja med….

 • Kalle Silver

  Apple tycks ha lagt av när det gäller saker som användarna vill ha och längtar efter.
  Det är bara iPhone och en massa krims krams man lägger allt krut på. Rena diversehandeln.

  Animerare kan fortfarande inte byta/välja grafikkort och något användbart GPU finns inte, utan man tvingas använda CPU som är rena stenåldern.
  Kan man byta Ramminne under en lucka, så borde man kunna byta grafikkort lika enkelt.
  Varför stoppade inte Apple in det bästa grafikkortet som finns på marknaden när vi inte kan byta till det vi vill, istället för det sämsta som ingen är nöjd med.
  Apple skiter i kunden.

 • Dan

  Nej, Apple skiter inte i kunden, möjligtvis så skiter Apple i animerare som är en väldigt liten delmängd av kunderna. Majoriteten av alla kunder har inget behov av att kunna byta grafikkort. Vilken modell är det du pratar om förresten? Mac Pro har jag fått intrycket av har väldigt bra grafikkort, men det behöver kanske komma en uppdaterad modell?

  För övrigt så har Apple i alla tider (?) fått klagomål för att det inte går att konfigurera fullt ut för dom som vill ha mest effekt, inget nytt under solen…

 • Kalle Silver

  Jag själv kör på en iMac mid 2011 och den borde räcka och vara utrustad för animeringsändamål med ett väl fungerande GPU och ett grafikkort som är minst lika bra som på en pc för 10000:-
  Att köpa en Pro för 30-45000:- när det går att köpa en pc för 10000:- som gör samma saker lär inte locka särskilt många PC – Användare över till Apple.

  I förra veckan läste jag ett långt mail som Blenders grundare och Chairman Ton Roosendaal skrev till Tim Cook där han högljutt klagade på att macdatorer fortfarande tvingas till amatörligan när det gäller ett perfekt grafikkort med ett väl fungerande GPU.
  Pinsamt minsann.
  Jag hittar tyvärr inte artikeln, men ser jag den, återkommer jag.

 • Dan

  En iMac är ju en budgetdator, speciellt med tanke på skärmen som ingår. Att kräva bästa grafikkortet på marknaden i en budgetdator känns lite långsökt i min värld. Om man vill ha en billig dator med en bra GPU så känns det naturliga som att skräddarsy en PC där man sparar på allt utom GPUn. Vill man ha en kraftfull dator när det gäller det mesta så känns Mac Pro som ett bra val, jag tror inte att du hittar en PC med samma specar all around för 10000:-…

 • Kalle Silver

  Jag såg på Macforumet idag att en ny iMac är på väg som lär kosta 29.500. Lite dyrt, men det är OK. Det viktigastes är att man kan rendera med ett proffsigt GPU på min nästa iMac. Mac Pro är inte värt priset.

 • Dan

  Lägg på 3000 så har du en Mac Pro som du verkligen kan redera på… :)

 • Kalle Silver

  De flesta PC-datorer kostar runt 5-10000 och de har GPU när dom laddar ner Blender för Windowanvändare. (Gratis)
  Apple gör det mest pinsamma av allt, hänvisar till att ladda ner Window på iMac:en och sedan ladda ner Blender för windowanvändare för att få in GPU på iMac:en.
  Pinsamt minsann.
  Kan Windowanvändarna på sina billiga datorer använda GPU gratis, då kräver jag att Apple med sina svindyra datorer tillhandahåller GPU gratis.

 • Dan

  Va? Hur kan det vara Apples fel att Blender inte stöder GPUn? Har du någon länk till att *Apple* hänvisar till att installera Windows?

  GPUn kan du använda gratis om programmet har bemödat sig att ha ett stöd. Vad jag kan se så verkar grundproblemet vara att Blender inte använder OpenGL (och inte Apple bibliotek, t.ex. core animation), hade dom gjort det så hade det förmodligen inte varit några problem.

  För övrigt så verkar det finnas stöd för iMacar, även om kanske just din modell inte stöds. http://blender.stackexchange.com/questions/7379/cannot-change-to-gpu-rendering

  Om det är ett specifikt program som du vill köra så är det lämpligt att du undersöker vad det har för hårdvarukrav innan du köper en dator…

 • Kalle Silver

  Det var likadant med Gimp. Alla andra kunde animera i Gimp utom Appleanvändarna på den tiden jag körde på Tigern 10.10.4.
  För att kunna animera behövs GAP och det funkar inte på macdatorer. Även om du har X11 och Rosetta som Apple tog bort så får vi nöja oss med 2D i Gimp samtidigt som Windowfolket skrattar åt oss som kan köra 3D ( Gimp Gap) fullt ut.
  Hänvisa nu inte igen till svindyra MacPro för att få sånt som borde ingå i basutbudet. Bland annat GPU.

 • Dan

  Åter igen så refererar du till enskilda program, som inte Apple kan hållas ansvariga för. Speciellt inte sådana som körs genom X11 som var en riktig nödlösning för att få tillgång till unixprogram. Vad jag kan läsa mig till så borde det där vara löst sedan Gimp gjordes om till ett riktigt OS X program 2012, om det körs på ett OS (10.6 eller nyare) och hårdvara ( https://support.apple.com/sv-se/HT202823 ) som stöder OpenCL.

  Om du tittar i listan så ser du att din iMac har fullständigt GPU-stöd från Apples sida.

 • Kalle Silver

  Om vi iMacanvändare skulle vara nöjda med våra GPU så skulle varken jag eller Blenders högsta höns Ton Roosendaal eller alla hans utvecklare på Blender skicka klagomål till Tim Cook eller klaga här i tråden.
  Så är det med ”Nördar” när man kommer med befogad kritik, det är för dem som att svära i kyrkan.
  Jag avlägsnar mig från diskussionen innan den spårar ur.

 • Dan

  Klagomålen här i tråden har inte varit befogade till stor del. När jag läser klagomålen till Apple från Blender så ser det ut att handla om att drivrutinerna som följer med OSet är buggiga, vilket mycket väl kan vara befogat. Men det är inte något som skulle kunna lösas genom att byta grafikkort i en iMac, utan det problemet ligger på ett helt annat plan.