by • 28 januari, 2009 • NyheterComments (3)267

EU diskuterar ljudvolym på MP3-spelare

European Union

För en tid sedan kom det en undersökning om MP3-spelares påverkan på våran hörsel. Bland annat kom man fram till att en timme per dag, varje vecka, i fem år räcker för att permanent skada hörseln, om ljudvolymen är för hög.

Detta är något som bland annat Apple redan tagit fasta på och redan från och med version två av iPod:en som kom sommaren 2002 fanns det en ljudspärr. I alla fall på de europeiska varianterna, detta på grund av strikta regler i Frankrike. Numera går denna spärr att ändra eller ta bort helt.

Meglena Kuneva, EU-kommissioner med ansvar för säkerhet bland konsumentprodukter, menar på att en sådan spärr kan bli verklighet i hela Europa. Detta enligt brittiska Macworld.

Vi å vår sida rekommenderar er alla att ha lite sunt förnuft, särskilt i samband med In-ear-hörlurar.

  • Det farliga är när man drar på volymen för att överrösta trafikbuller, tex om man står och väntar på bussen eller nåt. Då blir det lätt väldigt hög volym utan att man tänker på det för att hörlurarna släpper in så mycket ljud omkring.

  • Pierre

    Ska inte ljudvolymen vara upp till individen? Ska EU tillslut tvinga oss att använda bomull som bakdels-rengöring efter toalettbesök, med argumentet: ”Man kan riva sig och få ont”

  • Pontus

    Nu ska de regeringen ha koll på vår musik också. Det tar aldrig slut.