Övrigt

Everpix tar hand om alla dina bilder

macgpic_1353063978_optimJag har alltid föredragit att sortera mina filer i mappar, oavsett om det har varit musik, bilder eller videofilmer. Men efter att jag köpte en systemkamera och började ta några tusen bilder per månad så insåg jag att det inte var en hållbar lösning.

Det behövdes en tjänst som inte bara tog hand om mina bilder, utan även sorterade dem till viss del automatiskt. Vad jag då hade i åtanke var sortering alternativt gruppering efter dag, månad och år. Detta för att det då blir lätt att hitta historiska händelser.

Det dröjde inte lång tid innan jag hittade Everpix.

Everpix ger dig obegränsat med utrymme för alla dina bilder. Med ett gratiskonto kan du bara se bilder 12 månader tillbaka, men om du betalar 40 kr per månad får du tillgång till alla dina bilder utan någon tidsbegränsning. Synkronsering av bilder sker genom att en klient installeras på din dator där dina bilder huserar, och som kontinuerligt laddas upp till tjänsten.

Applikationer till både iPhone och iPad finns (Android på väg) och gör det möjligt att kolla på alla bilder vart du än befinner dig. Applikationerna känns stabila och har nästan alla funktioner webbgränssnittet har, förutom möjligheten att radera en bild.

Moments

Alla dina foton grupperas efter tid och datum i så kallade “Moments”, eller “Stunder” på svenska. Ett nytt “Moment” skapas om det har gått några timmar mellan bilderna du laddar upp. Bilder som togs mellan 13 och 14 grupperas, medan bilder mellan 16 och 18 hamnar i en separat grupp.

moments1

Highlights

Everpix använder “avancerad bildanalysering” för att avgöra vilka foton som “ser bäst ut” och vilka som representerar din bildkollektion bäst. Alla dessa visas sedan i en separat vy. Det låter visserligen bra i teorin, men det hela är en aning luddigt.

Eftersom ingen vet exakt hur det fungerar är det svårt att säga om det faktiskt fungerar, men jag har märkt att bilder som inte liknar varandra gärna visas. Varje Highlight är grupperad efter månad.

highlights

Explore / Flashbacks

Detta är enligt mig en funktion som gör att Everpix sticker ut. Genom att använda sig utav semantisk data försöker Everpix avgöra vad som faktiskt finns på en bild. För närvarande finns det fem olika kategorier: Mat, Natur, Städer, Människor och Djur.

Systemet lär sig allt efter som du laddar upp fler bilder, och man kan säga att desto fler bilder du laddar upp desto större chans är det att Everpix kan avgöra vad bilden föreställer. Om du ser att en bild har valts ut fel, säg Djur under Natur, så kan du rapportera detta.

explore1

explore2

Allt är dock inte frid och fröjd. Jag har hundratals bilder på djur men inga utav dessa dyker upp när man väljer “Djur”. Av någon anledning har systemet inte lärt sig att bilderna innehåller ett djur, men som deras support säger så kan det ta lång tid innan just djur upptäcks.

Flashbacks visar bilder du tagit på dagens datum men tidigare år. En mycket trevlig funktion som gör att man återupptäcker lite äldre foton. Finns det inga foton för det aktuella datumet visas några slumpvis valda bilder.

Importering och delningsmöjligheter

Everpix kan importera bilder från flertal tjänster, bland annat Facebook, Twitter, Instagram och Flickr. Dessa skannas kontinuerligt av efter nya bilder och om sådana finns importeras, analyseras och sparas dessa. Genom applikationerna och webbgränssnittet kan man också dela bilder, främst till Facebook och Twitter.

För att göra det lättare att dela flera bilder kan du skapa “Fotosidor” eller “Fotomejl”. Du kan välja bilder, sätta en titel på fotosidan och sedan dela denna med dina nära och kära. Ett exempel på en fotosida finns här. Alternativ för att ladda ner alla bilder på en fotosida går att lägga till.

Det jag saknar

Jag saknar möjligheten att sjärnmärka specifika bilder eller “Stunder”. Det finns alltid vissa bilder som sticker ut och dessa vill man gärna ha lättåtkomliga. Jag tog kontakt med Everpix på Twitter och det verkar som om de jobbar på detta.

Något jag också skulle vilja kunna göra är att kombinera flera “Stunder” till en. Detta skulle man kunna göra genom att bara dra en över en annan. Ibland kanske man vill ha alla bilder som togs under samma dag i en “Stund”, inte i flera uppdelade efter timmar.

Jag vet att detta är ett kontroversiellt ämne, men jag skulle verkligen vilja se någon sorts ansiktsigenkänning. Samtidigt som det är kontroversiellt är det ju också något som kräver enorma mängder kraft och inget man slänger ihop på en dag. Men, ändå, något sådant här i framtiden hade suttit fint.

Slutord

Everpix är en fantastiskt tjänst som jag utan tvekan kommer att fortsätta att betala för. Men man skall komma ihåg att alltid ha minst en kopia av sina bilder på andra ställen – Everpix är ingen backuptjänst!

För 40 kr i månaden är det helt klart värt att testa om du har några tusen bilder.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!