by • 9 mars, 2015 • NyheterComments (5)1553

Extrem mobilitet med nya supertunna MacBook med Retinaskärm

Apple presenterade ikväll en helt ny supertunn och superlätt MacBook med Retinaskärm. Namnet är har varken Pro eller Air på slutet utan det är helt enkelt MacBook som är tillbaka. Med en vikt på blott 920 gram och med en tjocklek (tunnhet) på endast 13,1 millimeter är den gjord för extrem mobilitet. Som jämförelse så hade det hittills tunnaste modellen av MacBook Air en tjocklek av 17,3 millimeter.

Nya MacBook har inga fläktar och är alltså helt tyst även under hård belastning. Batteriet ska räcka hela dagen och med det menar Apple att du kan surfa på webben i åtta timmar eller uppleva innehåll från iTunes i nio timmar. Du kommer alltså ungefär kunna se alla Hobbit-filmerna i sträck men de är inga jag rekommenderar.

Som sagt så är modellen gjort för mobilitet och antalet portar har minimerats till två. Den ena är ett vanligt uttag för hörlurar medan det andra är av typen USB-C som stödjer både laddning, USB, Displayport, HDMI och VGA. Adaptrar kommer att dyka upp men detta är alltså inte en dator som är designad för att plugga in utan förlitar sig helst på Wi-Fi tack vare 802.11 AC samt Bluetooth 4.0.

macbook_retina_tangentbord

Tangentbordet har en helt ny design och den vanliga scissor-kontakten som gjort att tangenterna varit lite instabila om man träffat tangentens sidor är ersatta med en mycket stabilare butterfly-kontakt. Tangentbordet går från kant till kant och de individuella tangenterna är 17% större och är utrustade med var sitt LED-ljus för en betydligt snyggare ljussättning.

macbook_retina_trackpad

Den nya trackpaden är inte längre mekanisk utan under finns fyra tryckkänsliga sensorer och gör att den kan registrera tryck med olika kraft. Apple kallar det Force Touch och är något som också Apple Watch har. Dessutom har den Taptic Engine som gör att den kan ge respons. Du kan klicka var som helst för samma känsla och du kan justera i mjukvara hur känslig den ska vara.

macbook_retina_skarm

Den nya Retinaskärmen på 12 tum har en upplösning på 2304×1440 pixlar vilket är 226 pixlar per tum. De skalade upplösningar som stöds är 1440×900, 1280×800 och 1024×640.

macbook_retina_farger

Färgerna är Silver, Rymdgrå och Guld. Priset för den minsta modellen med dubbelkärnig Inter Core M-processor på 1,1 GHz och 256 GB lagring är 14 495 och den större med 1,2 GHz och 512 GB går på 17 995. Båda modellerna har 8 GB minne och grafikkortet Intel HD Graphic 5300. Det ska också gå att konfigurera om och istället få en processor på 1,3 GHz. Säljstart är 10 April.

Läs mer på Apple.se.

 • Ken Burns Effect

  USB för laddning är ett sjumilakliv tillbaka till dåtiden!

 • Star-Lord

  Sen när laddade man datorer med USB?

 • Ken Burns Effect

  Sen idag!

 • 5t3f4n

  Hur tänker du då när du säger dåtiden?
  Detta är uppenbarligen framtiden.
  Eller nutiden. :)

 • Ken Burns Effect

  Samma princip som tidigare (före Magsafe), en kontakt som stoppas in och inte lätt lossnar!