Övrigt

Facebook lanserar Paper – en helt ny Facebook-upplevelse

Efter att ha teasat deras nya app i några dagar släpptes Paper under måndagen för allmän nedladdning, dock tyvärr enbart i USA. Om du som undertecknad är en flitig användare av världens största sociala nätverk rekommenderar jag starkt att du skaffar ett amerikansk iTunes-konto och laddar ned denna nya gratisapp.

Som bakgrund kan nämnas att nya Paper är ett resultat av Facebooks satsning på den nya avdelningen “Creative Labs“, en avdelning som är tänkt att komma med nya infallsvinklar på det sociala mediet och i synnerhet ta fram lite mer specialinriktade appar. Avdelningens första app, som olyckligtvis delar namn med den populära ritappen Paper från FiftyThree, kan kortfattat beskrivas som en Flipboard-liknande app som integrerat Facebooks alla vanligaste funktioner.

Till att börja med ber Paper dig att vrida på din hjärna 90 grader. Till skillnad från Facebook på webben och i den vanliga appen där det i princip går ut på att skrolla vertikalt i en lång lista är Paper uppbyggd efter ett horisontalt tänk.

IMG_1184IMG_1186

Överst finns ett stort omslagsbild som är dynamisk och som täcker ungefär halva skärmen. Givetvis kommer Facebook att så småningom låta sponsrade inlägg och reklamannonser visas där, vilket ger betydligt bättre exponering än i vanliga Facebook-appen. Den nedre halvan visar också dynamiskt innehåll, men skrollas i sidled.

Högst upp i hierkin av alla olika vyer har Paper något som kallas för “sektioner”. En sektion som inte går att ta bort eller modifiera är det vanliga Facebook-flödet. Den övre halvan, med omslagsbilder, ter sig som ett långsamt bildspel mellan populära och nya inlägg av dina vänner medan den nedre halvan består av små kort som du bläddrar i sidleds. För att förstora upp ett inlägg från den nedre halvan är det bara att svepa den uppåt. Därifrån kan du fortsätta bläddra bland inläggen genom att svepa i sidleds, och när du vill tillbaka till översikten är det bara att svepa nedåt från övre delen av skärmen. Enkelt, smidigt och riktigt bra flyt.

IMG_1187IMG_1188

Ytterligare sektioner går att lägga till från ett utbud av 20 olika sektioner med specifika ämnen. Allt från teknik, Rubriker och Sport till ämnen som “LOL”, “Cute” och “Pride”. Alla dessa sektioner är godtyckligt utvalda av Facebook och kan inte modifieras på något sätt utöver att välja att visa dem eller inte. Innehållet, artiklarna, i varje sektion är även de handplockade, och du kan inte lägga till eller ta bort en källa från sektionen.

Du kan gräva ned dig i enstaka inlägg och artiklar, och för att stega uppåt tillbaka till översiktsvyn är det bara att svepa nedåt från skärmens övre del. Alla sidbyten och funktionsknappar är animerade och appen har ett slags flyt som jag sällan skådat i någon annan app. Det passar som handen i handsken i iOS 7.

IMG_1190IMG_1189

I övrigt finns det en hel del smått och gått som är nytt. Bilder fyller nu initialt upp hela skärmen, och genom att tilta din iPhone kan du panorera till höger och vänster för att se mer av bilden. En snygg funktion som dock blir alldeles för omständlig i längden (går att stänga av i inställningarna).

En sak som är riktigt trevligt är att text som skrivs in när du ska skapa ett inlägg är har dynamisk storlek. Det betyder att texten minskar i storlek automatiskt ju mer du skriver.

IMG_1191IMG_1192

IMG_1185

En sista nämnvärd nyhet är att Facebook för första gången tillåter att du själv väljer och aktiverar en Läs-mer-tjänst som du kan skicka artiklar till. Det går att välja på Pocket, Instapaper, Pinboard och Safaris Läslista. Det går dock inte att skicka statusuppdateringar till dessa tjänster, utan enbart artiklar som öppnats i appens inbyggda webbläsare.

Facebook Paper handlar främst om en helt ny användarupplevelse och “känsla” snarare än nya funktioner. Paper går ut på att dela och läsa dina egna och andras berättelser, och verkar ämna att få bort överflödet av alla tillsynes meningslösa och fåordiga inlägg och statusuppdateringar. Det känns som att Facebook vill att användarna ska lägga lite mer möda bakom varje statusuppdatering.

Facebook Paper är definitivt inte för alla, och antagligen kommer de allra flesta förfasa sig över det nya “tänket”. Men för mig passar appen perfekt, även om det kommer att ta ett tag innan mitt muskelminne i tummen vant sig med att skrolla “åt fel håll”. Paper är lite mer segnavigerad än den vanliga Facebook-appen, men det är antagligen inte tänkt att appen ska appellera till dig som helst bara snabbt vill skumma igenom dina vänners aktiviteter.

Framförallt är appen snygg och trevlig att använda, och verkar vara riktigt genomtänkt från början till slut. Nu fattas bara en iPad-app med samma struktur.

The Verge är som vanligt tidigt ute med en videorecension:
http://www.youtube.com/watch?v=Zq6-b9_V9lA

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!