Övrigt

Facebooks hyllade ramverk för animationer släpps som open source

Vid sidan av Facebooks officiella app utvecklas “Paper” – en fristående iPhone-app för det sociala nätverket som utvecklas av ett team inom företaget som i princip har fått fria händer. Appen hyllades för sitt gränssnitt och alla dess genomarbetade animationer, och nu släpps den kanske viktigaste grundstenen för gränssnittet – “Pop” – som open source.

Paper har ett gränssnitt som lägger stor vikt vid animationer och mjuka övergångar. Det mesta i Paper är animerat, och det märks att utvecklarna har lagt en hel del energi även på de mest subtila animationerna.

“Pop” – ramverket för animationerna

Till stor del är detta möjligt tack vare animationsramverket “Pop” som Facebook införskaffade genom ett uppköp av en app för interaktiva böcker på iPad: Push Pop Press. Till skillnad mot det inbyggda ramverket för animationer i iOS, Core Animation, är Pop betydligt mer flexibelt.

Framförallt är fysiken för animationerna de grafiska övergångarna som gör Paper till en fröjd att använda; animationernas känslighet för för vilken hastighet – eller styrka – som användare exempelvis bläddrar mellan sidor, öppnar nya flikar eller skjutsar omkring olika grafiska element.
IMG_1190IMG_1189

Släppt som open source

Under måndagen gick Facebook ut med information om att detta ramverk för animationer släpps i open source, vilket innebär att andra utvecklare kan ta implementera mjuka och smidiga animationer utan att själva behöva koda allt från grunden. Pop fungerar för både iOS och OS X.

För den tekniskt kunnige och intresserade finns koden att ladda ned på Github, och en lite mildare genomgång finns på Facebooks utvecklarblogg.

Se Pop in action

De två klippen nedan visar Pop – det första klippet från appen Pop Push Press och det andra klippet från Paper.

https://www.youtube.com/watch?v=IhrbT9O6kW8

[via:http://www.zdnet.com/facebook-open-sourcing-papers-animation-engine-pop-7000028794/ “ZDNET”]
[source:https://code.facebook.com/posts/234067533455773/introducing-pop-the-animation-engine-behind-paper/ “Facebook”]

[related]Genomgång av Paper[/related][display-posts id=”87433″ exclude=”undefined” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!