by • 17 februari, 2009 • NyheterComments (6)281

Fråga iLove: Behöver jag ett virusskydd?

Peter frågar: 

Jag har nu köpt en ny Mac och jag har hört att det inte behövs något antivirusprogram. Stämmer detta eller rekommenderar ni ändå at man installerar ett antivirusprogram? Vilket då i sådana fall?

Det finns fortfarande inga virus till Mac så vitt vi vet och det lär vara fortsatt skralt på den fronten. Med virus menar vi filer som sprider sig själva till andra datorer genom att du till exempel går in på en infekterad webbsida eller liknande. Det finns däremot en och annan trojan. Med trojaner menar vi filer som du installerar själv utan att veta att de är skadliga. Dessa filer har bland annat inkluderas någon eller några versioner av piratkopierade iWork ’09 samt crack till Adobe Creative Suite 4. Dessa kan emellertid enkelt tas bort med hjälp av senaste Cocktail.
Har du också frågor som du vill ha svar på? Mejla fragailove@ilove.nu, Se också tidigare frågor och svar.

 • Nja, jag håller inte riktigt med… Tiden då man inte behövde något program för att ta bort elakartad kod på Mac är förbi. Numera finns det elakartad kod som gör elaka saker på riktigt, ute bland användare, utan att de själva vet om det. De som fått spridning än så länge är trojanerna som installeras med iWork ’09 från Pirate bay och Adobe CS4 cracken, men de har fått stor spridning och visar hur enkelt det faktiskt var att infektera en mac med elakartad kod, trots att alla trodde annorlunda.

  Det finns flera program för att se till att man inte har elakartade program i datorn. Det gratis antivirusprogram många rekommenderat hittills, ClamxAV som även följer med mac OS X Server har visat sig inte hålla måttet: De kan fortfarande inte hitta dessa nya trojaner. Cocktail hittar dom, på beställning, inte automatiskt. (korrekt?)
  Det har kommit ett tredje intressant alternativ med det föga imponerande namnet ”iAntivirus” som verkar göra jobbet bra och dessutom är gratis. Jag har det installerat och har inte märkt av några problem jag kunnat härleda dit.

 • Peter

  Tack för svaret. Vad jaghar förstått så är det ingen fara om man bara surfar runt på webplatser och sånt och att man inte blir smittad av virua av sig själv.

  Jag använder inte piratebay eller så utan köper bara riktig programvara från Apple. Innebär det då att jag inte behöver något skydd?

 • Pacman

  Den största orsaken att skaffa sig ett virusskydd i Mac OS X är att man i dagens samhälle delar filer med vänner, bekanta, arbetskompisar m.fl. Risken är att du någon gång skickar en infekterad fil till en intet ont anande Windows-användare. Och det är ju inte så schysst.

  Men om man är säker på sina filer, eller är lite ego, så kan man känna sig hyffsat säker på sin Mac. Än så länge i alla fall.

 • Peter

  Ja då kan jag nog pusta ut då för jag brukar inte dela filer och sånt med andra och om jag laddar ner något så kollar jag upp så att det är säkert

 • Johan

  Så då har vi konstaterat att det inte finns virus till mac, endast trojaner, och ändå rekommenderar vissa personer att man skall köra Antivirusprogram – strange…

 • Joakim Durehed

  Även om det finns skadlig kod för Mac OS X är det av ringa betydelse för en vardagsanvändare. Det har funnits skadlig kod länge och samma sunda förnuft gäller än.

  Är du fildelare bör du inte tanka från öppna trackers eller helst inte tanka alls utan köpa istället. Ett bra skydd mot trojaner som försöker ringa hem, installera än värre kod eller använda datorn till något du inte vill är ju en duktig firewall.

  Så länge jag kan köra utan antivirusprogram på min Mac är jag glad. Har inte varit i kontakt med skadlig kod, trojaner eller liknande och tänker inte låta mig skrämmas av Antiviruslobbyn än.

  Men visst, är man osäker, kör de program man tipsar om eller skaffa en firewall. Eller både ock. Men jag tror de flesta vanliga användare inte skulle märka någon skillnad.