by • 2 februari, 2009 • NyheterComments (5)387

Fråga iLove: Programmering på Mac

Coda

Jag har planer på att köpa en Mac och är intresserad av Webdesign och programmering.

Är det något särskilt program man måste ha för att programmera på Mac eller funkar de vanligaste pc-programmen på Mac också.

Dessutom är jag lite intresserad av att programmera applikationer till Appstore.
Jag har hört att det skall vara väldigt lättutvecklat med Apples SDK.
Har du någon erfarenhet av det eller vet någonting om hur det fungerar
? – Peter T

När det kommer till programmering på Mac så används Apples egna verktyg Xcode med fördel och mer information om det hittar du hos Apple Developer Connection. 

För webbdesign finns Coda som företaget Panic står bakom. Det är fantastiskt säger de som använder det.

iPhone-programmering görs med hjälp av Apples SDK-paket

Har du också frågor? Mejla fragailove@ilove.nu

 • Johan

  ”Är det något särskilt program man måste ha för att programmera på Mac eller funkar de vanligaste pc-programmen på Mac också”
  (funkar -nej … finns -ja, oftast)

  Vet inte om jag förstår dig helt men man behöver en editor(/IDE) och själva programmeringsmiljön(tolk/kompilator). Allt detta finns till Mac.

  För webbprogrammerings miljö finns motsvarigheten till WAMP.

  Om det är lätt att programmera till Mac vet jag inte riktigt, men att det finns inbyggt stöd för Ruby i Apples egen Xcode, kan kanske förenkla en hel del (för en nybörjare är det nog inte helt lätt att sätta sig in i applikationsutveckling i vilket fall, så är du det = ha tålamod :=) )

 • Pontus

  Jag har varit inne på att göra ett program till iPhone via SDK. Jag kan dock inte så mycket om kodning. Jag har hört att det ska vara simpelt som attans att göra en app med SDK. Är det någon som har testat att göra en app och kan en nybörjare slå ihop ett program tro?

 • Johan

  Jag har bara precis laddat ner SDKn, och provat ”Hello world” mer eller mindre, ser ganska trevligt ut (till iPhone-SDKn får man upp en iPhone på skärmen med resultatet).

  Sök på youtube på ”apple sdk tutorial” eller liknande.
  OBS..!. det finns en ny och gammal version på SDKn (och på Cocoa) som är förbättrade/förenklad.

  Som sagt kolla runt lite på nätet, glöm ej gå till källan(Apple) också… lek o mecka!

  ”kan en nybörjare slå ihop ett program tro?” – prova!!! kör hårt dé kan kanske t.o.m vara det roligaste du har gjort i hela ditt liv!?!

 • Peter

  Hej det var jag som skrev brevet till fråga iLove och jag får tacka för responsen och kommentarerna.
  Jag är också inne på det som Pontus säger att jag har hört att det är väldigt lätt att utveckla apps med iPhone SDK.
  Om man gör ett program liknade pull my finger som går ut på att man skall trycka på en grej så kommer det ett ljud verkar ju väldigt enkelt egentligen att utveckla och det skulle vara kul att testa.
  Jag har ännu inte skaffat mig en mac men jag funderar på att göra det inom en snar framtid. Då skall jag testa att ladda ner SDK:t och börja göra ett väldigt simpelt program. Det kanske kan bli riktigt populärt även om det inte är särskilt avancerat.

 • Daniel

  Hej Pontus och Peter (främst).

  Det är egentligen en god idé att lära sig objektorientering och mvc först, visst kan jag tänka mig att någon skulle kunna slänga ihop ett program utan att kunna de två sakerna, men det vore garanterat mer tur än skicklighet. Det ni har hört att det är lätt att utveckla med Apples SDK stämmer till viss del. Jag skulle dock hävda att det är lätt att utveckla för iPhone för de som tidigare utvecklat till Mac(!). Att lära sig ”kodning” är inget man gör över en natt, men för den som är villig att lägga många nätter på det är så är det garanterat värt det, för det är riktigt roligt.

  Mitt tips (som sagt): Se till att ni förstår objektorientering och mvc innan ni sätter igång.