by • 3 september, 2010 • NyheterComments (11)394

Framtidens TV – Plex kommer till din TV eller Blueray-spelare

MacMini
Boxee
AppleTV
PlexBox

Verkligen många nyheter när det gäller mediacenter denna vecka. Plex kom i ny version och Apple presenterade Apple TV 2. Samtidigt är Boxee på gång med sin box. Apple presenterade AirPlay som låter dig streama till din Apple TV och Plex kom till iPhone, iPod Touch och iPad.

Men nu kommer Plex med ännu en nyhet av det större slaget. I början av nästa år kommer Plex att byggas in i TV-apparater och Blueray-spelare från LG. Vad som är det mest intressanta här är att Plex har stöd för plugins i form av applikationer så som SVT-Play, TV4 Play samt många många andra.

Varför inte Apple inte presenterade stöd för appar i sin Apple TV är för mig en gåta. Men när nu Plex kommer med en liknande lösning inbyggt i en TV så slipper man ha en box extra och får tillgång till en helt öppen lösning som dessutom har appar så verkar det nästan vara för bra för att vara sant.

För att få ditt mediabibliotek till din TV räcker det nu att du har en dator ståendes nånstans som kör Plex Mediaserver. Ska du streama innehåll från nätet behöver du såklart inte ha något dator men laddar du ner material som inte stöds av exempelvis Apple TV så behöver du ha en dator vid teven.

Ska också bli intressant att se hur bra Boxee Box fungerar men Plex och dess plugins är helt klart mycket intressantare för oss i Sverige.

  How is this possible? Well, we actually have one more “one more thing” to announce: We’re working with LG Electronics (the second largest TV manufacturer in the world) to integrate the Plex platform into their 2011 lineup of Netcast™ connected TVs and Blu-ray devices. So early next year, when you buy an LG Netcast™ TV or Blu-ray player, you will have Plex functionality built-in. Specifically, it will connect to a cloud version of the Plex platform for online content, and, if you happen to have a Plex Media Server running anywhere in your house (after all, who doesn’t have a computer in their house?), you can access your local and online content, in a rich interface, with full metadata. I’ve seen it, and it looks awesome.

Plex and the Future of Television

 • Christian

  Lite missvisande att påstå att Plex alternativet är gratis när man måste köpa en ny tv eller blu-ray spelare för att få tillgång till funktionaliteten, gratis blir det därmed endast ifall man redan innan tänkt köpa en ny LG tv eller blu-ray spelare ;)

  Sjukt tråkigt att nya apple tv inte kunde köra ios appar, hade varit den bästa lösningen; nu hoppas jag på boxee boxen istället.

 • Omar Henriksson

  Air Video. 120 sek. Klart.

 • planB

  Filmbolagen är säkert med och sätter käppar i hjulen för app’ar. Inte för att jag vet hur, men så fort det handlar om strömning av media som blir en viss industri orolig. Kontrol, kontrol, kontrol

 • Dan

  Att Apple TV inte kan köra appar tycker jag är väldigt logiskt. Apple TV har inte någon pekskärm, så den kan inte köra iOS. Apple skulle kunna skapa ett API för att komma åt fjärrkontrollen, men antalet appar som skulle bli bra med en så begränsad inmatningsmetod skulle vara få.

  Då är det betydligt vettigare att öppna upp APIet för AirPlay, så att man kan installera valfri app på iPhonen och sen visa resultatet på TVn… (Vilket är hur dom löst det vad jag förstått från reklamen) Dvs med Plex på iPhone så har man i princip Plex på sin Apple TV också.

 • Peter Esse

  Fast att få in SVT Play och Headweb där tex Netflix ligger idag känns inte så ologiskt väl? :)

 • CJE

  Plex 0 dollar? skulle inte tro det va. Man behöver ju även köpa en dator också. En Mac Pro kostar 24 000 kronor… :)

  Omar: Plex-appen för Iphone gör typ samma sak som AirVideo.. plus att den styr Plex i Macen. Så varför köpa Air Video? Okej om man redan köpt Air Video och vill använda det för att man redan betalat för det. Men för den som nu står och väljer mellan olika appar.. Så skulle jag rekommendera Plex för Iphone!

 • CJE

  ”Blueray-spelare”…. bort med e:et va? :)

 • ed

  Är det någon som har koll om det kommer att funka på en existerande LG tv som har Netcast?

 • T-Rex

  Jag vill också veta ifall jag måste vänta ett halvår med att köpa en ny tv för att få det fungera eller om det går med en existerande LG med Netcast?

 • T-Rex

  Inget nytt om detta?

 • T-Rex

  …?