by • 16 september, 2010 • NyheterComments (7)345

Godbitarna från iOS 4.2 till iPad

Igår kom då första betaversionen av iOS 4.2 till iPad, iPhone och iPod Touch till utvecklare. Detta kommer bli den första versionen av iOS som fungerar på alla dom tre enheterna. Man skulle kunna säga att nu kör alla med iOS samma version men eftersom nya Apple TV också ska köra iOS så är vi inte riktigt där än.

ios_42_swe

Svenskt tangentbord
Mest glädjande för oss svenskar var att vi nu äntligen fick svenskt tangentbord i iPad. Man kanske inte kan säga äntligen eftersom den inte ens säljs här ännu men nu kan den inte vara långt borta.

ios_42_multitask

Multitasking
Fungerar väldigt lika som på iPhone vilken inte är så konstigt då os:et är gemensamt. En förändring på iPad i och med detta är att rotationslåset blir en muteknapp då rotationslåset nu återfinns på samma ställe som i iPhone d.v.s. vid musik-kontrollerna när man dubbelklickat på hemknappen.

AirPlay
Efterföljaren till AirTunes kan streama video till nya Apple TV och ljud med meta-data till AirPort Express eller kompatibla tredjeparts-högtalare. Vad det verkar så kan alla program som kan spela video streama den till Apple TV vilket är riktigt spännande då man i praktiken inte behöver appar på Apple TV.

AirPrint
Skriv ut från alla enheter med iOS 4.2 utom iPhone 3G då multitasking tydligen måste finnas för att AirPrint ska fungera. Du kan skriva ut till vilken skrivare du vill som är kopplad via Mac eller PC. Om jag förstått pressmeddelandet rätt kan du också skriva ut till nätverksskrivare som har stöd för det och först ut där är ePrint-skrivare från HP.

ios_42_anteckningar

Andra teckensnitt i anteckningar
En liten nyhet kanske men anteckningar är ändå ett av de anteckningsprogram man använder när man bara snabbt ska få ner några korta meningar och slippa göra det i Marker Felt är ruskigt trevligt.

Mappar
Nu kan du även på iPad stoppa programikonerna i mappar. Upp till 20 st är det som gäller på iPad.

Gemensam Inkorg
Liksom på iPhone så har man nu tillgång till en gemensam inkorg även på iPad. Det var en riktig pina att byta inkorgen för mailen på en iPad men nu är allt som det ska vara.

 • Tobias

  Vill ha denna update så gärna!
  Går det inte att installera på en ”vanlig” iPad på nått sätt?
  Jag är redo att ge upp min jailbreak för det här.

 • Bobby

  Hade gärna sett att man hade kunnat ställa in i inställningarna så att rotationslåsningsknappen ANTINGEN mute:ade ljudet ELLER gjorde så att skärmen inte roterar. Rent personligen så använder jag hellre knappen till att låsa så att skärmen inte roteras.

 • Andreas Nilsson

  @Bobby, håller helt med dig. Tycke det funkade bra att låsa rotationen och höll man inne volym ner så mutade den ju snabbt ändå…

  @Tobias, bli betald utvecklare så kan du installera den. Annars får du nog vänta. Tror den iPad man kan installera på måste vara registrerad för utveckling.

 • Johan

  Riktigt skönt med svenskt tangentbord. Skriver nästan hellre på engelska nu för att slippa pilla fram å, ä och ö. Nu får Apple bara godkänna VLC-appen så är min iPad komplett.

  Vad är ”inkorg” för något?

 • Andreas Nilsson

  @Johan, förtydligade, inkorgen för mailen om man har flera mailkonton.

 • Johan

  @Andreas Nilsson
  Då hajjar jag. Kör bara gmail via appen men blir väl aktuellt när jag synkar även jobbmejlen.

 • Jonatha

  Läs min guide till att installera ios 4.2 på http://www.applenytt.com!