by • 29 september, 2010 • NyheterComments (24)513

Gör iPad stationära datorer populära igen?

ipad_imac

För ett tag sen tänkte jag att alla mina framtida datorer nog skulle bli bärbara. För vad skulle man ha en stationär dator till. De bärbara var nog snabba för de saker jag gör. Spela på datorn är inte min grej så något supergrafikkort var inte nödvändigt.

En MacBook kopplar man helt enkelt in i en stor skärm när man ska sitta på kontoret och man kan ha den med sig både i soffan, ute på verandan och på resor. En iMac den står där den står.

Men så kom iPad och sedan dess har jag endast i undantagsfall suttit med min MacBook någon annanstans än kopplad till skärmen på kontoret. Min nästa dator kommer helt klart bli en iMac 27″ och inte en MacBook.

Man får mer kraft och lagringsutrymme samt en stor och bra skärm till i stort sett samma pris som en MacBook Pro. Behöver man sitta någon annanstans så räcker en iPad för allt jag behövt en MacBook till hittills.

Vad tror ni, är jag ute och cyklar igen med tanke på responsen på mina idéer om iTunes för ett par dagar sedan?

 • Jag håller med, som fan!

  iPad kommer aldrig ersätta min hemdator, men vad ska jag med egentligen med en bärbar dator, om 99% av det man gör på en bärbar är att surfa & titta på film?
  Bärbara kommer alltid vara bra för folk i typ mediebranchen som måste klippa något på språng eller fixa några foto. Men för mig som pendlar mycket föredrar jag en iPag alla dagar i veckan.

 • Anton Axelsson

  Precis så här har jag också tänkt. Köpte precis 27” tums iMac för min skola och när väl ipad 2.0 släpps köper jag den för att slösurfa på.

 • Mattis Bergfur

  Håller med helt och hållet.
  Tänker mig imac, apple tv , ipad och iphone sen är mitt hem komplett :)

 • Thor

  Jag håller till fullo med dig Andreas. Jag har ingen stationär dator, (om man inte räknar med macmini) men funderar på en cinema display till min mbp för nu står den bara på samma ställe.

 • Henrik Eriksson

  Jag har gjort mig av med mina bärbara datorer. Kör enbart iMac + iPad + iPhone.

 • Henrik Eriksson

  Om nya Apple TV får stöd för appar (Plex) så kan jag mycket väl se att den ersätter Mac Mini också.

 • Mats

  Detsamma har faktiskt hänt mig också. Efter inköp av iPad’en gav jag bort min MacBook till frugan och köpte en iMac 27″. Apple TV’n kommer den 12’e och tillsammans med iPhonen är jag nu ganska nöjd. Men jag vet inte, vi här på sajten är väl inte speciellt ordinära användare.

 • Problemet med iMac 27 är att den är lite stor att släpa mellan kontoret hos arbetsgivare och kontoret hemma.

 • Elymus

  Även jag håller med. Bärbar har jag bara för att jag måste kunna ta med datorn till olika lokaler på jobbet, men 95% av tiden sitter MacBookPro’n ändå dockad till Cinema Displayen på kontoret. Hemma är det Imac på skrivbordet, en Ipad på soffbordet och en Iphone i fickan.

 • Fredrik Jansson

  Håller med.

  Har haft min MacBook inkopplad till en extern skärm hela tiden sedan jag skaffade min iPad.

  Funderar på att skaffa en iMac inom en snar framtid, men kan inte riktigt bestämma om det blir 21.5″ eller 27″.

  21.5″ med ATI Radeon HD 5670, 512 Mb kostar 15000:- För ytterligare 2000 får man 27″-versionen.

  Blir det inte för stort med 27″? Känns lite galet tycker jag. Kommer mest surfa, lyssna på musik och så. Vill även spela lite WoW, SC2 och när det släpps, Diablo III.

  Lär väl knappt gå att spela på 27″ eftersom den har sådan fet upplösning? Läste att man kunde ställa ner upplösningen till 720P (1280*720), och på så sätt få en bra och spelbar upplösning, som även blir som native. Stämmer detta?

  Blev lite mycket, kanske ska vända mig till forumet ;)

 • Fredrik Krohnman

  Håller helt med. Kommer i dagarna beställa iMac 27″ vilket blir min första stationära på sex-sju år.

 • CJE

  Jag tänker då inte köpa nån fånig Ipad för mina surt förvärvade slantar. När en MBP gör ett riktigt bra jobb!

 • CJE

  Sitter på detta nu: Mac Pro 8-core med 22 tum skärm, MBP + massa olika smartphones. Ser ingen solklar plats för nån Ipad, Nokia-pad, Moto-pad, SE-Pad eller vad det nu kommer att finnas för grejer…

 • CJE

  Fredrik Jansson: köp dig en ny eller beggad Mac Pro (Early 2008, Early 2009 eller nuvarande) och köp till valfri skärm. Det är mitt tips ;)

 • Andreas

  Samma här sålde precis min MBP 13″ med SSD och kör nu iPad samt iMac + iPhone, Mac Mini som mediacenter. Paddan är den som syr ihop påsen och alla nödvändiga funktioner kommer jag åt via iTeleport för att styra de atatiora datorerna hemma utan röra på sig när man sitter som bäst i soffan :)

 • John Andersson

  Själv känner jag snarare att mitt behov av dator över huvudet taget minskat sen jag skaffade min iphone. Jag chattar, mejlar, kollar facebook och sköter enklare bankärenden var jag än befinner mig – väl hemma har jag datorn mest för att synka telefonen, betala räkningar en gång i månaden och för att arbeta med sporadiska designjobb – förstår just nu inte vad jag ska med varken padda eller dator till egentligen. iPhonen är alltid med i fickan – var jag än är – en padda släpar jag runt på precis lika lite som en bärbar dator.

 • Dan

  Jag har löst det med en Mac Mini hemma, en iMac på jobbet och en MacBook Pro när jag åker ut till kund. Ändå saknar jag en iPad som kan ersätta iPhonen i soffan och sängen hemma… :)

 • CJE

  Dan: soffan och sängen? har du ingen TV hemma? :o

 • planB

  Jag har aldrig provat iPad men dessa användbarhet är helt beroende av hur snabbt jag kan skriva på den. För er som kör någon slags pekfingervals istället för korrekt fingersättning kan jag förstå att det inte är någon avgörande fördel med bärbar dator. För mig som skriver mycket är det dock helt avgörande.

  Iphone – anteckningsblocket ute i farten.
  MacBook Pro – flytta-runt-dator i lägenheten (när frun behöver jobba framför iMac’en) eller någon enstaka gång till bibliotek, resa.
  iMac – För all vanlig användning, redigering av video, layout, etc. Fruns default dator också.

  Jag tror iPad faller bort.

 • Dan

  CJE: Jodå, jag brukar kolla upp varför jag känner igen någon på TVn på IMDB ganska ofta, och iPhonen är i minsta laget för det tycker jag.
  Sen så är det väldigt skönt att kolla mailen utan att behöva gå upp på morgonen. :)

 • Jonatan Hertzberg

  PlanB: hade det inte varit för att det saknas dedikerade åäö-knappar så hade jag skrivit så gott som lika fort på ipaden som jag gör när jag sitter vid imacen. Mycket liten skillnad faktiskt.

 • Andreas Nilsson

  Brödtext skriver man nästan lika fort tycker jag. Lite segare att navigera sig runt i text dock. Skriver ofta inlägg på min iPad nu, kör dock beta så jag har åäö. Problemet är att hitta en bra skrivställning för iPaden, blir gärna lite obekvämt.

 • Bobby

  Det verkar vara många som tänker ungefär precis likadant, fick precis hem min iMac 27″ 2.8GHz QuadCore för några dagar sedan, den är heeelt underbar. Sen har jag även en 13″ Macbook som jag funderar på att sälja eller ge till min dotter, den används inte efter att jag skaffade iPad:en. Mac Minin framför TV:n ska dock vara kvar, funkar fint att streama 1080p trådlöst på n-nätverket.

 • Henrik Eriksson

  PlanB: För längre texter går det alltid att ansluta ett trådlöst tangentbord: http://img.ly/279Z

  Jonatan: Svenskt tangentbord kommer i iOS 4.2 (i november).