by • 18 september, 2010 • NyheterComments (12)516

Gratis presets till Aperture och Lightroom

presets_plugins
presets_plugins2

Nu när kameran i iPhone 4 är så bra ska man verkligen ta vara på korten och göra lite extra. Om man vill gå ett steg längre än vad som erbjuds via appar och iPhoto så ska man kolla in Aperture från Apple eller Photoshop Lightroom från Adobe. Båda finns att ladda hem som prova på versioner.

Vilken man ska välja är en fråga om smak men jag brukar säga att om man har en kraftfull dator och integreringen med iPhone är viktig så välj Aperture. Har du en något långsammare Mac så ska du absolut välja Lightroom då det är mycket snabbare att jobba med.

Självklart är en digital systemkamera som fotar i RAW att föredra framför en iPhone 4 men man kan ha kul med den också.

Tänkte tipsa om en bra sida med många presets till både Lightroom och Aperture. Presets är färdiga inställningar för att få fram foto-effekter i bilderna. En snabb genväg till effektfulla fotografier. Sidan heter Presetpond och man kan välja att filtrera på vilka program inställningarna fungerar.

 • CJE

  Trodde kameran i första Iphone-modellen var guld och gröna skogar… ;) I alla fall om man får tro Iphone-onanisterna år 2007 och 2008. Bättre kamera behövdes inte enligt dom. Några 5 megapixel med AF och blixt var fullkomligt onödigt. ”Finns systemkamera” om man vill ta bra bilder hette det från vissa.

  Detta trots att vi andra som inte alls är Iphone-kåta har valt andra mobiler med 5 megapixel med AF och blixt (fanns redan i Nokia N95 våren 2007). Men vi idiotförklarades i stort sett… Först nu hösten 2010 – 3 1/2 år senare – så har opinionen svängt fullständigt och nu rusar alla efter Iphone 4 med 5 megapixel…

  Nu går snacket: VI BEHÖVER INTE några 8 eller 12 megapixel. Om 1-3 år kommer vill Iphone-älskarna att ta emot 8-12 megapixel med öppen famn…

  Jag tycker att Iphone har _utvecklats_ bra senaste åren även om det fattas massor för att _jag_ skall bli nöjd. Däremot tycker jag att det är synd att så många Iphone-onanister har sågat bättre kamera längs fotknölarna för att senare hylla bättre kamera.

  Min slutsats är att INGET med Iphone får kritiseras.. Iphone-onanisterna har tydligen inget behov av fysisk kameraknapp, inget behov av fysiskt skärmlås, inget behov av riktig USB-kontakt, tycker att antennproblemet inte är nåt problem även om det drabbar vissa stackare, ska jag fortsätta?

  Vi lever verkligen i en märklig värld…

 • Ove

  Ta ut pinnen ur röven och låt dem onanera.
  Eller surfa in på någon annan sida.

 • Erik Nilsson

  Denna iPhone-onanisten har aldrig sagt att iPhone haft en bra kamera förren nu. Först nu kan min telefon ersätta min kompaktkamera och det gör den bra förutom i mörker. Visst fan saknar man en knapp att trycka av på. Säkert inte alla som saknar en knapp och säkert inte alla som ser nån skillnad på bilderna olika lurarna tar.

  Denna iPhone-onanisten saknar en riktig blixt inte nöjd med ledblixtar överhuvudetaget. Blir skräpbilder av det.

  De flesta resonerar som jag dvs är inga iPhone-onanister de hyllar inte allt vitt o brett men letar man efter sådana så hittat man dom.

  CJE: Det är inte många positiva inlägg/kommentarer man läst från dig, om det är så att du inte gillar Apples prylar överlag så är du nog på fel forum. Om det är så att du vill ha objektiva åsikter/bedömningar så är du nog också inne på fel forum.

  ———

  ON-topic: Vilken av efterbehandlingsprogrammen föredrar övriga härinne och varför?

 • CJE

  Erik Nilsson: :)

 • CJE

  Erik Nilsson: du hängde säkert inte på macnytt va? :)

 • Erik Nilsson

  CJE: njae, hänger egentligen inte på många ställen . Varför undrar du?

 • CJE

  Erik Nilsson: om du hade hängt på macnytt 2007 så hade du nog förstått bättre…. :)

 • Erik Nilsson

  CJE: Ok, men detta är inte macnytt.

 • Erik Nilsson

  CJE: Upplys mig gärna vad jag skulle förstått bättre om jag hängt på macnytt 2007.

  Antar du inte hängde i lagerlokalen i Halmstad under milleniumskiftet?

 • CJE

  Erik Nilsson: och du menar att lagerlokalen i Halmstad har starkare band med alltommac än vad macnytt har? Den här debatten är meningslös nu. Jag hoppar av debatten.

 • Torbjörn Hjalmarsson

  CJE försöker bara tala om att han var skribent på en tidigare macsajt, men han var lika tråkig gnällspik där också! ;)

 • Erik Nilsson

  CJE: Ne säkert inte starkare band, men där var alla trevliga ren och skär kärlek i luften.

  Torbjörn: hehe ok tack, förändrar inte något egentligen.