by • 20 oktober, 2015 • NyheterComments (19)1977

Här är helt nya och fräscha Plex Media Player

Utan någon som helst förvarning lanserar gänget bakom Plex en helt ny mediaspelare för datorer, kallad Plex Media Player. I över ett år har man byggt detta program som ska ersätta det nuvarande flaggskeppet Plex Home Theater (kommer finnas kvar, men utvecklas inte vidare).

Den första, och mest utmärkande, nyheten är det nya gränssnittet; avskalat, enhetligt och med tydligt fokus på innehållet. Du som kört Plex-appen på Xbox One kommer att känna igen dig direkt. Tanken är att användare ska känna igen sig i användargränssnitt och funktion oavsett vilken av de olik klienterna som används (börjar bli ganska många olika klienter nu), samt att nya funktioner och förbättringar snabbare ska kunna rullas ut på så många klienter som möjligt.

filters   movie-preplay

En ny uppspelningssmotor har utvecklats, baserat på mpv som anses vara den bästa och som också är open source. Plex gick så långt som att anställa en av de mest framstående utvecklarna av mpv – en person som enligt de själva gjort underverk för Plex Media Player det senaste året.

Läs mer om nya Plex Media Player hos Plex. Du som är Plex Pass-användare också kan ladda ned och börja använda den nya klienten nu på direkten (finns för Mac, Windows och Linux).

För övriga intresserade är det bara att vänta till prövoperioden är över. När Plex Media Player släpps för alla kommer det att kunna laddas ned helt kostnadsfritt.

 • Så!
  Hur blir det med gamla ISO formatet? Kommer nya uppspelningsmotorn stödja det? Hittar inte infon någonstans…. :)

 • Tobias Åberg

  Har kört webbklienten i något år eller två eftersom Plex Home Theater käkade så pass mycket resurser att min gamla MBP inte orkade låta mig göra saker vid sidan av. Det finns säkert många anledningar till att inte köra webbklienten, men för mina behov har det funkat och jag ser ingen anledning till att installera en separat spelare, även fast jag har en biffigare dator nu för tiden.

  Bytte för övrigt från Plex till Emby för ett par veckor sedan. Plex var bättre på en del punkter men med Emby har jag fått lite extra funktioner som man måste vara Plex Pass-användare för att gå tillgång till. Kan rekommendera om man är lagd åt det nyfikna hållet.

 • _Henke_

  Kanske dags att uppdatera ditt filmbibliotek till nuvarande standard ist ;)

 • För mkt gammalt som redan tagit alldeles för mkt tid att lägga in.
  Ser hellre att man kan använda sina gamla iso’s tillsammans med det som är nytt :)

 • David Karlsson

  Batchjobb i ffmpeg är inte jobbigt att göra, Seb. ;)

 • Jonas

  Någon som vill förklara det här med Plex och liknande? Jag har en NAS stående där hemma proppad med massa godis i olika format som bl.a DivX och MKV. Är det något att införskaffa i min situation, Plex eller liknande för att läsa av innehållet på NASen och visa på typ dator eller i-enhet?

 • Elias Hedbäck

  Du är absolut målgruppen för Plex!
  Kika in på plex.tv och bli förbluffad.

 • Elias Hedbäck

  Vad är, i din mening, de största anledningarna till att byta till Emby?
  Min gamla Mini som kör PHT idag går på knäna på 1080p-rullar över 12GB idag…

 • Jonas

  Okej. Men jag laddade ner Plex för iPhone och när jag skulle lägga till en anslutning under Server Connections vill den jag lägger till en port. Har letat runt på nätet för just port till Netgear STORA utan att hitta något. IP-adress är ju aldrig några problem. Några tips? Mig veterligen går det inte att lägga till en anslutning utan port-nummer.

 • Elias Hedbäck

  För att kunna ansluta till ditt material behöver du installera Plex Media Server på din NAS. Du hittar programvaran på plex.tv samt en guide om du känner dig osäker. Du behöver sedan se till att din brandvägg tillåter trafik från din NAS till Plex.tv så du kommer åt din server utifrån. Det gör den troligen redan nu utan att du behöver göra något.

  Skapa ett konto på plex.tv och anslut med detta. Åter igen, det finns en väldigt bra guide för hur du installerar Plex och på deras hemsida.

 • Jonas

  Tack för tipset. Ska givetvis ta en titt på detta ordentligt. :)

 • Jonas

  Nej, verkar inte funka på Netgear stora tyvärr. :( Den har några år på nacken nu så det kanske är dax för en ny NAS.

 • Elias Hedbäck

  Grattis till att du får köpa en ny! Köp en med Intel-CPU (Atom) och inte en Synology så är det bara att rocka loss! Eller bygg en egen NAS för samma peng med typ OpenMediaVault i grunden.

 • Tobias Åberg

  Den enda anledningen till att jag bytte var för att kunna ha flera olika användare med tillgång till olika delar av mitt mediabibliotek. Det är först nu jag börjar vänja mig och upptäcka att Emby är jävligt flexibelt men det finns fortfarande saker som jag gillar bättre med Plex. Kan egentligen bara rekommendera att man provar själv ett tag.

  Emby har ingen separat spelare för datorer utan det är i webbläsaren, precis som jag har kört Plex i alla fall. Så inget segt PHT, däremot är webbspelaren Embys huvudklient på datorer så den kanske får mer kärlek.
  Servern i sig vet jag inte om den är bättre eller sämre än Plex på transcoding och allt vad det är.

 • Elias Hedbäck

  NU när man kan ha olika användare med olika access i Plex så är du inte sugen på att byta tillbaka?

 • Tobias Åberg

  Hade ingen aning haha…

  Det var ganska skönt med ett byte efter alla år. Emby verkar komma i nya versioner i ganska rask takt, vilket är kul/intressant. Öppen källkod, öppna APIer på något sätt, kanske ger man sig in i det, kanske inte. Om Emby sviker mig på något sätt inom de närmaste månaderna eller åren för den delen, så vet jag ju var jag har Plex!

 • Andreas Nilsson

  Längesedan man körde Plex till förmån för Dune 3D.
  Ni som följt med, klarar Plex HD ljuden nu? DTS-HD True HD, Atmos?
  3D iso filer ?
  Om inte, får mina Dune leva vidare :)

 • Andreas Nilsson

  Dock är ju en 3D BD film oftast .iso ;)

 • Andreas Nilsson

  Eller köp en Dune 3D och njut av 50 GB filmer utan hack :)
  Väntar bara på en 4k version nu