by • 29 oktober, 2015 • NyheterComments (0)717

Här är Nissans koncept för framtidens autonoma bil

Att vi inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att kunna rulla på vägarna utan att behöva köra bilen själva är det nog få som säger emot. Lika så att framtidens bilar är elektriskt drivna. Med allt större och större framsteg har utvecklingen de senaste åren gått mot att få fram fullt autonoma, elektriska fordon, med teknikföretag som bland andra Google och Tesla i täten.

Nissan har sedan några år tillbaka en hyfsat framgångsrik plattform för elektriska bilar, LEAF, men har nu presenterat IDS Concept – det japanska företagets vision om hur framtidens självbärande elbilar kan komma att fungera. Stort fokus ligger på att utveckla en inte bara självkörande bil, utan en i allmänhet mycket mer intelligent bil som känner sin förare ut och in. Det automatiska körlägen ska enligt Nissan kunna imitera förarens egen körstil som bilen snappat upp när föraren kör manuellt.

Nissan IDS Concept

Givetvis finns ett stort gäng sensorer som lasrar, radar och kameror som håller koll på i princip hela bilens omgivning. Inuti detta futuristiskt designade koncept finns också en personlig assistent, en mekanisk övergår från manuell till autonom drift och även en rad sensorer som håller koll på föraren och passagerarna.

Nissan säger sig investera stort i sin kommande plattform, och siktet är inställt på att ha en kommersiell modell redo redan år 2020.

Fler klipp och bilder efter hoppet.