by • 8 mars, 2012 • NyheterComments (33)468

Inget 4G för svenska iPad-användare

iPad 3.5G

När tredje generationen iPad presenterades igår så slog Apple stort på 4G-trumman. Nu verkar det som att detta tyvärr inte gäller Sverige samt stora delar av Europa. Anledningen är att iPad använder frekvenser på 700 och 2100 MHz medan de svenska operatörerna fyller luften via 800 respektive 2600 MHz.

Så här säger bland annat Erik Hörnfeldt på Tre:

”Nej, ingen svensk operatör kommer att kunna erbjuda 4G. Som det är idag finns det licenser för 4G i 800, 900 och 2600-banden i Sverige. Vad jag vet har Telia och vi 4G/LTE i 800 och 2600-banden och telenor/Tele2  bygger även i 900-bandet men jag vet inte om de aktiverat det mot kunderna.”

När vi ställde frågan till Apple så hade de ingen information att ge utöver det vi fick reda på igår på keynoten. Där förklarar Phil Schiller att iPaden även använder snabbare 3G-teknik än sina föregångare och att man hoppas att LTE skall mogna och bli mer enhetlig mellan länder. Avsnittet om detta börjar cirka 37 minuter in i keynoten.

Apple har också ändrat sin svenska webbsida och där nämns inte längre LTE. Vi kan i stället läsa följande:

”The new iPad supports fast mobile networks the world over. So you can browse the web, stream content or download a film at incredibly fast speeds. It also works on GSM/UMTS worldwide network technologies, including HSPA+ and DC-HSDPA — the fastest 3G networks out there. You’ll see downlink speeds up to 42 Mbps with DC-HSDPA and up to 21.1 Mbps with HSPA+.”

DC-HSDPA respektive HSPA+ och skall ge betydande hastighetsökning även i de svenska näten. Det har nämnts upp till 32 mbit (42 mbit i teorin) men exakt hur mycket beror på vilken operatör du har och var du befinner dig.

Läs också: Så mycket snabbare är iPad på internet – även i Sverige

 • Robin

  LTE-chippet dom använder måste väl för bövelen klara alla frekvenserna?

 • Robin

  Det är ju helt sjukt om den inte skulle ha 4G stöd här i Sverige. Kom igen, detta har man väl för sjutton tänkt på… nog för att Apple har fokus på USA, men nog sjutton vill dom ha resten av världen också och borde ju även anpassa maskinen därefter. Men men… det är väl som vanligt… dom kommer säkert att sälja ändå…

 • Per Östling

  Visst är det underbart med konkurrens? Det gynnar oss konsumenter. Ja… eller hur?

 • Alex

  Så klantiga får Apple inte vara! Hoppas och tror att det bara blivit en missuppfattning..

 • henriok

  Bra grävt.
  Eftersom Apple säljer två versioner.. en för Verizon och en för AT&T så är det fullt tänkbart att det så småningom kommer en version för våra LTE-frekvenser också.

  Och det här är ingen missuppfattning eller klantighet av Apple. Om man kikade på keynoten så snackade Phil Schiller mycket tydligt och korrekt om hur läget är. Olika marknader har implementerat LTE på vitt skilda frekvenser.. av olika anledningar. Så om man ska bygga en apparat som funkar överallt så måste man bygga antenn och radioteknik för att ta emot och sända på alla dessa. Det är svårt och dyrt och komplext. Apple prioriterade två Amerikanska LTE-spektrum för det här.
  Jag gissar att de kommer med en för oss så småningom.

 • Tonarsjesus

  Varför kan inte alla bestämma en och samma lösning från början så alla kör det sen? Alltid så här. Visst tekniken utvecklas, men vafan om nu vi kör 800 och framåt band här t ex. Varför börjar inte USA på 800 och framåt? Det är ju som att backa tillbaka.

 • Sandstream

  @Tonarsjesus: Eftersom bara ett fåtal företag kan tjäna stora pengar på en standard brukar de kriga tills kunderna har valt.

 • henriok

  Ja, varför kan inte alla bara komma överens?! Lös den frågan och du får permanent Fredspris.

  Det är många många tjänster som slåss om luckor i frekvensband, och historiska skäl gör att somliga marknader helt enkelt har svårt att samarbeta och synka. Till exempel så kör militären i olika länder kommunikation på olika frekvenser, och TV, telefoni, radio, radar, satelliter, astronomer, med 5 olika standarder, osv osv osv. Spola fram 60 år och 50-11 olika generationer av teknologier i 25 olika områden.

  Trot eller ej, detta är inte Apples fel.

 • henriok

  …för att inte tala om walkie-talkies, bluetooth, fjärrkontroller, radiostyrda bilar, mikrovågsugnar, NFC, WiFi…

 • Jocke

  Skall man tro denna artikel i SvD så använder självaste Apple Allt om Mac som källa: http://www.svd.se/naringsliv/ny-ipad-fungerar-inte-med-svenskt-4g_6910573.svd

  Nu är ni lika stora som Gruber! :)

 • henriok

  Fucking WOW! Grattis :D Riktigt grymt!

 • Mats Svensson

  Bra, då kan andra företag lansera sina 4G-plattor i lugn och ro, utan att sedan stämmas av Apple för att ha ”stulit” iden att sälja en platta med 4G.

 • Niklas

  Vi är ju ganska ensamma om våra frekvenser. PTS älskar att vara udda.

 • Cliff Barnes

  Det är inte rocket-science att skapa en sändare / mottagare som hanterar flera olika frekvenser. Vi har haft mobiltelefoner som klarar av en mängd olika frekvenser, inklusive Nordamerikanska, sedan Hedenhös.

  Om Apple släpper en iPad som saknar frekvenser för 4G nätet i Europa har man i mitt tycke släppt en ofärdig produkt. Det handlar inte så mycket om att vi skall få ännu lite snabbare uppkoppling – utan att vi skall få tillgång till ännu en (eller flera) frekvenser i ett nät som inte är lika nedlastat som 3G nätet.

 • Peter Esse

  Och så även Sydsvenskan: http://www.sydsvenskan.se/digitalt-och-teknik/article1613671/Ipad-funkar-inte-med-svenskt-4G.html

  Där tar man även upp att jag jobbar på Kullander i Malmö. Jag vill vara väldigt tydlig med att jag som återförsäljaranställd aldrig får reda på någonting innan någon annan gör det. Vilket å andra sidan är bra för då kan jag aldrig hamna i någon intressekonflikt.

 • mikamar

  Gratulerar till omnämnandet! :-)

 • What

  Nu har vi inte alla korten på bordet ännu men man kan undrar hur detta kommer att fungera med ”the new iPhone” kommer den också vara anpassad till amerikanska frekvenser och vilka kosekvenser får det? Sälj era aktier gott folk!

 • Jonas L

  Apple tillverkar inga radiochip själva om nån trodde det. Ryktet är ju att detta är ett nästagenerations-chip från Qualcomm som mig veterligt är Amerikanskt. Och det finns väl förmodligen inget chip än som stöder ”World Mode 4G”. Alltså skulle man behöva sätta i två olika chipuppsättningar och få dessa att funka tillsammans. Förutom eventuella problem som säkert kommer att uppstå med batteritid osv…

  Kanske kommer det en version längre fram som funkar på frekvensbanden i Europa men inte i USA. Det är väl bara att hålla tummarna. Personligen rör det mig inte i ryggen eftersom jag hade tänkt att köpa en Wifi-version och köra 3G via iPhonen istället…

  Tycker dock det är tråkigt eftersom det är uppenbart att 3G-näten är överlastade och att operatörerna är mer intresserade av att få över folk till (dyrare) 4G-abbonemang än att uppgradera sina 3G-nät…

  En 4G-iPad hade skyndat på den utvecklingen betydligt och hade samtidigt avlastat det befintliga 3G-nätet.

  Nu kommer det att gå betydligt långsammare. Det är ju förmodligen inte så att LTE-versionen av vilken Samsung det nu var säljer som smör i solsken…

 • Hampus G

  Värdelöst. Ett enkelt ord.

  Att inte lösa detta visar på brist på lika behandling, att lösa frekvensfrågan för Europa kan omöjligt vara tekniskt komplicerad eller särskilt kostsam.

  Kostnaden jämfört med intäkterna för att ge kunderna en platta med LTE bör väga upp samtliga aspekter, nej. Än en gång, dåligt!

 • Ted

  Nog måste man ändra fekvenserna eller byta ut ett par chip innan man börjar sälja den i Sverige? Helt värdelöst annars. Märks det redan att Steve Jobs gått bort och Apple slarvar? En ofärdig produkt helt enkelt.

 • Samuel J

  Bor i Tyskland där den nya modellen av iPad redan går att förbeställa i butikerna.

  Fick bekräftat att den inte stödjer LTE-nätet här i Europa av en säljare i min lokala Applebutik. Han beklagade sig dessutom över att Apple slår på stora trumman om 4G här i Europa när vi inte ens kan dra nytta av funktionen.

  Förstår om han var lite less på att göra kunderna besvikna, Apple kunde väl åtminstone orkat ändra marknadsföringen utanför Nordamerika.

 • Julian

  Tycker inte det är så hemskt som folk vill få det att framstå som så det enda jag har att säga är- Grattis Allt Om Mac! Att Apple läser alltommac förtjänar en egen artikel tycker jag! ;)

 • CJE

  Nokia Lumia 900 finns i TVÅ versioner:

  1. USA = LTE med 50 Mbps

  2. Resten = Turbo-3G med 42 Mbps (marknadsförs som 32 Mbps i Sverige)

  Drömmen vore ett LTE-chip som klarar 700, 800, 900, 1700, 1800, 2100 och 2600 MHz-banden. Alltså SJU olika band. Samt TD-LTE, givetvis.

 • CJE

  En bra sammanställning, som dock är tunn och behöver hjälp att förbättras är:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LTE_networks

  (För den som inte orkar klicka på länken: den visar land-för-land vilka operatörer som använder LTE samt vilka frekvensband.)

 • Niklas

  Problemet ligger ju i att det inte finns en vettig standard för 4G. Frekvenserna här i Europa är ju upptagna av annat. Så skyll på PTS. De är bovarna i dramat!

 • Cliff Barnes

  Re Niklas
  Skyll på PTS? För att vi har en europastandard? Det här är frågor som behandlas på EU nivå. Desto större anledning att anpassa sina produkter till en så stor marknad.

 • Chris

  Ta det lugnt! Vänta till hösten så har vi Worldwide-Ready 4G i iPhone 5 eller ska vi säga ”The new iPhone”. :D

 • lorrden

  Detta är inget problem bara i Sverige, det verkar som att den nya iPaddan inte kommer fungera med LTE på ett enda ställe i hela EU, smart att ignorera en utvecklad marknad som är nästan dubbelt så stor (i folkmängd) som USA.

  Sen är den stora frågan, om GSM-system klarar quad-band, varför klarar inte dessa LTE-chip alla de LTE-band som behövs?

 • Adam

  LTE är ju fortfarande väldigt nytt så det lär väl dröja ett tag innan det finns HW som stödjer alla dessa band.

  Vilka av ”de andra hastigheterna” klarar våra svenska operatörer? Det kan ju vara ”nog så bra” om det funkar…

 • Niklas

  Re: Cliff Barnes
  Du får nog kolla upp vem som varit ledande med frekvenser. EU skall alltid vara lite udda. Se bara på fransmännen.

  lorrden; Ännu en anledning att Sverige borde blivit en del av USA och inte EU…

 • lorrden

  Niklas: Oftast är det dock jänkarna som brukar vara udda. Ta typ Quad-band telefonerna, de två extra banden som lades till för USA, resten av världen gjorde som EU.

  Man kan ju fundera på metersystemet också…

 • Cliff Barnes

  Re: Niklas
  Du är medveten om att världens första 4G nät byggdes med europeisk standard i Europa? Och att världens första 3G nät i Japan? Eller att världens första 2G nät (GSM) byggdes i Europa? GSM standarden anammades för övrigt av just USA som global standard, dock valde USA att jobba med en egen frekvens (1900MHz istället för 900MHz och 1800MHz).

  Så det är knappast Europa och Asien som skall följa amerikansk standard utan tvärtom. Vilket gör det så mycket svårare att begripa Apples blunder.

 • Niklas

  @lorden Titta på frekvensbanden. Säg inte att den Europeiska modellen är i närheten av bra! Se bara på radiosystemen i Skåne pga det Svenska och Danska som är godkänt av EU. Du kan ju fråga vad Rakels merkostnader blivit pga de problemen.

  @cliff barnes
  Du är medveten om vilket land som började den mobila revolutionen?
  Du är medveten om problemen med frekvenserna som vi har inom EU?
  Har du den blekaste aning om vad det påverkat system som Rakel.

  När du har det så kan vi börja diskutera igen.

  Blundern heter EUs frekvensproblem sedan 1950-talet.