by • 3 juli, 2013 • NyheterComments (3)570

Holländska skolor satsar stort på iPad

iPad i skolan

iPad har under de senaste åren kommit att bli ett viktigt verktyg i den svenska skolan. I Holland väljer man nu att ta detta till nästa nivå genom ett experiment som kommer att pågå på elva skolor.

Alla elever från fyra år upp till tolv år ska få varsin iPad och tanken är att allt skolarbete ska gå genom dessa. Utbildningsplanen bestäms av eleverna själva tillsammans med lärare och föräldrar, för att sedan utvärderas var sjätte vecka. Lärare kommer att få en roll som vägledare snarare än som utbildare.

All information och alla uppgifter ska finnas i specialutvecklade appar, för att eleverna själva ska kunna bestämma när och var de ska arbeta med olika projekt.

Skolorna, som internt fått namnet ”The Steve Jobs Schools” kommer att vara öppna året runt, från klockan 7.30 till 18.30, med stängt över jul och nyår. Eleverna kan komma och gå som de vill precis som på ett kontorsarbete. På detta sättet hoppas skolorna att barnen ska lära sig att ta ansvar och ser samtidigt en möjlighet för familjer att kunna resa iväg tillsammans när de själva vill, utan att behöva samordna med barnens skolor.

Verkligen intressant att se utvecklingen på detta projekt. Vad tycker du om iPads i skolor?

 • Fredrik Nilsson

  Jag har erfarenhet av en skola med iPad. Det finns en del att önska innan jag kan påstå att iPad i skolor är bra. Det borde finnas ett enkelt sätt att administrera ett stort antal iPads. Man borde kunna begränsa vilka kategorier av appar som går att ladda ner. Idag när eleverna är sina egna administratörer fyller de sina iPads med spel. Spelberoendet breder ut sig. Finns idag elever som inte kan slita sig från spel på lektion trots tillsägelser. Ded spelfyllda iPads finns inte plats för det pedagogiska arbetet att t.ex. lagra biler, filmer och dokument.

 • Karl Eriksson

  Det finns det. Mobile Device Management.
  Finns ett stort antal MDM-programvaror för att styra appar mm. in i minsta detalj.
  Så det är ett ickeproblem :-)

 • Peter Esse

  @Fredrik Nilsson: I min roll som konsultchef på Kullander Jansson har vi fixat en hel del MDM-lösningar för skolor. Om du vill kan en säljare slå dig en signal och diskutera lösningar.

  vänligen
  /P