by • 1 november, 2009 • NyheterComments (9)1620

Hur du öppnar din MacBook 13″

MacBook 13

Alla har vi väl någon gång råkat spilla läsk eller kaffe över ett tangentbord men att göra det över en laptop kan vara lika med döden för datorn. Har du tur så kan du tämligen enkelt rädda din kära MacBook genom några enkla steg för att plocka isär den och sedan göra rent det som räddas kan, alternativt byta ut tangentbord/trackpad modulen i datorn.

Du bör dock tänka efter ordentligt innan du ger dig på att öppna datorn då all form av garanti försvinner så fort du börjar göra mer än att plocka bort din hårddisk och ditt ram.

A och O när du genomför detta är även att du håller ordentlig koll på dina skruvar och var dom skall sitta då flertalet olika storlekar och typer av skruvar förekommer.

 1. Börja med att skruva upp låsmekanismen för batteriet på baksidan av din MacBook.
 2. Ta försiktigt ut batteriet ur din laptop, börja från vänster sida och lyft batteriet uppåt.

  Batteriet

 3. Skruva bort dom två yttersta skruvarna på kortsidan, låt skruvarna närmast anslutningskontakten för batteriet sitta kvar.
  2 skruvar vid batteri-connectorn
  skruvar
 4. Lossa dessa tre skruvar på ena långsidan av batteriluckan, skruvarna kan inte tas bort helt utan endast lossas.
  Hårddiskpanelen
 5. Tag sedan en smal mejsel och tryck försiktigt mot kanten för att ta bort ramen för vars skruvar du nyss lossat.
  ram för hårddisken
  Lossa ramen
 6. Nu när ramen är bortplockad har du ytterligare 4 skruvar att ta bort, observera att skruven längst ner på bilden är av annan typ än övriga.
  fler skruvar
 7. Nu skall du ta bort 4 skruvar på yttersidan av batteriluckan. Följande skruvar skall skruvas bort räknat från vänster sida: nummer 2, 4, 7 och 9.

  yttre skruvar

 8. Dina 2 minnesmoduler skall nu tas ur, för att göra detta drar du den utstickande plastbiten framför minnet försiktigt till vänster.
  Plocka bort minnesmodulerna
  plocka bort ram
 9. Nästa fas i detta projekt är att plocka bort din hårddisk, ta en mejsel och peta ut den lilla plastbit som är intryckt under plasten närmast låsmekanismen för batteriet. Greppa sedan plasten och dra den sakta utåt så skall din hårddisk följa med ut.
  Hårddisk
  Hårddisk
 10. Lossa nu dessa två skruvar på samma sida som din SuperDrive sitter, motsvarande skruvar på andra sidan av laptopen behöver ej lossas.
  sidoskruvar
  sidoskruvar
 11. Du skall nu skruva bort 4 skruvar på baksidan, observera att storleken skiljer mellan skruvarna och att dom kortaste skall sitta längst ut mot ytterkanterna.
  baksidan
  åter bild på baksidan
 12. Ytterligare 3 skruvar finns på datorns undersida och även här är det olika storlekar på skruvarna, den kortaste skruven är placerad i mitten och dom två längre längst ut mot kanterna.
  skruvar på undersidan
  skruvar från undersidan
 13. Du kan nu öppna din laptop och väldigt och jag betonar detta, väldigt försiktigt använda en tunn platt mejsel och lirka upp ovansidan av din laptop så den lossar från sina fästen. Ta det väldigt lugnt och stressa inte då detta är det mest kritiska och känsliga. OBS. ta inte bort den övre delen ännu utan lossa endast på den och gå vidare på denna guide!
  öppna
  02
 14. Lyft nu försiktigt upp främre sidan av den övre delen på laptopen, notera att ovansidan sitter fast med en liten connector kopplad till moderkortet. Denna sladd måste kopplas bort innan du kan ta bort ovansidan helt, observera att denna kabel är väldigt skör så var väldigt försiktig när du lossar den från moderkortet.
  öppna
  ta bort connectorn
  öppen
  tangentbordet

Nu är din laptop öppen och det är fritt fram att göra rent eller kanske byta ut tangentbord/trackpad efter spillt kaffe över datorn. När du skruvar ihop din dator igen är det extremt viktigt att du väljer rätt skruv på rätt plats då en för lång skruv på fel plats kan skada din dator.

 • Mattias Edeslätt

  Har man nu spillt något så är väl den brutna garantin inget att oroa sig över? Enda sättet att behålla den är att låta apple byta det trasiga för väldigt dyra pengar.

 • Tommy Frössman

  @Mattias Edeslätt givetvis, men det kan finnas andra anledningar att man vill öppna datorn förutom att man spillt något över den.

 • Häftigt men jag behöver inte öppna min mac men det skulle ändå vara kul att göra det för att se hur den ser ut inuti men som sagt så försvinner ju garantin så jag gör det inte.

  Fungerar det likadant på mac i aluminium med unibody-design?

 • Tommy Frössman

  Det tror jag inte säkerligen annorlunda, but then again har inte testat på min MacBook air :) ingen mening att öppna den om man inte har problem :) peppar peppar ta i trä :)

 • Daniel.H

  Funderat på att öppna min av två anledningar, skärmen är typ lite lös efter att jag tappa den en gång och fläkten kan låta som satan ibland. Men vet inte om jag vågar :D

 • max

  bild 11 är fel, skruvarna är förväxlade, den korta ska vara ytterst

 • Tommy Frössman

  @Max ah, var sent när jag fixade bilder till guiden så jag missade detta! tack för korrigeringen.. nu har jag fixat två nya bilder och ny text :)

 • thomas

  God Jul.
  Snyggt reportage, har själv haft funderingar på att öppna upp min Mac då jag inte längre har garanti och dras med en flimrande skärm, vilket försvinner så fort man vickar skärmen fram/tillbaka, vilket tyder på glapp. Någon som vet om det kan vara glapp eller knas i grafikkortet (har 2,16 Intel core 2 duo med OS-X 10.4.11.)
  Ibland är det lätt flimmer-ibland flyter hela bilden ut och det blir stroboskopeffekt, mycket enerverande och störande. Vet någon om det är en taskig kontakt i gångjärnen till skärmen eller annan orsak + för så fort maskinen utsätts för en vibration försvinner problemen en stund, men det är inte bra i längden för t.ex hårddisken att hålla på och strula med detta Mac-fel.

 • Har exakt samma problem som Thomas beskriver. Hade varit perfekt om någon vet lösningen på detta problem!