by • 2 mars, 2009 • NyheterComments (4)322

Hur fungerar RSS-strömmar?

RSSSkulle du kunna förklara hur Rss-strömmar fungerar. Jag har hört folk säga mycket om det men jag har aldrig riktigt fattat storheten med det. Tycker mest det verkar bökigt men om du kan visa hur det fungerar i Safari så kanske jag fattar lättare vad det är som är så bra med det.” – Peter

Det är inget magiskt med RSS, det är en adress som RSS-läsare så som Safari och Google Reader använder för att se om en sida har uppdaterats samt vad som är uppdaterat. Publicister väljer själva om all text och bild från ett inlägg skall följa med eller bara delar utav. Själva har vi gjort det förstnämnda. RSS används också för att säga till iTunes Store att det finns ett nytt avsnitt av till exempel Macradion eller MacTV. Själva filen följer dock inte med utan den laddas hem i från vår server.

RSS är egentligen en teknisk term som är ganska ointressant då det bara är en teknik att transportera information från A till B. Det intressanta är hur detta presenteras sedan men det är helt och hållet upp klienten som används.

Personligen tycker jag det är trevligare att besöka en webbsida och ta del av informationen därifrån än att se inlägg efter inlägg i samma form via RSS-läsaren.

En annan sak som tål att tänkas på är att när ett inlägg är skapat så skickas det till RSS-strömmen direkt (går dock att ställa in hur lång tid det skall ta via en plug-in till wordpress). Går vi sedan in och ändrar inlägget i efterhand på grund av någon uppdatering eller stavfel, då syns inte ändringen i RSS-strömmen.

 • Rasmus

  Hur får man RSS-strömmar att fungera i iWeb utan mobileMe? mvh Rasmus

 • Patrik

  Google Reader + Byline (iPhone) is the shit. Hade dock gärna sett en Apple-variant som syncas via MobileMe.

 • Zop

  Använder NetNewsWire både för iPhone och OS X och tycker att det är ett smidigt sätt att hålla sig uppdaterad. Prenumererar dock endast på ett tiotal strömmar numera. Led av en allvarlig RSS-stress tidigare. ;)

 • Johan

  Har alltid använt tillägget Sage till Firefox. Det är den ultimata RSS-läsare imo. Integrerad i webbläsaren, snabb, lättillgänglig och överskådlig. Har kommit på mig själv att nu när jag kör Safari 4 Beta ändå alltid först starta Firefox och kolla RSS ifrån Sage, då jag inte gillar Safaris inbyggda :)