Övrigt

Bahnhof anmäler konungariket Sverige för fördragsbrott

I ett pressmeddelande meddelar Bahnhof att de tillsammans med 5 juli-stiftelsen idag anmäler svenska staten för fördragsbrott. Anledningen är att svenska staten i strid med utslaget i EU-domstolen tidigare i år uppmanar landets internetoperatörer att fortsätta lagra trafikdata.

Post- och telestyrelsen (PTS) tillsammans med justitieminister Beatrice Ask menar att datalagringen måste fortsätta men det är nu upp till EU-kommissionen att utreda om Sverige bryter mot EU-rätten eller inte.

– Vi kommer att kämpa hela vägen till EU-domstolen. Men det bästa vore om EU-kommissionen kunde ingripa och ge Sverige en tillrättavisning, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

– Vi har inte för avsikt att bevara trafikuppgifter om våra kunder och vi är övertygade om att vi har stöd av EU:s stadga och EU-domstolen. Vi uppmanar EU-kommissionen att snabbt utreda frågan, säger Jon Karlung.

– Detta är inte bara en nationell fråga, säger Oscar Swartz, ordförande för 5 juli-stiftelsen. Alla som besöker Sverige och använder en smartphone eller som kommunicerar med någon i Sverige är olagligt registrerade just nu. Det är därför vi ber EU att agera.

Internetoperatören Bahnhof är en av få operatörer som inte lagrar sina användares trafikdata och 5 juli-stiftelsen verkar för ett fritt internet.

Anmälan finns att läsa som en PDF hos Bahnhof.

Läs hela bakgrunden:
Datalagringsdirektivets ogiltigförklarande – en rättslig oklarhet i Sverige
Regeringen om trafikdatalagring: ”Svensk lag gäller”
Tele2 återupptar sin trafikdatalagring – Bahnhof vägrar
Bahnhof anmäler sig självt till PTS

[source: https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2014/09/12/vi-anmaler-sveriges-datalagring-till-eu-kommissionen “Pressmeddelande”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!