by • 21 april, 2009 • NyheterComments (9)348

iMovie och djungeln av filmkameror

iMovie

En gång i tiden var det lätt att välja kamera, som Mac-användare var det enbart DV-kameror (De med små digitala band) med FireWire-utgång som fungerade och så var det med den saken. Idag är DV-kameror på väg ut och har ersatts av de med hårddisk och/eller flash-minnen och det betyder att det blir nya saker att tänka på.

DV-kameror

Fortfarande är det så att om du äger en DV-kamera måste denna kopplas in via FireWire och det spelar egentligen ingen roll vilken version av iMovie du har. Däremot måste du tänka på att MacBook och MacBook Air idag saknar FireWire och gör det därmed omöjligt att ansluta en DV-kamera. Nyare modeller av Mac Pro, Mac mini och MacBook Pro har FireWire 800-anslutningar och därför passar inte den kabeln som med största sannolikhet följer med en sådan här kamera, om det överhuvudtaget följer med någon. Adaptrar och kablar med rätt kontakter i båda ändarna finns emellertid att köpa i varje välsorterad Mac-butik. Fråga efter 4 pin till 9 pins-kabel så blir det rätt.

Hårddisk- och flashminnes-kameror

Dessa använder USB och ingenting annat, fördelen är att det finns minst en sådan kontakt på varje modern Mac. Alla versioner av iMovie klarar emellertid inte dessa kameror och minsta krav är iMovie ’08, ni vet den versionen som fick så mycket kritik för att tidslinjen saknades. iMovie ’09 som är den senaste versionen som stödjer USB-kameror har dock rättat till många av de problem som fanns.

Tyvärr finns det en hel del olika standards när det kommer till dessa kameror och olika tillverkare har olika lösningar och därför är det bäst att hålla sig till en kamera som officiellt stöds. Hos Apples webbsida finns en lista över kompatibla modeller samt kända fel: iMovie ’08, iMovie ’09.

Det som inte nämns där är att till exempel Panasonics kameror kräver att strömmen är inkopplad för att iMovie skall hitta den vid import. Se också till att alltid ha senaste versionen av både iMovie och Mac OS X. Det är inte heller självklart att tillverkarna eller säljarna i butiken känner till huruvida de är kompatibla.

Saknar du möjligheten att redigera på en tidslinje rekommenderar jag att du tar en titt på Final Cut Express. Du kan till och med importera iMovie-material in i Final Cut Express så du behöver inte göra om något arbete.

Andra artiklar om iMovie

 • Recension av iMovie ’09
 • Videoguide på nyheterna i iMovie ’09
 • Videoguide på grunderna i iMovie ’08
 • Exportera i HD-kvalité från iMovie ’09

Reklam: Köp Final Cut Express hos Kullander.se

 • Anton Silver

  Jag skulle i relaterade nyheter vilja tipsa om GY-HM700E / GY-HM100E som är hyfsat bra kameror
  till ett väldigt lågt pris. Skräddarsydda för FCP då de spelar in i Quicktime file format for final cut pro…

  Det släpps även en ny lite mindre modell för runt 20-30 000kr nu i dagarna som verkar vara riktigt intressant.

 • DrDip

  De jobbiga är att de flesta kameror har fel ‘frame rate’ för Europa vilket skapar hackiga filmer på många DVD-spelare här.

  Ser gärna tips och artiklar om det och bra kameror för oss i Europa.

 • Daniel

  Hej Peter!

  Äntligen någon som förklarar vad som gäller. Jag har slitit mitt hår och sökt i flera timmar för att förstå varför min Mac inte kan importera filmerna från min nyinköpta Canon Legria FS200. Jag får helt enkelt bege mig till Mac butiken och skaffa iMovie 09.

 • Daniel

  Hej Peter!

  Äntligen någon som förklarar vad som gäller. Jag har slitit mitt hår och sökt i flera timmar för att förstå varför min Mac inte kan importera filmerna från min nyinköpta Canon Legria FS200. Jag får helt enkelt bege mig till Mac butiken och skaffa iMovie 09. Hälsningar Daniel

 • @Daniel: Kul att du uppskattade artikeln :) Lycka till med kameran!

 • Johanna

  Om man inte vill använda FCP men ändå vill ha en tidslinje så är ett alternativ att dra in filerna via iMovie 09, spara dem som en ”händelse”, och sedan ha en äldre iMovie HD version till hands att redigera i. Det fungerar rätt bra faktiskt, jag har testat det med Legrian Daniel använder.

 • Marcus

  Jag har lånat en Panasonic NV-GS140 och har nu ägnat ett och ett halvt dygn åt att försöka föra över film från ett DV-band till hårddisken.

  Sista draget: Åkte och köpte en 4-pin till 9-pin och kör Firewire. Om man går in på (((Äpplemeny – Om den här datorn – Mer info – Maskinvara – Firewire))) så står kameran snyggt och prydligt som den ska där. Men i iMovie 09 går det inte att hitta kameran eller göra någonting annat än att spela in film från den inbyggda kameran in datorn.

  Kan någon säga vad jag ska göra? Jag blir vansinnig på Mac som ALDRIG funkar!

  Vänligen maila din idé till anderssonmarcus (och så ett såntdär tecken) yahoo.com eftersom jag förmodligen aldrig hittar detta forum igen!

  Tack på förhand!

 • Peter Esse

  Marcus: Det här kanske kan vara en lösning: http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=1259419&#1259419

 • Peter Esse

  Det kan också vara så att kabeln är sönder, prova med en ny något kortare. Det måste vara Firewire, det går inte med USB.