by • 8 juni, 2015 • NyheterComments (0)651

Inför kvällens start av WWDC 15

Ikväll klockan 19.00 drar WWDC 15 igång med en keynote ledd av Tim Cook. Vi kommer självklart skriva om nyheterna som presenteras under kvällen och du kan också hänga med Slashatlive.slashat.se redan från klockan 18.00 där det blir försnack om rykten och förväntningar.

WWDC är en konferens för utvecklare så vi förväntar oss egentligen ingen ny hårdvara och det verkar inte komma någon ny Apple TV vilket många av oss hoppats på. Denna nya modell skulle i så fall få en SDK eller TV Kit som gjort det möjligt för utvecklare att skapa appar för plattformen.

Vad vi dock med all sannolikhet kommer att få se är iOS 9 som går under arbetsnamnet ”Monarch” och främst sägs fokusera på stabilitet. Men det kommer säkerligen några nya funktioner och förbättringar vad gäller exempelvis Kartor och Siri. Något många väntat på är stöd för flera användare på iPad och även möjligheten att dela skärmen för att kunna göra appar bredvid varandra. Återstår att se om det äntligen är dags för detta.

För OS X 10.11 som går under arbetsnamnet ”Gala” har det ryktats om att Control Center som återfinns i iOS också ska dyka upp för Mac. Och trots att operativsystemet fick ett nytt typsnitt i form av Helvetica Neue förra året kan det vara dags för ännu ett byte och denna gång till Apples egna typsnitt San Francisco. Men även här ska det främst vara stabilitet som är i fokus. Både iOS 9 och OS X 10.11 förväntas släppas i skarpa versioner senare i höst men utvecklare kan få tillgång till betaversioner redan ikväll.

Något som också kan få en del tid på scenen ikväll är HomeKit med Apple TV som central hub där det nu presenterats flera produkter för det smarta hemmet. Desto mer tid kommer förmodligen ägnas åt Apple Music som är nylanseringen av Beats Music som Apple köpt upp och nu ska ta upp kampen med Spotify på allvar.

Apple Watch kommer få en SDK så utvecklare kan börja skapa appar som körs direkt på klockan helt oberoende av en iPhone. Även här är det inget som kommer släppas i skarp version ikväll så några appar som körs direkt på klockan kommer nog som tidigast efter sommaren.

Själva presentationen kan du se live på din Apple TV eller på www.apple.com/live.