Övrigt

Ingen tv-avgift för innehav av dator

I ett pressmeddelande meddelar Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) att en dator med internetuppkoppling inte kan anses vara en tv-mottagare och att innehav av dator därmed inte leder till att tv-avgift ska betalas. En tv-mottagare är enligt lagen en teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program men att en dator med internetuppkoppling inte är ”avsedd” att ta emot utsändning av tv-program.

HFD anser att en dator med internetuppkoppling inte är ”avsedd” att ta emot utsändning av tv-program. Domstolen konstaterar att det finns uttalanden i lagmotiven som går åt olika håll vad gäller innebörden av begreppet. Av avgörande betydelse är enligt HFD att enskilda genom Radiotjänsts beslut åläggs att betala en avgift för innehav av datorer. En sådan avgiftsskyldighet har inte funnits tidigare. Om en betungande förpliktelse av detta slag ska införas bör det fordra tydligt stöd i lag. Ett sådant tydligt lagstöd saknas.

Vidare anser HFD att webbsändningar inte är sådana utsändningar som leder till avgiftsskyldighet. För att det ska vara fråga om en utsändning i lagens mening krävs att den är tillgänglig ”utan särskild begäran”. Så är enligt HFD inte fallet när det gäller webbsändningar. Domstolen grundar den bedömningen på vad som följer av yttrandefrihetsgrundlagen.

Uppdaterat: Radiotjänst meddelar att man inte kommer att betala tillbaka tidigare debiterade avgifter.

Uppdaterat 16 juni: Radiotjänst har nu beslutat att betala tillbaka felaktiga avgifter.

[source: http://www.hogstaforvaltningsdomstolen.se/Om-Hogsta-forvaltningsdomstolen/Nyheter-fran-Hogsta-forvaltningsdomstolen/Ingen-tv-avgift-for-dator/ “Högsta förvaltningsdomstolen”]

[related]Mer om tv-avgift[/related]
[display-posts id=”82463, 68633, 67657, 63159″ image_size=”thumbnail” orderby=”date”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!