by • 16 juli, 2009 • NyheterComments (14)494

iOrdning version 3

iOrdningHur vanligt är det med ett svenskt bokföringsprogram? I Windows-världen finns det ju ett antal att välja mellan, men för oss Mac-användare har det ju minst sagt varit tunnsått. I synnerhet om man ser till att programmet inte bara är på svenska utan också utvecklat i Sverige.

Erik Aderstedt (som jag intervjuade i Mars på Macpro) ligger bakom programmet och efter att ha använt programmet i skarpt läge hela våren i mitt egna företag tänkte jag att det var dags för ett test.

Mina vänner, och för all del min fru, beskriver mig som en kreativ person, men som inte är så värst vidare bra på att hålla reda på kvitton, pengar och sånt där. Jag läste företagsekonomi på gymnasiet och det slutade med en etta i betyg och jag har fortfarande problem att hålla reda på vad debit och kredit betyder. Förutsättningen för att jag skulle kunna sköta min bokföring själv är således inte helt optimala, utan snarare ett recept för katastrof som endast kan sluta i revision, en fet momsinbetalning till Skatteverket och tandagnisslan.

Men se tji fick belackarna. Efter sex månaders arbete så har jag totalkoll på företaget. iOrdning heter förklaringen, och för att detta inte ska vara en halleluja-text (vilket givetvis inte blir enklare av att det i skrivande stund finns en annons för programmet här på Macpro) så finns givetvis saker och ting som jag initialt inte förstod. Som att exempelvis måste skapa en verifikation för att intäkter ska registreras i kassaboken, eller att det är en aning knepigt, men inte omöjligt, att skapa egna mallar för sina utgående fakturor. Jag hade gärna lagt till ett fält till med ytterligare en mailadress för inkommande fakturor i den annars väldigt stiliga standardmallen och det har jag inte listat ut hur man gör ännu.

Men annars är det en packe godsaker det här programmet har inbyggt. Vad sägs om möjligheten att dra in en PDF på en faktura, eller ett inscannat kvitto, i en verifikation? Grymt enkelt och snyggt och ett säkert sätt att hålla ordning på dokumenten. Att kunna generera blanketter till Skatteverket (NE och Moms-redovisning) är också guld värt och för ett litet företag som mitt.

Och allt för under tusen kronor.

Finns något jag önskar fanns i programmet? Jag har tidigare, i direktkontakt med utvecklaren, framfört ett önskemål om en iPhoneapplikation. Inte nödvändigtvis för att mata in siffor med utan snarare för att kunna titta på sin bokföring om man får en fråga om en obetald faktura eller liknande och är borta från datorn. Det hade även varit trevligt om flera användare kunde köra mot samma bokföringsfil så min mer ekonomiskt sinnade hustru enkelt skulle kunna gå in i bokföringen utan att behöva sitta vid min dator, eller om man är flera anställda i ett företag som behöver komma åt just bokföringen.

Jag vet inte hur pass lämpat iOrdning är för ett större företag, men har du en egen firma och vill lägga så lite energi som möjligt på att hålla ordning på siffrorna och därigenom kan lägga mer tid på att faktiskt dra in pengar, så är iOrdning valet för dig.

Leverantör: Aderstedt Software
Pris: 980 kr exklusive moms
Köp den hos: Aderstedt Software

Detta test publicerades först på Macpro.

 • Jag tycker också att det här programmet är sjukt bra. Det enda som fattas vad jag tycker är någon form av hantering av avskrivning av inventarier. Är man enskild firma skulle det underlätta om programmet kunde hålla reda på sånt åt en. Men som sagt, det är det enda som saknas.

  Follow me on twitter:
  http://twitter.com/lagrafica

 • @Niklas: Håller med starkt om just det. Skall höra med Erik vad han planerar i kommande funktioner.

 • Tobbehj

  iOrdning är ett kanonprogram för det mindre företaget och det är så tänkt från utvecklaren som jag har förstått det. Det jag har saknat är en levreskontra och det har precis gjorts trevande försök till en sådan, med lite filande så kommer den att bli lika bra som övriga delar i programmet. Det som haltar lite är annars att man använder den inbyggda adressboken i macen, när programmet först kom till så var det helt ok, men eftersom det är så himla bra gjort så har det vuxit till sig eftersom och då har det uppkommit lite större behov på kund- och leverantörsregister. Avskrivning tror jag ligger långt fram i planeringen om den överhuvudtaget finns med.
  Men som sagt helt klart det bästa och mest maciga bokföringsprogrammet som gjorts, de andra ligger hästlängder ifrån.

 • Ola

  Fick du programmet gratis mot att du skrev denna reklam?

 • Dan

  Riktigt så dåligt ställt tycker jag inte att det är på den svenska bokföringsmarknaden.

  Själv använder jag Bollbok ( http://bollosmedja.se/bollbok ) som jag tycker är helt lysande. Det är visserligen lite enklare än iOrdning, men om man bara vill ha bokföring utan fakturering och liknande så är det ett kanonbra program. Kan vara det macigaste programmet jag kört någonsin, dessutom är det gratis. Efter ett snabbt test av iOrdning så tycker jag att Bollbok verkar smidigare att jobba med, den balanserar och registrerar verifikat automatiskt, klickar man på ett fält så kan man skriva i det direkt utan att klicka på + först för att lägga till en post osv, många små detaljer som gör det smidigt (framförallt så går det att stansa snabbt utan några kortkommandon, enter balanserar, registrerar, går till nästa fält osv baserat på var man står, det är värt mycket om man har många verifikat att registrera). Å andra sidan så har inte Bollbok lika bra rapporter om man inte är van sen tidigare att föra över en bokföring till Skatteverkets blanketter.

  För den som vill ha mer än så så finns HansaWorlds produkter ( http://www.hansaworld.com/products/sweden/hwindex.htm ), som verkar klara av behoven från ganska stora företag i dom dyrare versionerna. Jag har använt FirstOffice ganska länge, men slutade för ett par år sedan när jag slutade vara föreningskassör. Det är absolut inte macigt, men väldigt kompetent, billigaste versionen kostar ungefär som iOrdning och sen går det uppåt om man vill ha fler användare osv. Fördelen med HansaWorlds produkter är att dom även finns till andra plattformar, vilket gör det lättare att motivera att köpa macprogram till en förening till exempel.

  Utöver dom så hittade jag ett antal svenska program till när jag letade runt för ett antal år sedan, fast övriga har jag inte varit så imponerad av.

  Därmed inte sagt att iOrdning är dåligt, hade jag inte haft Bollbok så hade jag nog använt iOrdning (nu när jag vet att det finns :) ).

 • Joakim Durehed

  Kör också iOrdning! Jag är helt bokföringsblind men jag har faktiskt lyckats ganska bra än så länge med iOrdning ;)

 • Ola: Nej, jag har köpt programmet för egna pengar. Och det är inte reklam, det är ett test, och ett positivt test innebär inte att man är köpt.

 • @Ola: Det är jag som har ekonomisk vinning på den här sajten inte Melin :) Och jag kan intyga att iOrdning is the shit. Även jag har köpt det :)

  Sedan skall ju sägas att mjukvara har serienummer och det förbrukas i våra recensioner så all mjukvara som testas är i princip gratisvarianter. Hur skulle det gå att lösa annars?

 • Durehed: håll koll på momsen bara. ;-)

 • Roise

  Tjena pojkar! Jag funderar på att köpa iOrdning, och undrar om det kostar nåt övriga år också, eller om det bara är en engångssumma?

 • Richard

  Hej

  Vet någon om iOrdning hanterar valutor? Om jag vill skicka en faktura i DKK tex.

  /Richard

 • Sara

  Ja, iOrdning håller koll på valutor och ev kursdifferenser!

 • Andreas

  Jag har precis skaffat iOrdning och jag tycker det verkar mycket bra. Har någon något tips på program för löner i mitt lilla företag?

 • ville bara säga att jag också är iOrdning fan!
  Det enda jag tycker är otydligt är hur jag avslutar förra årets bokföring i iOrdning.. När jag kollade i forumen så hade någon annan samma fråga, men sa sen att han hittat instruktioner? Dessa hittar jag inte…
  Annars så himla awsome program, Tack Aderstedt!