Övrigt

iOS 8: Allt om nya Bilder-appen, molnlagringen och Time Lapse

Apple verkar ha förstått att användare inte anser att den lösning för att lagra bilder som finns inte är tillräckligt eller uppskattad. Därför kommer Apple i höst när iOS 8 lanseras låta alla användare spara alla bilder i molnet.

iOS 8: Ny Bilder-app och “iCloud Photo Library”

En uppdaterad version av Bilder-appen kommer att finnas i iOS 8 som ger åtkomst till alla bilder som är uppladdade till iCloud. Tanken är att det på varje enhet ska finnas bilder som är skalade till att passa enhetens skärmstorlek, medan originalen ska ligga i molnet. Det ska dock gå att välja att ladda ned bilderna i full storlek när användare vill, från iOS, Mac och iCloud.com.

I appen kommer det gå att favoritmarkera, organisera, skapa album och redigera dina bilder. Alla ändringar som görs på en enhet synkroniseras via molnet så att det alltid ser likadant ut på alla enheter.

Apple - bilder- iOS 8 - 1

Ny sökfunktion

En helt ny och ganska omfattande sökfunktion kommer att finnas, där det dels går att söka efter specifika albumnamn men också efter platser, personer och annat som kan tänkas var sökbart. Sökfunktionen kan också visa bilder tagna i din närhet eller bilder som togs på den plats du befinner dig på fast för ett eller ett par år sedan.

Apple - bilder- iOS 8 - 2

Nya redigeringsmöjligheter

I iOS 8 kommer det gå att redigera bilder på nya sätt. Dels är det förändringar i gränssnittet för hur redigeringen görs rent praktiskt, men under ytan har redigeringen förbättrats rent tekniskt.

Bland annat kan redigeringen skötas till mångt och mycket automatiskt. Med “Smart Adjustments” kan appen ställa in ljusstyrka, kontrast och exponering automatiskt. Appen kan även räta upp snedtagna bilder och föreslå hur bilden ska beskäras. Utöver det går det även att finjustera de flesta parametrar.

Tredjepartsredigering

Tack vare att appar nu via officiella bakvägar kan kommunicera med varandra kommer det så småningom gå att redigera en bild i Bilder-appen via en tredjepartsapp. Tredjepartsappen tar då över skärmen temporärt och när du är klar med redigeringen sveper den vyn bort och du är åter i Bilder-appen, fast med en redigerad bild.

OS X Yosemite: Helt ny app kommer 2015

Apple visade en liten sneakpeak på den app de jobbar på för OS X. Appen släpps dock inte förrän i början av 2015, och därför kommer det vara ett litet glapp från att iOS 8 lanseras tills nya bildappen för OS X lanseras. Förhoppningsvis knyts dock säcken ihop när OS X-appen väl lanseras 2015.

Nytt kameraläge: Time Lapse

Apple - bilder- iOS 8 - Time Lapse Ett helt nytt kameraläge har byggts in i iOS 8. Med Time Lapse kan du välja att din iPhone tar bilder efter ett givet intervall, som sedan automatiskt sammansätts till en snabbspolning av alla de bilder som tagits.

Billigare iCloud-lagring – men fortfarande en salig röra

Från början är det fortfarande endast 5GB som finns tillgängligt kostnadsfritt, men dessa 5GB är alltså samma 5GB som du redan har idag, där säkerhetskopior redan förmodligen trängs med din dokumentdata.

Apple verkar alltså inte vilja vara generösa när det kommer till molnlagring, även om kostnaden för att öka lagringsutrymmet har sänkts något.

För att får 20GB kostar det nu 1 dollar per månad, eller 12 dollar per år (de svenska priserna har ännu inte presenterats). För 4 dollar i månaden (48 dollar per år) får du 200GB tillgängligt, vilket bör var det alternativ de flesta användare hamnar på till slut.

Apple meddelade dock att det kommer att finnas alternativ upp till 1TB.

Det kan jämföras med exempelvis Flickr som erbjuder 1TB lagringsutrumme helt gratis.

[related]Mer från WWDC[/related][display-posts tag=”WWDC2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”5″]

 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!