by • 18 augusti, 2010 • NyheterComments (6)351

iPad inkräktar på Netbook-försäljningen

iPad

Minns ni när alla pratade om Netbooks och att de små minidatorerna var framtiden. Apple var hopplöst efter och en hel del ansåg att Apple måste släppa sin billiga minidator annars skulle loppet vara kört.

Allt eftersom dessa smådatorer lämnades i byrålådorna till förmån för större skärmar och något dyrare modeller så började också rykterna om en ny typ av enhet från Apple. Denna visade sig vara iPad. En succé från dag 1.

Succé till trots skulle inte iPad kunna hota någon Netbooks-försäljning. Om detta var både gamla rävar och tröttsamma fanboys överens om.

Idag rapporteras det om att Asustek sänker sina mål på grund av iPad.

Jag tror dock inte man skall tolka detta som att iPad på något sätt håller på att ersätta våra datorer. Vad den ersätter är det mellansegment som Netbooks, i alla fall i teorin, hörde hemma.

Via Daring Fireball.

 • CJE

  Varför behöver man en uppblåst Ipod touch? Ge mig argument..

 • Peter Esse

  Varför behöver man en förminskad iPad? ;)

 • henriok

  Jo, det är nog bara en stor iPod touch, men storleken gör ALLT. På samma sätt som att enda faktor är skillnaden mellan en lastbil och rymdfärjan, dvs hastigheten. Båda kan frakta typ 20 ton gods, men jag tror du fattar varför den enda skillnaden att rymdfärjan flyger i 27000 km/h mot lastbilens 100 km/h gör en rätt stor skillnad i praktiken.
  Varför behöver man en motorcykel när man kan ha en moppe?
  Varför behöver man ett kylskåp när en kylbox hade dugt?
  Varför ska man ha ett hus när man kan bo i en student-etta?

  För att man kan göra mer, snabbare, bättre och roligare. För både utvecklare och användare. Storleken av en sådan här pryl är i relation till hur stor en människa är. en iPod är _för_liten_ för mycket som en sådan dator kan nyttjas till. Visst är en iPhone 4 både snabb och högupplöst i Safari men va fan.. texten är så jävla liten att man måste pincha som en idiot för att det ska bli läsbart och då ser man ändå bara 20% av webbsidan. Och ska man skriva något som är längre än en tweet får man ångest. Inte på grund av brist på riktigt tangentbord utan för att knapparna är så jävla små, och det kan man aldrig komma från, eftersom storleken på en ficka inte kommer ändras och inte heller mina fingrar eller kvaliten på synen hos en normal människa.

  Icke på en iPad. Den har nått över gränsen för att den mänskliga kroppen ska begränsa användningen på det sättet.

  CJE: Efter du lämnade Mac-världen (du kör nog Mac, men det är uppenbart att du ändå lämnat den) så har du börjat leverera analyser som lider av en fantastisk brist på insikt och som gängse PC-får som tror att kvalitet är något man får om man läser noga på en spec-lista.

  Jag gav upp att evangelisera mina Windows-burna bekanta när jag insåg att ingen spec-lista i världen eller benchmark kunde förmå dem att ändra sig. Det är kul idag att nästan alla kör Mac med kommentaren ”OMG Henrik, var det DET HÄR du snackade om?” och de flesta skulle inte drömma om att switcha tillbaka, och har blivit bra mycket mer militant än jag.

  Alla som hållit i en iPad i typ 10 sekunder förstår skillnaden mellan en iPad och en iPod touch. Exakt på samma sätt som alla som hållit en iPhone i 10 sekunder förstår skillnaden mellan en sådan och en Nokia N900.

  Seeing is believing.

  PS. Jag kan slå vad om att någon PC-tillverkare kommer ”förstå” att det är storleken som gör skillnaden och därmed kommer till slutsatsen att en 3kg tung pcPad med 20″-skärm, monsterkortet från nVidia, 6 USB-portar, 3 fläktar och 45 minuters batteritid vore en bra idé. DS.

 • henriok

  Det vore kanske en bra idé för det är nog tiotusentals PC-användare som faktiskt också skulle tro att det var en bra idé och därmed köpa en, och sedan sitta på IDG.se och trolla iPad-användare om vem som har flest USB-portar.

  Fast det skulle han nog göra på sin jobb-PC eftersom han aldrig skulle drömma om att ta med sin pcPad till jobbet av för honom inte uppenbara skäl.

 • henriok

  Esse: Det ryktas ju om en förminskadiPad med 7″-skärm. Jag tror den skulle sälja bra, men jag tror inte det är något för mig. 10″-plattan är idealisk för mig, men iPadden som den är kunde gärna vara lite plattare och lättare. Men ser man hur utvecklingen med iPod var så är det ju lätt det hållet man kommer gå.

  Jag är fantastiskt toknöjd med min iPad, och den har tveklöst annekterat massa tid jag tidigare la på iPhone, iPod, MacBook Pro och MacPro, så det är uppenbart att den har en tydlig nisch att fylla. Jag har ju verkligen alla andra alternativ vid mina fingertoppar, men nu kan jag verkligen välja det verktyg som passar uppgiften bäst och iPad passar mycket fler områden än vad jag hade trott. Och jag har ju inte ens 3G-versionen än.

 • CJE

  henriok: jag kommer aldrig lämna Mac-världen. Jag skaffade mig nyligen en MBP13 som ersättare till min 4 1/2 år gamla MBP15 :)

  Däremot är jag inte helt tänd på Iphone OS-soppan så som Apple hanterar den med sitt diktator-styre. Iphone 4 känns dock WAY BETTER än Iphone 2G, inget snack om saken. En stor upphämtning. Nu har Iphone ÄNTLIGEN lyckats peta i en kamera som fanns redan för snart 4 år sedan :) Okej att Iphones 5 MP-sensor är någon gnutta bättre än den i N95 men det är ingen natt och dag skillnad för N95 har en riktigt bra sensor.

  Iphone har även under årens lopp åtgärdat följande:
  1. lagt till MMS
  2. lagt till ÅÄÖ-knappar
  3. lagt till Copy & Paste
  4. lagt till multitasking
  5. lagt till möjligheten att ladda ner riktiga program
  6. lagt till A2DP
  7. osv osv… (den med gott minne kanske minns alla femtielva JÄVLA FEL med Iphone 2G som jag klagade på redan då men nästan alla ställde sig på Apples sida och ”försvarade”? Hur som helst: Apple har rättat till en himla massa saker.)

  Men jag vill ha en mobil med riktig USB-port, kameraknapp, inte vara beroende av tillverkarens egen App Store och stränga regler.

  Även Android har en massa brister (som dock åtgärdas med tiden/versionerna). En av dom rättas till nu med version 2.2 vilket är att kunna installera program på minneskortet.

  Jag kan dra upp en del brister med Symbian – vill nån höra? ;)