by • 10 september, 2015 • NyheterComments (4)3525

iPhone 6s – Samma design men allt är nytt

Apple har presenterat sina nya modeller av iPhone och även om utsidan inte avslöjar några förändringar är insidan helt ny med rejält snabbare processorer, tryckkänslig skärm och bättre kameror både på fram och baksidan.

Priset för de nya modellerna iPhone 6s och iPhone 6S Plus blir desamma som dagens toppmodeller men tyvärr är Sverige inte med bland de första länderna som får den men det ska inte dröja länge innan den finns att köpa även här. I USA och vissa andra länder går den att beställa från 12 september.

iphone_6s_design

Design

På utsidan av iPhone 6s och iPhone 6s Plus hittar man med ögat inget nytt förutom att den nu också kommer i en rosafärgad aluminium som komplement till guld, vit och rymdgrå. Men chassit är numera gjort av en tåligare legering som Apple anger vara i 7000-serien till skillnad från förra årets 6000-serie. Vad det innebär i praktiken återstår att se men iPhone 6s är säkerligen starkare och stabilare. Glaset har också blivit starkare och Apple hävdar att det är det tåligaste i branschen.

iphone_6s_games

Teknik

Processorn i iPhone 6s är ett 64-bitars A9-chip som är 70 procent snabbare än den i iPhone 6 och grafikdelen är 90 procent snabbare vilken ska ge grafik i klass med spelkonsoler. Nytt är också att rörelseprocessorn M9 nu är integrerad direkt i A9-chipet vilken ska ge besparingar vad gäller batteritid och kan nu förutom steg också bättre mäta löp- och gångtempo samt höjdförändringar. Sist men inte minst gör det möjligt för Siri att alltid vara redo att ta emot kommandon genom att säga ”Hej Siri”.

iphone_6s_camera

Kamera

Är det något Apple gillar att prata om när nya modeller introduceras är det hur mycket bättre kameran blivit och så var det även denna gång. Numera kan du spela in video i 4K och iSight-kameran på baksidan tar nu bilder i 12 megapixel utan att brusnivåerna gått upp.

iphone_6s_movie

Du kan se foton tagna med kameran i ett galleri där Apple skickat fotografer runt om i världen. Nytt är också något som Apple kallar för Live Photos där sekunderna innan och efter en bild tagits spelas in med både rörelse och ljud. Ögonblicket du tog bilden kan helt enkelt komma till liv igen.

Kameran på framsidan har också fått sig en förbättring och är numera på 5 megapixel och skärmen kan användas som blixt och lyser då för en kort stund tre gånger starkare än normalt. Perfekt för Selfies med andra ord.

iphone_6s_touch

3D Touch

Med iPhone 6s introduceras en helt nytt sätt att interagera med din mobil. För första gången kan iPhone nu känna hur hårt du trycker på skärmen.

Detta ger möjlighet för iOS 9 att låta dig förhandsgranska saker så som mail, bilder, webbsidor utan att öppna och även ge snabbval direkt från en apps ikon. Förmodligen är detta bara början på massor av smarta genvägar till det du gör mest med din iPhone.

Läs mer om iPhone 6s och iPhone 6s Plus hos Apple.

 • StefanBP

  Vad jag förstår har båda iphone 6s och 6s plus numera likadana kameror/linser, så det numera endast är storleken på skärmen och batteritiden som skiljer, rätt eller fel?

  Min första tanka på Live Photo var, oj vad mycket utrymme dom ”bilderna” kommer ta.

  Någon som vet något angående slowmotion funktionerna, samma som tidigare eller någon förbättring eller försämring där?

 • Pete

  6s är 0,2 mm tjockare än 6. Skalen uppdateras också men ska passa både gamla och nya. Detta är vad jag hobbydetektivat fram :)

 • EVIL_Es

  Precis som föregångaren 6 Plus så har 6s plus en ”optical image stabilization” som inte iPhone 6/6s har.

 • B?kka

  Skiljer någon millimeter på höjden och bredden också.
  Antar att flexibla skal passar medan mer hårda skal kanske inte passar.