by • 17 juni, 2009 • NyheterComments (73)571

iPhone OS 3 och skillnaderna mellan iPhone 3G och iPhone 3G S

iPhone 3G S

Idag släpps nästa stora uppdatering av iPhone OS och den ger en rad efterlängtade funktioner så som MMS, klipp och klistra, åäö utan krångel och en sökfunktion.

Om någon månad släpps också iPhone 3G S som är en till utseendet identisk iPhone men även den har en rad nya funktioner. Så vad får vi med iPhone OS 3.0 utan att köpa ny telefon? Och vad är exklusivt för iPhone 3G S samt vad gäller egentligen med original-iPhonen, som så många importerade? Det reder vi ut här och nu.

Nämns inget annat fungerar det med alla modeller.

Nya program

MMSMMS – Enbart iPhone 3G och  iPhone 3G S

Äntligen går det att skicka pinsamma bilder till kompisarna, iPhone 3G-användare kan kombinera bilder, ljud, och text samt skicka kontakter medan iPhone 3G S-användare även kan slänga in lite video. MMS fungerar inte med första generationens iPhone överhuvudtaget. MMS ersätter SMS-ikonen.

RöstinspelningRöstinspelning

Fungerar ihop med iPhonens mikrofon, spela in, spara och skicka via epost om det behövs. Den egentligen enda nya ikonen som dyker upp när du uppdaterar till iPhone OS 3 med din iPhone 3G.

RöstkontrollRöstkontroll – Enbart iPhone 3G S

Du kan ringa genom att säga personens namn, men du kan också byta låt, spellista och en rad andra saker. Har stöd för en rad olika språk inklusive svenska.

KompassKompass – Enbart iPhone 3G S

Kompassen har visserligen ett eget program men den kommer väl till pass när Google Maps används och för att inte tala om alla andra, hundratals, om inte tusentals, program som kommer att använda den i framtiden.

Nike+Nike+ – Enbart iPhone 3G S

För dig som är ute och motionerar med din iPhone, tidigare har det inte ens fungerat att koppla in en extra mottagare på iPhone 3G  men nu räcker det till och med enbart med sändaren i skon, om du köper en iPhone 3G S.

Förbättrade program

AktierAktier

Nu när Saab har blivit räddade och aktierna är på väg uppåt igen så kan det vara bra att känna till att aktieprogrammet blivit mer detaljrikt. Detta om du vänder din iPhone horisontellt när programmet är igång.

kalendernKalendern

Bättre stöd för Microsoft Exchanges möteshanterare samt prenumerera på andra kalendrar via så kallat CalDAV.

safariSafari

Snabbare generellt, och ja, du märker skillnaden, automatiskt ifyllning av användarnamn och lösenord samt lite annorlunda utseende.

VideoVideo – Endast iPhone 3G S

Nya iPhone har fått en videokamera och när du klickar på kamera-ikonen kan du växla mellan stillbilder och rörlig video. Kameran är av VGA-kvalité och fungerar bra på din telefon och även YouTube, men förvänta dig inte någon HD-kvalité på din 42-tums LCD-tv.

Stillbildskameran har fler megapixlar samt automatisk fokus, men som sagt, bara på den nya iPhonen.

Nya funktioner

Push notifications

Med hjälp utav Apples server skickas det ut meddelande om någonting händer i vissa program även om de inte är igång, typiskt är ett chatt-meddelande eller om någon vill spela ett spel eller liknande. Detta då iPhone inte medger att flera program är igång samtidigt i bakgrunden.

Klipp och klistraKlipp och klistra

Med klipp, kopiera och klistra in kan du numera markera textstycken och lägga i minnet för att sedan lägga in antingen i samma program eller någon annanstans. Du kan även kopiera bilder från Safari och lägga in där du vill ha dem. Det fungerar även i programmen du laddar hem från App Store.

Liggande tangentbordLiggande tangentbord

Använder du Mail, MMS/SMS, Anteckningar eller Safari kan du vända din iPhone horisontellt, då blir tangentbordet bredare och det blir lättare att skriva. Fungerar även i vissa tredjepartsprogram.

SökSök

Precis som på Macen heter den inbyggda sökfunktionen i iPhone Spotlight. Med hjälp av denna efterlängtade funktion kan du söka upp epost, kalendrar, program, anteckningar och låtar. Bara att svepa till höger så kommer sökfältet fram.

tetheringInternetdelning – Endast iPhone 3G och  iPhone 3G S

Under Inställningar – Allmänt – Nätverk hittar du Internetdelning, bara att starta och du kan sedan koppla in USB-kabeln i datorn och du har Internet via din iPhone. Fungerar även med Bluetooth. Skall fungera utan några som helst övriga inställningar.

bluetoothStereo-Bluetooth – Endast iPhone 3G och  iPhone 3G S

Tidigare var det bara mono som gällde, det vill säga enbart tal. Nu fungerar det även med äkta trådlösa stereoheadset.

wifiAutomatisk Wi-Fi-inloggning

Förhoppningsvis slipper du komma ihåg ditt användarnamn och lösenord till Telia Homerun eller Telenors samarbetspartner The Cloud med denna funktion.

adressbokSynkronisering av anteckningar

Antagligen det minst använda programmet av dem alla. Men nu kan du i alla fall synkronisera dina anteckningar mot datorn.

FöräldrarkontrollFöräldrakontroll

Så amerikanskt, men ändå, håll koll så att ungarna inte laddar hem och lyssnar på DÖDSMETALL!! Med mera.

itunesiTunes Store

Förut anpassade sig din iPhone efter vilket konto du var inloggad med på iTunes Store via datorn. Nu kan du hantera dina konton direkt på telefonen, det är nice.

Bor du i USA eller har ett amerikanskt iTunes-konto så kan du köpa filmer och tv-serier direkt i från din iPhone.

Utvecklare kan ta betalt för tillägg inne i spel och program. Men bara om Appen kostade någonting från början. Gratisprogram kommer alltid att förbli gratis hela vägen.

YouTubeYouTube

Även YouTube-konton stöds. Har du ett sådant är det bara att pilla in så kan du spara dina favoriter och göra allt det där andra som man kan göra på YouTube som inloggad.

shakeSkaksensorn

Spelar du en låt och skakar på telefonen slumpar den fram en ny. Är du inne och skriver någon text och skakar får du frågan om du vill ångra senaste inmatningen, detta inkluderar om du precis klistrat in någonting.

sprakjpgNya språk

30 nya språk och över 40 nya tangentbordslayouter inlusive åöä utan att du behåller hålla inne a eller o, äntligen!

mobilemeMobileMe

Med hjälp av MobileMe kan du hitta din telefon om du tappart bort den men även skicka meddelande till den och om du vill, helt radera din tingest. Detta kräver MobileMe.

App StoreFlerspelsläge

Med hjälp utav Bluetooth kan du nu hitta kompisar med samma spel, eller program, och lira mot, eller med, varandra. Det skall även gå att prata med varandra.

HjälpmedelHjälpmedel – Endast iPhone 3G S

Nu kan du som synskada använda telefonen med bravur, detta med hjälp utav förbättrad zoom, ändring av färgerna, monoljud och framförallt att den faktiskt läser upp vilka menyer du är inne i.

SäkerhetSäkrare

Din iPhone tar allt som oftast backup till iTunes när du kopplar in den, med iPhone 3G S kan du välja att kryptera denna backup.

Snabbare – Endast iPhone 3G S

Den nya iPhonen har dubbelt så mycket minne och en hel massa mer megahertz, vroom vroom går det.

Övrigt

Vad har jag missat? Kommentera gärna och fyll på artikeln! Läs också alla andra inlägg om iPhone OS 3.0 samt lösningar på tre av de vanligaste problemen vid uppdateringen.

 • Jakob

  Bra sammanskrivning! Men hur blir det med saker som vidarebefodring av SMS och att skicka/ta emot kontakter?

  (Och kan det inte bli ”idag” snart?! :))

 • @Jakob: Längst ner i ett kontaktkort har du Dela kontakt, där får du välja om du vill MMSa eller E-posta den. Vidarebefodring av SMS verkar svårt även efter uppdatering.

 • Farid

  Vidarebefodring av SMS finns och fungerar utan problem Peter :)

 • Christer

  Jag har länge gått och önskat Nike+ till min iPhone 3G. Eftersom det finns till iPod Touch var jag ganska säker på att det skulle komma med nya OS 3.0 till min iPhone, men hur är det med det egentligen, fungerar det enbart med den nya 3G s?

  Går det inte ens att köpa något tillbehör som gör att det funkar?

 • Patrik

  Bra sammanställning. Vidarebefodra kan man även göra med klipp o klistra. Men synkar anteckningar via MobileMe eller är det bara via kabel?

 • PT

  Bra sammanfattning men hur blir det med iPod touch.
  Vilja funktioner kommer med där. Det känns som omn den är lite bortglömd.

 • Anders

  Känns fortfarande omodern. Jag vill kunna videochatta via skype (vilket givetvis aldrig kommer hända om Apple får bestämma). Och stöd för Flash uteblir uppenbarligen…

 • Robert

  Röstkontroll:
  Det ska gå bra med vanlig svenska, se här:
  http://www.apple.com/iphone/iphone-3g-s/voice-control.html

 • Krilledood

  Skulle inte 3G S ha stöd för turbo-3G också?

 • @Farid: Se på tusan, bara att klicka på ändra och sedan vidarebefodra. Har det varit så hela tiden? :)

 • Någon som kunna uppdatera än?

 • Thomas

  Hur gör jag för att uppdatera till 3.0? Har varit inne på apples hemsida men hittar ingen ”uppdateringsknapp”….

 • Lasso

  Nu har man suttit o väntat flera timmar men jag hittar ingenstans att ladda ned iphone 3.0 programvara. Var är snabbast o enklaste sättet? Synca iphonen med iTunes? Hänga på apple.com/iphone? Appstore i iphonen? Absitinens.

 • PT

  Kopplar in iPhone till iTunes och så trycker du på leta efter uppdatering.
  Men jag har inte kunnat ladda ner än. Den har nog inte släppts ut än.

 • Jakob

  @Thomas: Den verkar inte riktigt ha kommit än men när det är dags går du in i iTunes och vid Devices till vänster trycker du helt enkelt på din iPhone och sen under tabben Summary trycker du på Check for Update. :)

 • Lasso

  Någon som hört om något land kunnat ladda ned ännu?
  Är det Californiatid som gäller? Brukar datumsläpp i Apples värld vara detsamma som kl 00.00 aktuellt datum? Eller ska man hugga ved, kolla på Yle eller virka och hoppas på att det blir julafton ikväll?

 • Thomas

  @Jakob. Tack för svaret!

 • Farid

  @ Peter Esse: Hehe jag har kunnat göra det hela tiden iaf :)

 • PT

  Jag vill också kunna ladda ner det nu.

 • Karin

  Enligt Telia kommer uppdateringen kl 19 svensk tid.

 • Patrik

  Ingen som vet ang. Anteckningar och synk via ME?

 • Jakob

  @Patrik: Kolla http://www.theiphoneblog.com/2009/06/17/iphone-30-software-walkthrough/. Det är en ganska mycket längre sammanfattning av iPhone OS 3.0 där i stort sett allting tas upp; på gott och ont! :)

 • Lasso

  Vad är detta? en mystisk länk som talar om att os 3.0 kommer först torsdag den 18:e
  Jmfr med länken under där det fortfarande är 17/6 som gäller…

  http://www.apple.com/sg/iphone/softwareupdate/
  http://www.apple.com/iphone/softwareupdate/

 • Micke

  Helvete, här har man suttit halva natten och dagen och försökt uppdatera. Vilken ångest när ”Den här versionen av Iphone programvara (2.2.1) är den senaste kommer upp gång på gång.!!!

 • Lasso

  Förklaringen till denna länk är nog att det gäller Singapor som pga tidszooner inte får uppdateringen förns 18:e.

  http://www.apple.com/sg/iphone/softwareupdate/

 • Viktor

  Tjenna, jag vet inte vad jag missat men jag kör 3.0 och jag har tillgång till kryptera en backup om jag vill (jag har vanliga iphone 3g)

  ”Säkrare – Endast iPhone 3G S
  Din iPhone tar allt som oftast backup till iTunes när du kopplar in den, med iPhone 3G S kan du välja att kryptera denna backup.”

  http://i39.tinypic.com/2806q28.png

 • Johan

  Nu har jag ju inga ungar men gott væl syskon och bekanta, kan man på liknande manèr stælla in så det BARA går att lyssna på dødsmetall?
  Måste ju fostra lillbrorsan ;)

 • Andreas

  Hur har ni fått ner 3.0i telefonen?

 • Robban

  Vart på jobbet och längtat hem hela dagen enbart för att få uppdatera min Iphone, men icke, 2.2.1 e den senaste, får väl sitta och klicka mig framåt ett tag, så får vi se!

 • Någon som fått hem den än?

 • Micke

  Nää funkar tyvärr inte ännu…. Jag hoppas verkligen dte kommer idag, annars kastar jag min telefon… (Skojar bara skulle aldrig göra mig av med min Iphone)

 • Snart är kl 19:00, det ska bli spännande att se om det går att ladda ner då som Telia påstår. uppdateringen är verkligen efterlängtad

 • Micke

  Kom igen nu apple!!! Låt oss arma nervvrak få våra iphones 3,0 os:ade nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 • Micke 2

  Nu är det nära nära, hoppas jag : (

 • Jag har inte lyckats ladda ner uppdateringen iaf, undra hur lång tid det kommer ta.

 • Micke

  Deras server lär ju kollapsa

 • NU kan kan ladda ner!!! jippi haha :D

 • Micke

  Nuuu går det att ladda ner!!!!

 • Micke 2

  Man måste ha itunes 8.2 står det på telenors hemsida. Vart ser man vilken version man har?

 • Micke

  Ladda ner 8,2 från apples hemsida…

 • Micke 2

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA det gåååååååååååååååår för mig tamej faaaan

 • Månz

  Yes! Det funkar för mig nu!

 • Micke

  Färdigt!!!! Jippie!! Nu ska vi se vilka funktioner som är nya!

 • Chrille

  NU LADDAR JAG HEM 3.0……….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Micke

  Hittar inte simkortet efter installationen… Går ej komma in i systemet….!!!!!:;!:!:!:,lfcöasemf8953457-

 • Micke

  Nu fungerar det!!!

 • Micke 2

  @Micke!! Nu skojar du va?!

 • Robban

  Jag har samma problem, hittar inte mitt sim kort eller nåt sånt!

 • Tja folks!

  Visst är det fint? Men jag får bita mig i tungan varje gång jag tänker på att jag inte har en 3G-S. Det är inget viktigt, det är inget viktigt, det är inget viktigt … :)

 • Lasso

  ”Tethering – vad är det?” frågade Telias ”iPhonesupport” när jag, enligt instruktionerna i min iPhone, bad dem koppla in ”internetdelning på detta konto”.

  MMS funkar inte heller, supporten sa att ”ring i morrn igen så kanske grabbarna vet mer”.

  Och så till det bästa, det som visar Telia från sin rätta sida:

  Jag: ”Ni kommer att bli nedringda i kväll om detta.”
  Telia: ”Ja, men det gör inte så mycket, vi stänger om 1,5 timme”

  Kundservice var ordet.

 • Bjork!

  Någon mer som har fått samma problem som vet vad man ska göra åt saken?, Ja kan inte komma in på min Iphone, tror man måste logga in på iTunes store me den också, men de kan ja inte heller göra? wtf?

 • Jan Gustavsson

  Jag har uppgraderat via iTunes. Men nu går det inte starta telefonen och inte finns det support att tillgå på kvällen heller.

  Varje gång jag kopplar in telefonen så kommer enheten upp och det står:
  ”Ansluter till iTunes store…”

  Efter knappt en minut kommer ett meddelande om att:
  ”Vi kunde inte utföra din iTunes Store-begäran. Nätverksanslutningen kopplades ned på grund av en tidsgräns.
  Försäkra dig om att dina nätverksinställningar är korrekta och att din nätverksanslutning är aktiv och försök igen.”

  Om jag testar Internetanslutningen så fungerar den utmärkt. Även iTunes Store fungera om jag väljer att se den.

  Telefonen visar en USB -> iTunes och enbart nädsamtal kan ringas.

  Jag kopplar i och ur USB-sladden och får samma resultat.

  Jag startar om telefonen och får meddelande att:
  ”SIM Låst
  Sätt i ett giltigt SIM-kort utan PIN-kodlås för att aktivera iPhone.”
  Hur gör man det då man bara har ett enda SIM-kort?
  Klickar man ”Lås Upp” under meddelandet så får man chansen att låsa upp SIM-kortet. Men sedan är man åter vid samma problem som jag nämner först.

  Urkass att inte ha support dygnet runt.

 • Robban

  Har precis löst problemet, vänta lite så ska ja skriva hur man ska göra här!

 • Robban

  gå in på ”itunes store” via itunes, klicka på din email adress uppe i högra hörnet, skriv in ditt lösenord och klicka på visa konto.

  Väl inne där så står de: My iTunes: Disable.
  klicka på: manage my Itunes.

  Där inne ska du kryssa i My iTunes Purchases, sen klicka på
  ”Get HTML Code”

  sen klickar du på Done, så funkar de.

  För mig i vart fall!

 • Jan Gustavsson

  Tack Robban.
  Du har räddat mig från en sömnlös natt.

  Men det var ett underligt sätt att fixa det på. Att du bara lyckades klura ut det.

  :)

 • Ronaldo

  Är nån som vet vrf man inte får alla ikoner på iphone
  trots att jag uppdaterade, konstigt?

 • @Ronaldo, vilka ikoner saknar du?

 • Micke 2

  Så där ja, nu surfar man trådlöst med blåtand på laptopen med en iphone som uppkoppling : ) Smutt!! Men är det nån annan som kör med telonors affärspaket? Jag kommer bara upp i ca 0,375 mbit vare sig jag kör med blåtand till datorn eller när jag kör direkt i telefonen. Har kollat med tp-testet som finns för iphone.

 • Tack för hjälpen här Robban! Efter flera minuters andnöd och hjärtstillestånd fungerar både jag och iPhonen igen…håller med Jan G om att det här var ett väldigt egendomligt och omständigt sätt att fixa det.
  Tack igen och kramis!

 • Robban

  Verkar som många har haft samma problem, konsigt att dem inte har skrivit något om det! De är det ju ingen som bara listar ut, Aja. Bästa me uppdateringen är utan tvekan mms fuktionen, ångrar inte en sekund att ja köpte en iPhone! De är ingen telefon, de är ett fenomen! ;P Ha de gött

 • Marie

  Kan varken skicka eller ta emot mms. Vad gör jag för fel? Undrar Marie

 • @Marie, har du kollat in följande inlägg: http://www.ilove.nu/blogg/nyheter/mms-strul-for-manga ?

 • Nehna

  Jag vill verkligen ha en iPhone. Jag har aldrig ägt en, men har tänkt mycket på det nu när den nya iPhone 3G S ska komma ut. Men…det är galet mycket billigare med den ”gamla” iPhone 3G. Vad tycker ni? Är det verkligen så stor skillnad på dom båda, eller kan man klara sig med den gamla modellen? Nu har ju uppdatering kommit och allt. Jag tycker det är svårt att välja, låter kanske löjligt, men det är faktiskt det.

 • Filip

  Hej!
  Tänkte bara berätta att det även går att krypera iPhone 3G, inte bara 3GS.
  Jag har visserligen inte testat detta men jag har det som alternativ på mobilens ”hemsida” i iTunes så jag antar att det fungerar. Rätta mig ifall jag har fel.

 • Lasse

  Har just köpt en iPhone 3Gs… Fungerar ej att synka. Inte heller blåtandsheadset fungerar, När man frågar telia, svarar de först att endast Apples headset fungerar. När jag påpekar att på Apples hemsida står det att 3:e parts headset oxå fungerar. Det gör det inte!!! Lämnade in den efter Telias support- där de sade att det måste vara ett hårdvarufel??!!!… Skulle få en ny telefon om 5 till 10 dagar. Nu har det gått 9…inga meddelanden om min telefon fortfarande.
  Utöver allt detta…det går ju inte att med blåtand föra över adressboken via blåtand – Telefonen tar bara emot headset!!! Inte heller ringsignaler godtas om de inte köps via Apple. Vad skall man säga – vad skall man göra???
  /Lasse/

 • Roland

  Hej jag har en iphone. jag undrar om det kostar något att vara inne på internet om man kopplar upp sig till sitt ”eget” internet som man har hemma och inte 3gs tacksam för svar !

 • Andreas

  Klart det inte kostar om du kör Wlan, men om du inte har Abb med fri nedladdning blir det dyrt andå! Fast du inte surfar eller kollar mail, klagade på Felia, telefonen ligger och tar hem ändå, stängde av mitt abb mot datatrafik, NEJ 3gs är inte värt pengarna! Haft bägge, men köpte HTC Hero, 3ggr bättre kamera samt passningstid på 700h, mot iphones 48h, Iphone har fin plattform, men känns 90′ tal, ville kopiera telefonens kontakter tillbaka till simkortet eftersom detta var utbytt, går ej enligt Applesupport, gick på Eriksson -95! Och vidare börjar batteriet bli kasst, och den snåla 1 års garantin slut! Sen alla dessa problem och utbytta telefoner, min 3Gs ligger i kartong i byrålådan, där passar den som handsken, HTC!

 • Jocke

  @ Andreas

  är du intresserad av att sälja din iphone 3Gs? den som samlade dan i byrålådan!

  hör av dig på jockepocke1@hot… om så är fallet!

 • Robin

  Hejsan!
  Har bara en fråga. Står mellan ett val på en iphone 3g eller en 3gs. Är det verkligen så stor skillnad eller funkar det lika bra att ha en 3g? Det är ju ett stort hopp i prisklass mellan de båda modellerna.
  Tacksam om någon kunde svara =)

 • Peter Esse

  Det är stor skillnad, 3GS är det enda rätta!

 • martin

  hej!
  är det någon som vet vad det är för fel på min iphone 3GS? igår när jag satte den i ”vänteläge” (låste den) stängde den av sig och är nu helt död. vad kan det vara för fel? givetvis är den fullladdad…
  mvh martin

 • Julia

  Mycket sent svar, elakt av FOLK att IGNORERA. Haha, skojar ju förstås. Eftersom att iphone är väldigt känslig så drar den ur ganska lätt om den ligger någonstans där den inte BÖR ligga. Som till exempel så har jag 3GS som är stenålder nu (ja, ni ser ju hur fort det går. Nästa år är fyran stenålder). Hur som, de är ju extremt känsliga mot hudkontakt, glömmer man låsa och inte tänker sig för utan av ren vana stoppar ner den i tröjan eftersom att man inte har någon annan stans att lägga den, då ligger den ju och känner av hudkontakten och tror att man försöker låsa upp den, fast inte lyckas så bra med det. Min mobil var död i TRE DYGN efter detta lilla misstaget, jag trodde den var körd. Men så började den ladda igen, och då sken jag upp. Alltså, sy till fickor på era kläder! Mvh kvinnan utan vett i skallen

 • Det har jag aldrig råkat ut för. Men där ser man. Då slipper jag sy några fickor ;)