by • 5 april, 2010 • NyheterComments (10)204

iPhone OS 4 presenteras på torsdag

iPhone OS 4

Enligt Endgadget har Apple skickat ut en inbjudan för att visa upp det kommande iPhone OS. Ser vi till vad som står i inbjudan så kommer inte uppdateringen släppas då utan mer utav en presentation om vad som komma skall.

Det vi ser fram emot mest med iPhone OS 4 är det ryktade stödet för att köra tredjepartsappar i bakgrunden. iPhone OS används idag till iPhone, iPod touch samt nu också iPad.

Nyheten kom minst sagt oväntat.

Tack till Joakim.

 • Diffen

  Intressant, du får ta din vapendragare Gabriel och bygga ett radioprogram om detta.

 • Johannes Strand

  Undrar om man kommer att fokusera på ett enhetligt operativsystem med samma funktioner till alla tre plattformarna, eller om man kommer exkludera vissa funktioner från iPod Touch (och eventuellt iPhone) som bara finns med i iPadens OS.
  Värst är det för dem som sitter med gamla modeller. Frågan är om Apple kommer att tillåta multitasking på iPhone 3G, om det nu skulle dyka upp på 3GS och den kommande versionen. Antar att mycket av det hänger på om de gamla svepskälen (dålig batteritid/sämre prestanda) är som avgörande som Apple fått det att låta som tidigare.

 • Pingback: Tweets that mention Allt om Mac — Blog — iPhone OS 4 presenteras på torsdag -- Topsy.com()

 • Peter Esse

  Johannes Strand: Ser man till de jailbreakade telefonerna är det ju just batteritid och prestanda som är problemet så risken är väl gaaanska så överhängande att bakgrundsprogram från tredjepart enbart kommer att gälla de som köper iPhone 4G.

  vänligen
  /P

 • Peter Esse

  @Diffen: Det lär det bli!

 • Pingback: iPhone OS 4.0 förhandsvisas på torsdag 8 April | Teknikveckan()

 • robinholmberg

  Längtar redan! Får se till att tömma kalendern :)

 • dw

  Blir glad om iPad får multitasking men samtidigt väldigt ledsen om min iPhone 3GS inte får det.

 • Gabriel Malmqvist

  Jag är övertygad om att iPhone OS 4.0 introducerar multitasking för tredjepartsprogram. Och jag tror samtidigt också att denna funktion kommer att tillgängliggöras till både iPad och iPhone.

  För mindre än en vecka sedan började Apple leverera de första iPad-enheterna till amerikanska kunder. Dessa är utrustade med 256 MB internminne. Jag tror knappast att Apple håller ett keynote några dagar senare och presenterar en funktion som ska kräva mer av hårdvaran än vad den nysläppta iPad klarar av. Alltså tror jag att 256 MB kommer att räcka för att tillåtas köra tredjepartsprogram i bakgrunden. Och eftersom iPhone 3GS också bestyckats med 256 MB i internminne så förefaller det högst troligt att även denna hårdvara kommer att välsignas med tredjeparts-multitasking.

  Värre är det väl då för iPhone 3G och ursprungliga iPhone-modellen. Dessa släpptes bägge med bara 128 MB internminne. Och med tanke på att vissa beklagar sig över att dessa lurar är långsamma redan när man bara kör ett program så är det också mera osäkert huruvida dessa modeller kommer tillåtas köra flera från tredjepart samtidigt. Det är inte uteslutet, men klart mindre sannolikt.

  Vad Apple skulle kunna göra är att sätta begränsningar på antalet bakgrundsprogram baserat på vilken hårdvara som används. Ursprungliga iPhone och iPhone 3G kanske bara kommer att tillåtas köra ett eller två extra program åt gången. Detta medans de lite mer potenta iPhone 3GS och iPad kanske har en övre gräns någonstans kring 4-6 stycken program åt gången. De allra flesta användarna behöver knappast mer än högst tre program igång vid varje givet tillfälle ändå för att tillfredställa deras dagliga behov.

  Vad jag ser fram emot att få reda på ikväll det är hur användargränssnittet för multitasking kommer att se ut. Det har ryktats om att två tryck på hemknappen kommer att skildra de startade programmen i ett slags Exposé-liknande läge med stängningsknappar på programmen precis som i flikläget i Mobile Safari. Och sedan ska det bli spännande att se om Apple kommer att begränsa vilka slags program som användaren tillåts köra i bakgrunden. Kanske kommer det att krävas speciell kod och optimering av utvecklarna innan Apple ger sin välsignelse till att just deras kod tillåts köra i multitasking på iPhone OS 4.0?

  Den som lever får se ikväll…

 • Peter Esse

  Gabriel: Du hade rätt, jag hade fel :)