by • 7 september, 2010 • NyheterComments (11)282

iTunes 10 stänger ner stöd för tredjpartsdelning

iTuneshemmadelning

iTunes har sedan länge haft stöd för möjligheten att hitta musik via något som heter DAAP (Digital Audio Access Protocol). I praktiken har det inneburit att vi kunnat lägga in musik på en NAS eller annan typ av hemmaserver med samma stöd och sedan hitta det under Delat i iTunes.

Enligt Computerworld finns inte detta stöd med längre i och med uppdateringen till iTunes 10. Huruvida det är något man gjort med mening eller om det är en bugg eller missad funktion är ej ännu känt.

Exempelvis slutade Automator att fungera med iTunes 10 vilket senare visade sig bara en bugg (10 kommer ibland före 9 inom datorvärlden).

Artikelförfattaren spekulerar i att AirPlay skulle vara någon form av ersättare men det är inte riktigt samma sak. Med AirPlay (fd AirTunes) kan du strömma musik från din dator till en AirPort Express eller andra enheter. Med DAAP spelar du musik från en annan enhet på din dator.

Delat-funktionen finns fortfarande kvar men hittar nu bara andras datorers iTunes-bibliotek. Denna funktion alltid varit medioker då de sorteringsfunktionerna som gjort iTunes så bra genom åren ej fungerar här.

I och med lanseringen av iTunes 9 introducerades en funktion som heter Hemmadelning som även låter dig kopiera låtar mellan datorerna i hemmet. Hemmadelning kan även automatiskt kopiera alla inköp på iTunes Store till övriga auktoriserade datorer i hemmanätverket.

iTunes Server

Vi skulle gärna se en annan lösning på att dela musiken i hemmet och det är en iTunes Server. En lite Time Capsule-liknande enhet med full redudans som alla datorer i hemmet kopplades upp till. Det skulle kunna se så som iTunes gör idag med den skillnaden att biblioteket låg på serven i stället.

Time Capsule

Med hjälp utav en enkel inställning skulle vi kunna få välja vilka bibliotek vi så fall skulle vilja visa.

Samma sak skulle vara perfekt till iPhoto. Jag personligen vill gärna ha ett eget bibliotek på mina bilder och sedan ett gemensamt med min sambo med bilder på vår son Leon. På så sätt skulle hon få Leons bilder på sin dator fast det är jag som för stunden importerar dem till min.

Idag finns det delningsmöjligheter även där men då är hon beroende av att min dator är på och iPhoto startat. Vill hon sedan göra någonting med dem måste hon först kopiera över dem till sin dator och ett liv med bristande ordning och reda bland de viktigaste visuella minnerna vi har, har börjat.

 • CJE

  Mac Pro med 4 st 2 TB-diskar => 8 TB lagrig. Minus det som krävs för OS X och program-mappen då.

  Så har man en trevlig Itunes-server ;)

 • CJE

  ”tredjpartsdelning”?

 • Och allting i molnet så klart!

 • Daniel J

  iTunes Server-exemplet du beskriver var lite av min dröm för ett antal år sedan. Idag är det dock totalt ointressant med tanke på att Spotify finns.

 • E

  Exakt. Precis en sådan iTunes/Iphoto server vill jag ha! Hur gör ni idag? Vi har min dator för iTunes med media på nasen. Hustruns dator har iphoto med media på datorn då det går otroligt trögt att ha foton på nasen

 • John Eriksson

  en filserver och man får det på detta viset. men, bara en kan använda iPhoto/iTunes åt gången.

 • CJE

  Daniel J: kul… skitkul… Spotify är verkligen kul när exempelvis låtar från Pakito helt utan förvarning togs bort för ett halvår sen eller nåt. Och även andra låtar.

  Du får ett stort utbud av låtar med Spotify, ja. Du får kvanitet, men inte nödvändigtvis (för dig) kvalitet.

  Jag tycker verkligen inte att Spotify-gänget ska lägga ner sin satsning utan istället kämpa vidare. Det kommer bli bättre förhoppningsvis. Men som det är nu är det ju inte kul.

  Jag kan jämföra detta med FOTBOLL. Vissa kanske bara gillar Sveriges landskamper. Vissa kanske bara gillar Champions League. Andra gillar bara matcherna med sitt eget lag i Allsvenskan. Hur kul är det då med nån fotbollskanal som bara visar massa ointressanta matcher även om det är samma idrott?

  EXAKT SAMMA SAK känner jag för Spotify. Det är värdelöst att lägga massa pengar på en tjänst som inte har ”russinen i kakan”.

  Som det är nu föredrar jag min egen insamlade musik.

 • Mattias E

  Håller med CJE, otroligt nog ;-)

  Förstår inte denna uppskrivning av spotify, finns massor av musik som inte finns där som jag själv äger.

  Visst är det bra för att hitta nytt material eller kanske bli nostalgisk en stund över musik man minns men ändå inte är värd att köpa.

  Den musik jag älskar, den köper jag igenom iTunes

 • Peter Esse

  @John: Ja det är ju det som är dilemmat.

 • Daniel J

  CJE: Kanske inte var helt tydlig i min kommentar. Med ”iTunes server-exemplet” syftade jag på exemplet som Esse skrev i artikeln och hur jag för ett antal år sedan hade uppskattat om man bara hade haft ett centralt bibliotek att dela på. Idag är det dock ointressant för MIN del, då Spotify i princip helt ersatt iTunes för MIG.

 • CJE

  Daniel J: jovars, för de som inte är så kräsna/krävande inom musik duger väl Spotify.

  Men varför i helvette skall kontroller-delen ligga i fönstrets nedkant? Och varför är det så svag ljudvolym jämfört med iTunes och alla andra program i datorn som ger ifrån sig ljud?

  Det jag dock är imponerad av är att man kan hoppa i låtarna precis som om dom låg lagrade lokalt på datorn.

  Men enbart en teknisk lösning som funkar bra är värdelöst om det inte finns några låtar att lyssna på. Alla har ju olika musiksmak och det är inte kul när Spotify själva – eller vem fan det nu är – helt oväntat tar bort låtar. Det kommer säkert hända dig, Daniel J, nån gång. Hur glad blir du då? Betalar du dessutom 49 eller 99 kr i månaden så blir du väl sur?

  Själv så gillade jag Simplify Media skarpt förut. Nu köpte Google upp det i våras och lade ner tjänsten. Surt! Närmaste lösningen just nu är nog Plex, men det sägs att den lösningen inte är lika bra, men å andra sidan är det första Plex-versionen i Iphone det handlar om så det kan ju mycket väl bli klart bättre i framtiden.

  Bara o köpa sig en beggad Mac Pro och fylla med feta hårddiskar :)