by • 27 september, 2010 • NyheterComments (23)247

iTunes är den svaga länken

itunes_all

Många klagar på iTunes och med all rätt tycker jag. Senast i raden är Cult of Mac som citerar en artikel från engelska The Guardian. Båda är överens om att iTunes är för plottrigt med så många funktioner samlade i samma program.

Jag håller med och tycker att iTunes för länge sedan föll bort från att vara en bra spelare för din media. Idag är iTunes spindeln i nätet för all din media och dina enheter. I samma program hittar du idag massor av funktioner.

iTunes är musik- och videospelare samt musikaffär och det är även här du finner och köper dina appar. Alla dina i-enheter synkas och du bestämmer vad som läggas över. Kopplingen mot Apple TV finns också här. Här sköter du också prenumeration av Podcasts samt iTunes U och dina ljudböcker.

Till råga på allt så har iTunes nu också blivit ett socialt nätverk i form av Ping och hantering av elektroniska böcker har smugit sig in. Till och med dokumenthantering till dina i-enheter har iTunes hand om. Det är helt enkelt för mycket.

itunes_101

iTunes borde separeras i flera program tycker jag. Ett program för uppspelning av media som är smidigt att använda tillsammans med trådlösa högtalare med hjälp av AirPlay. Idag är funktionen att sköta högtalare lagt till ett eget fönster dessutom.

Man ska kunna spela sin musik, ha hand om spellistor utan att ha alla annan funktionalitet. Här ska man helt enkelt spela upp sitt media och lyssna på Podcast och internetradio.

Ett program ska ha hand om iTunes Store. På iPhone och iPad sköts detta redan idag av separata appar och så borde det vara på datorn också. Här ska man kunna hitta sin musik och filmer. Podcasts och iTunes U ska ha sina avdelningar. Detta ska inte blandas med allt annat.

För synkronisering av appar borde ett tredje program finnas som bara specialiserar sig på vilka appar om ska över, vilka böcker och dokument ska synkas m.m. En enkel överblick med vilka enheter som man har hand om på sitt konto m.m.

Vart Ping kommer in vet jag inte riktigt, kanske ska det integreras lite i alla programmen eller ska det bli ett fjärde. Kanske ska det bort? Vad tycker ni? Har jag missat någon funktion som kanske borde bli ett femte eller hur ska Apple lösa detta?

En funktion som det också pratas om ibland är att iTunes borde vara en mediaserver som du kommer åt trådlöst vart än du är. Kanske löser Apple detta med streamde molntjänster i framtiden.

En sak till som Apple måste göra är att skriva om iTunes till Cocoa och inte ligga kvar på gamla Carbon som inte ens är anpassat för 64-bitar.

 • Rikard

  Bildsynkningen sköts av iPhoto, och själv tycker jag det är apstörigt att behöva köra två olika program för att synka telefonen och tömma den på bilder. iTunes jobbar dessutom mycket bättre ihop med andra program än tex iPhoto.

  Att köra andra program för mediaspelning men låta itunes ta hand om organisering och synk tycker jag funkar bra, men jag använder uppenbarligen inte itunes på samma sätt som alla andra.

 • Marcus

  Tyvärr så är det väl ganska svårt att dra gränsen på vad iTunes borde kunna göra och inte. Det enklaste är att synkronisera musik till sin i-enhet i det programmet man använder till musik. Ska man då behöva öppna ytterliggare 3-4 program för att få över film, program eller dokument till samma i-enhet?
  iTunes borde skrivas om från grunden och anpassas till vad det används till idag. Just nu känns det som att de haft en grundkoncept (mediaspelaren) och sedan pusslat på funktioner allt eftersom de behövts.
  Skriv om programmet och gör det roligare att använda även för de som inte sitter på en mac.

 • planB

  Håller inte med Andreas.

  En massa småprogram istället för iTunes? Aldrig. Gränsnittet kan säkert göras annorlunda, men jag är helt nöjd med iTunes som mediacenter för allt som har med film, podcasts, musik att göra.

  One application to rule them all, säger jag bara.

  Ta bara detta med delning över nätverk. Skall jag behöva starta fyra fem program för att vara säkert på att all media är tillgängligt på andra datorer?

 • planB

  Läste artikeln slarvigt. Stryk det mesta av ovanstående. Tycker dock inte det stör att ha Store och App-hantering integrerat.

 • Det känns som att ifall det vore tvärtom ..
  Att Apple hade gjort 700 olika program för att hantera detta hade diskussionen varit att faktiskt slå ihop allting till ett enda program..

  Vad är problemet att det är ett enda program?

  Precis som Rikard skriver så tycker jag det är jobbigt att iPhoto sköter flytten av bilder från i-enhet till datorn. Låt iTunes sköta det också och sköta uppdateringen av mitt iPhoto bibliotek i bakgrunden..

  Om man ska dra detta till sin spets så är det väl onödigt att ha en dator som klarar av flera program? Varför inte ha en dator för kalkyler, en dator för ordbehandling och en dator för att surfa på .. eller vänta .. ska man kanske ha en dator till varje sida man vill surfa till. Folk kanske blir förvirrade om datorn kan BÅDE surfa till aftonbladet OCH recept.nu?

  ähh.. Jag har ett antal i-enheter .. med ett antal olika användningsområden. Däremot delar dessa användningsområden VÄLDIGT mycket data .. t.ex. musik, podcasts och apps.
  Jag är överlycklig att jag endast behöver använda ett program!

 • Fläskläpp

  Har aldrig förstått varför så många klagar på iTunes? Tycker verkligen att det är kanon!

  Å andra sidan använder jag det enbart som musikspelare.

 • Thor

  Jag älskar iTunes.
  Jag får krupp varje gång jag upptäcker att jag inte har de senaste bilderna på min i-enhet med mig som jag scannat in eller fotat med min systemkamera.
  Här hoppas jag på en bättre lösning när det kommer till hemmanätverk och moln tjänster.
  Hoppas även på en mycket förbättrad remote app i november med iOS 4.2 och airplay så att flera källor kan styras/streamas från i-enheter. Utöver det tycker jag iTunes är ett mycket kraftfullt program som ska förbli och utvecklas som ett nav i hemmanätverket.

 • john

  Förstår heller inte Andreas, vem vill ha 3-4 program istället för ett som gör allt ?!
  Däremot kanske man kan få iTunes bättre men det är nog bara en tidsfråga innan iTunes kommer se annorlunda ut men splittrade program är knappast framsteg snarare ett steg tillbaka!

 • Andreas Nilsson

  Skönt att ingen håller med mig :) Kanske ska jag fundera om mina idéer lite. Håller ju faktiskt med om att ett program vore bra. Kanske om Apple arbetar om upplägget så att delarna i programmet blir mer åtskiljda. Är nog mest att jag tycker det är rörigt så delarna går in i varandra för mycket.

 • Magnus

  Tycker också att du är ute och cyklar, Andreas!

  Däremot håller jag med om att Apple måste ”hitta tillbaka” till iTunes rötter, på något vis. Det ÄR plottrigt och lite oöverskådligt.

  Och Ping ska vi inte ens prata om. Snacka om att Apple missat målet där! Är det någon som använder Ping? Jag läste att Apple och Facebook hade förhandlingar i flera månader utan att komma någonstans. Det sved väl oerhört i hjärtat på Steve Jobs att en annan aktör har koll på läget och inte han :-)

  Men istället för att krypa till korset och köra med Facebook lanserade Apple Ping utan Facebook-integration och därmed är loppet förlorat. Tror inte många ”orkar” hålla på och lägga till kontakter och fippla med ytterligare ett socialt nätverk.

  Se och lär av Spotify! Dom har fattat grejen.

 • FredrikH

  Tycker iTunes har den bästa lösningen för media katalogisering. ÄVEN på Windows. Synkningen funkar hyfsat, skulle vilja ha trådlöst såklart. Annars inget att klaga på. Förstår verkligen inte folk som vill hålla på med filssystemet för att katalogisera i olika mappar och synka med sin droid. Enkelt men kraftfull katalogisering och smarta spellistor is the way to go.

  Där iTunes kunde vara bättre är som mediaspelare tycker jag. Dels en så enkel sak som bredare codec stöd vore bra.

 • Svannte

  Som jag ser det så är iTunes ”två program” idag. Dels är det ett mediaprogram samt ett sync-program. Och som sync-program tycker jag det är kanon. För inte vill jag ha tre-fyra olika program för att synca bilder, musik, film och appar.
  Om det finns något att klaga på är i så fall att Apple vill att vi använder iTunes för att titta på film. Där tycker jag det räcker med QT.

 • pierrec

  iSync, för synkronisering. iTunes (för, precis, tunes)

 • pierrec

  iSync, för synkronisering. iTunes (för, just, tunes)

 • Mattis Bergfur

  Isync där man ställer in vad man vill synca. Itunes för media (film, musik mm). Iphoto för bilder, imovie för sin egna filmer.
  Apparna vet jag inte var de skulle hamna??

 • Mats

  – Det är bra att endast ha ett program för synkning, jag önskar att även bildsynkningen gjordes av samma applikation
  – Programmet behöver en översyn, idag är ju dokumentsynk m.m. till i-enheter rena skämtet
  – Musikdelen är idag bra med hantering av låtar och listor
  – Avseende iTunes Store för musik kan man önska sig mer, svårt att hitta smalare musik
  – Trådlös synkning vore guld värd
  – Bättre Codec-stöd för fler format önskas som flera ovan påpekar
  – Jag tycker ikonen är ok ;-)

 • Mattias Nilsson

  Det enda jag ogillar med Itunes är det att det är så extremt dåligt optimerat till PC. Skulle (kanske) använt det till mer än att bara synca låtar och filmer till Iphonen om det inte var så hemskt.

 • John Eriksson

  lägg all synkning till iSync igen. låt iTunes hantera media.

 • Peter Esse

  Vi har tagit upp detta flertalet gånger i Macradion och den samlade åsikten där från mig och Gabriel är precis som din Andreas :)

 • CJE

  Äh, jag tycker att det är helt okej som det är nu. Dock så kan ju Apple..

  1. se till att låtsökning sker i ALLA enheter:
  a) lokal musiksamling
  b) anslutna bonjour-grejer
  c) ansluten ipod

  Som det är idag måste man göra tre separata sökningar. Så jävla idiotiskt…

  2. slå ihop iTunes och iPhoto och hitta på nåt nytt program: iMedia eller nåt.

  3. snygga till Visa Info-fönstren för appar. Nu har man ju samma fönster för appar och låtar… öööööhhhhh?????

 • mikamar

  Håller nog med Jonte i den här frågan. Flytta allt synk till iSync. I dagsläget känns ju det programmet helt meningslöst. (Alternativt, flytta iSync-grejerna till iTunes också).

  Sen kan man ju undra varför Front Row, DVD-spelare och Quicktime Player fortfarande finns kvar om Apples mål är att vi ska använda iTunes även för film?

 • Jessica Hanmeier

  Jag har bara två frågor:

  1) Varför läggs e-böcker, videor och röstinspelningar från min telefon att drälla ihop med min musik? Eller för den delen strömmande radio? (Ni som inte orkar starta iPhoto för att synka foton – bevare mig väl för alternativet…)

  2) Varför heter programmet fortfarande iTunes? Var iMedia för generiskt och iHaveEverythingAndTheGoddamnKitchenSink för otympligt?

 • Thor

  iSync dog när iPhonen lanserades.
  Efter den här posten av Andreas måste jag säga att jag har börjat störa mig på att den finns två olika appar på iPhonen / iPaden för att konsumera från itunes store.
  Det går fortfarande att hitta appar i iTunes appen på iPaden men när man klickar på dem så tas man till app store appen. Mycket omständigt och märkligt.
  Dessa två hade mått mycket bättre av att slås ihop för att inifrån kunna växla mellan de olika.