Övrigt

Jobs är tveksam om WebM och VP8 [u]

Googles nyligen lanserade WebM-format för video på nätet har orsakat en massa press de senaste dagarna, och hyllas som Lösningen® för bråket mellan Ogg och MPEG4. Men somliga ställer sig tveksamma till den nya video-codecen VP8, däribland Steve Jobs som på frågan om vad han tyckte om det svarade med en länk till en videocodecs-utvecklares mycket kritiska dissekering av VP8.

WebM

Problemet med Ogg Theora var att det var ett i jämförelse med MPEG4/H.264 tekniskt och kvalitetsmässigt underlägsen codec, med bristande stöd i branschen och en potentiell patentmina som kunde brisera när som helst. VP8 är tänkt att lösa detta genom att ha egna patent (ägda av Google, men med fri licens), och vara tekniskt jämbördig med H.264 och uppbackade av många stora och viktiga namn i branschen. Nu visar det sig att det kanske inte är så enkelt.

VP8 är antagligen inte alls lika bra som H.264 även om den är bättre än Theora. Den komprimerar sämre, kräver mer resurser, är mycket snårigt och dåligt dokumenterad och har färre funktioner. Bara detta hade räckt för att Apple inte skulle bry sig, men VP8 verkar i många aspekter vara så lik, ja rent av identisk med H.264 att det är svårt att tro att den inte kan bli ett mål för en patentstrid i framtiden. Google har dessutom sagt att de inte kommer skydda användare av VP8 mot stämningar, vilket borde skrämma de flesta som vill bygga in det i sina produkter.

Så huvudpoängerna med att utmana H.264 verkar ju vara ganska utvattnade, och Steves tveksamhet är nog befogad.

Läs mer på The Register som kläckte nyheten.

UPPDATERING: Nu visar det sig mycket riktigt att MPEG-LA, de som representerar mer än 25 bolag som sitter på de drygt 1000 patent som ingår i MPEG4-standarden, kommer samla ihop en patentportfölj för VP8/WebM så att folk kan betala till dem för att använda VP8/WebM. Så mycket för Googles öppna och royalty-fria videoformat alltså.

Undrar hur Mozilla ställer sig till detta. Om de ska lägga in ett patenterat format i Firefox kan de väl lika gärna lägga in ett till, ett som under de senaste 5 åren etablerat sig som de facto-standard på myriader andra marknader än just webben, dvs MPEG4/H.264. Google kan väl bjuda Mozilla på licenskostnaden till MPEG-LA. Det är max 5 miljoner dollar årligen. Hade det inte varit billigare för Google att släppa en H.264-implementation och bjuda på licenserna till alla som ville använda den? Med tanke på vad On2 kostade hade de ju kunnat betala den licensen i minst 25 år.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!