by • 6 november, 2015 • NyheterComments (0)1048

Kostnadsfri svensk mod ger Minecraft riktiga bergarter

bettergeo

Minecraft, från den svenska utvecklaren Mojang, är ett spel som få har lyckats undvika. Gammal som ung har spelat och fascinerats över den fyrkantiga världen. Spelet har sålts i miljontals exemplar och även gett upphov till en mängd av leksaker, prylar, böcker och till och med spel baserade på spelet.

Landskapen i Minecraft är slumpmässigt genererade och ingen värld är den andra lik. Något som däremot är lika i alla världar är hur det ser ut under jordytan. Där finns det gråa blocket som heter sten. Det finns några varianter t.ex sten med diamant, sten med rödsten, sten med kol och så vidare. I verkliga livet så finns det så mycket mer än grå sten under våra fötter och denna avsaknad av realism var något som Sveriges Geologiska Undersökning i Uppsala har tagit vara på och de har lanserat en modifikation till spelet som ersätter den vanliga gråa stenen med verkliga bergarter, mineraler och metaller. Nu kan spelaren stöta på kimberlitpipor med diamanter, kvartsgångar med guld, och lager med kalksten, skiffer, gnejs och granit placerade så som dessa förekommer i verkligheten.

Sveriges Geologiska Undersökning är en myndighet för frågor om berg, jord och vatten. Modifikationen av Minecraft bär namnet BetterGeo och är en del av ett regeringsuppdrag för att öka kunskapen av geologins betydelse i samhället. BetterGeo, som stödjer både svenska och engelska, lanserades i en betaversion i våras och har laddats ner över 3000 gånger och har testats av Minecraftspelare över hela världen men nu har alltså den slutgiltiga 1.0 släppts.

Under Comic con/Gamex-mässan i Friends arena under allhelgonahelgen ställde Sveriges Geologiska Undersökning ut BetterGeo och fick ett mycket positivt mottagande av både barn och vuxna. Ett urval av testspelarna fick svara på en enkät och genomsnittsbetyget blev 4.5 av 5 för första intrycket.

SGU-pa-comiccon
Besökare till Sveriges Geologiska Undersöknings monter på Comic con/Gamex fick bl.a gissa bergarter med Pontus Westrin. I soffan hjälper Josephine Biro barnen att testspela. Bildrättighet: SGU

Utöver ändringen av bergarter, mineraler och metaller så har BetterGeo lagt till ett smältverk och en ugn för att skapa legeringar där spelaren kan smälta samman två metaller för att skapa ett nytt material med receptinnehåll som speglar verkligheten. Av alla dessa nya material kan spelaren bygga t.ex en magnetisk kompass som underlättar sökandet efter järn, en monstervarnare, en hjärtstartare som fungerar som ett extraliv samt ett jetpack. Flera av dessa prylar innehåller batteri och naturligtvis finns även en batteriladdare med solcellsfunktion.

Arbetet med BetterGeo har pågått sedan september 2014 och har tagits fram av både geologer och spelentusiaster för att hitta en balans mellan realism och spelglädje. BetterGeo är gratis och finns att ladda ner på Sveriges Geologiska Undersöknings hemsida tillsammans med en lathund över alla ändringar och recept BetterGeo tillför Minecraft. Modden är tillgänglig för PC/Mac/Linux-versionen av spelet.