Övrigt

Läckt information från Lexbase dyker upp i ny version

Samma dag som Lexbase nylanseras dyker gamla säkerhetssynder upp i form av en nygammal lista som läckt från sajten. Den här gången finns även namnen med på de drabbade.

I samband med att Lexbase återlanserat sin söktjänst har Array.se under fredagen fått uppgifter om en ny databasfil via en anonym källa. Denna fil innehåller en lista på över 100 000 personers uppgifter, och påminner mycket om den som läckte ut på nätet vid första lanseringen av Lexbases tjänst.

Skillnaden är att den nya filen även innehåller för- och efternamn, utöver de personnummer, kompletta adresser, koordinater samt landstillhörighet som var med första gången. Listan berör dock inte heller denna gång de eventuella brott som skall ha begåtts.

De båda listorna stämmer till 99% överens, vilket tyder på att den gamla listan används som grund för de nya uppgifterna. En trolig förklaring är att någon kört orignallistan mot ett personregister och på så sätt matchat ihop personnummer med namn.

Tråkig påminnelse om undermålig säkerhet

Trots att den nya informationen med största sannolikhet inte kommer från den nya versionen av Lexbase blir det tråkig påminnelse om att tjänsten ursprungligen lanserades med undermålig säkerhet. I efterhand har man även försökt skönmåla det hela genom att kalla den första versionen en beta-version och den nylanserade för version 1.0.

När Lexbase lanserades överröstes tjänsten av kritik om att den missbrukade vår grundlagsskyddade öppenhet genom att göra det alldeles för enkelt att söka information om personer som blivit dömda för brott.

Numera krävs ett medlemskap för att kunna använda tjänsten och dessutom har man tagit bort kartfunktionen. Det var just den funktionen som användes för att få ut den första versionen av databaslistan från Lexbase – en lista som spred sig mycket snabbt på allehanda fildelningssajter och forum.

Nu återstår att se om det samma händer med den nya versionen av filen samt om nya Lexbase kan hålla tätt mot yttre intrång.

[related]Läs mer om Lexbase[/related]

[display-posts tag=”Lexbase” exclude=”undefined” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”6″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!