Övrigt

Lågprisdatorer med Windows kan bli billigare

Enligt personer med kännedom, som det så fint heter, som Bloomberg talat med framkommer det att Microsoft sänker licensavgiften på Windows för de allra billigaste datorerna. PC-tillverkare behöver vanligtvis betala Microsoft $50 för en Windows-licens men nu sägs det att om en tillverkare producerar en riktigt billig PC som säljs för under $250 kommer denna avgift endast vara $15.

Anledningen sägs vara att Microsoft på allvar känner av konkurrensen från Googles Chromebooks och detta ska vara ett sätt att behålla/vinna marknadsandelar bland lågprissegmentet. Microsoft sägs även vara beredda att tumma på vilka hårdvaru-specifikationer dessa dator ska behöva uppfylla. Exempelvis behöver dessa enheter inte ha någon pekskärm.

Då datorer med Windows är utsatta för hård konkurrens från både Apple med Mac i det högre segmentet och Google med Chromebooks i det lägre prissegmentet är det förståeligt att Microsoft måste agera. Jag ställer mig dock personligen tveksam till att sänkta hårdvarukrav och därmed sämre och billigare komponenter i datorer är vägen framåt.

Att konkurrera med pris kanske fungerade då PC var det enda tydliga alternativet, men det är en helt annan värld idag och konsumenter letar efter andra saker än en dator med office att ha på skrivbordet. Om detta är den nye VD:n Satya Nadellas första drag hoppas jag att nästa är betydligt mer intressant.

[source: http://www.bloomberg.com/news/2014-02-22/microsoft-said-to-cut-windows-price-70-to-counter-rivals.html “Bloomberg”][related]Mer om Windows[/related]

[display-posts tag=”windows” exclude=”88639″ offset=”1″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”4″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!