by • 24 september, 2014 • NyheterComments (11)2274

Apple släpper problematisk iOS-uppdatering (uppdaterad)

Viktigt: Du som har en iPhone 6 eller 6 Plus bör inte uppdatera till iOS 8.0.1. Läs mer om detta längre ned i denna artikel. 

En vecka efter den breda lanseringen av iOS 8 kommer nu en första uppdatering som ämnar att lösa många av de barnsjukdomar som det rapporterats om. Version 8.0.1 väger runt 70 MB för iPhone men kräver trots det nästan 2 GB ledigt utrymme på enheten.

Som vanligt hittar du uppdateringen under Inställningar > Allmänt > Programuppdatering din iOS-enhet.

Det första stora som denna uppdatering återställer är stödet för HealthKit vilket nu möjliggör för utvecklare att börja lansera sina HealthKit-appar i App Store. En andra sak som ska ha lösts är tredjepartsappars tillgång till bildbiblioteket i iOS.

Vidare har problem med Familjedelning, bilduppdatering från Safari och återställande av ringsignaler via iCloud-säkerhetskopior fixats, utöver ett flertal andra småproblem. Alla nyheter kan du läsa om i samband med att du uppdaterar.

En uppdatering med allvarliga buggar

Många iPhone-användare rapporterar om stora problem efter att ha uppdaterat till iOS 8.0.1. Framförallt, men inte hel uteslutet, är det användare av nya iPhone 6 och iPhone 6 Plus som upplever problemen.

Bland annat kan Touch ID helt sluta fungera, likaså mottagningen för iPhones och iPad-modeller som har simkortstöd – texten ”Ingen service” ersätter den plats där mottagningen vanligtvis visas.

[line]

Uppdatering 24/9 20:06: Enligt användare på Twitter har Apples supportavdelning rekommenderat att iPhone 6- och 6 Plus-användare ska återställa sina enheter via iTunes. De användare som hunnit göra det redan låter sig meddela att det verkar ha löst problemen.

Det är dock ännu inte helt fastställt ifall problemen enbart berör nya iPhone 6 och 6 Plus eller inte. Array.se kan dock bekräfta att åtminstone två iPhone 5s-enheter har kunna uppdateras utan några som helst problem.

[line]

Uppdatering 24/9 20:15: Apple har nu dragit tillbaka iOS 8.0.1-uppdateringen för alla enheter. I ett kort uttalande till The Loop säger man att man är medveten om problemet, undersöker det aktivt samt kommer att delge mer information inom kort:

We have received reports of an issue with the iOS 8.0.1 update. We are actively investigating these reports and will provide information as quickly as we can. In the meantime we have pulled back the iOS 8.0.1 update.

[line]

Uppsatering 25/9 08:32: Apple har nu i ett supportdokument bekräftat problemen som något enbart drabbar de nya iPhone-modellerna. En uppdatering till iOS 8.0.2 kommer släppas inom dagar för att råda bot på det problemet.

Övriga iOS-enheter ska alltså kunna uppdateras som vanligt utan att dessa allvarliga problem ska uppstå.

 • TianZhu

  Tack för infon!

 • Lindhardsen

  Jag har uppgraderat, och inte dramats av några problem… Än i alla fall

 • Lars Hernborg

  Inga problem med TouchID, funkar på min iPhone 5s och ännu inte sett några problem med WiFi/3G/4G på min iPad Air… men har ju inte testat allt redan :-)

 • pakse

  Inga problem här, har just uppdaterat en iPhone 4S och en iPad 2

 • matshif

  Kunde inte installera hämtningen på min iPad 2. Fick ett meddelande om att jag saknar internet uppkoppling.

 • Dan

  Hmm, jag tror att jag väntar lite till med att uppgradera till iOS 8… :)

 • Ola h

  Tror jag trampar lite på uppdateringsbromsen :)

 • StefanBP

  När jag skulle uppgrader min iPad Air till iOS 8 så krävde installationen 6,9 GB, (betydligt större än själva hela operativsystemet är sedan på enheten), irriterande då man var tvungen att tillfället radera appar och media…

  Tycker nog Apple har blivit jä%ra slarviga med sina uppgraderingspaket, och det gick inte att uppgrader fören efter flera timmar.

 • Steve Jobs hälsar från graven: ”You’re updating it wrong.”

 • TianZhu

  Uppdatera via datorn nästa gång så slipper du rensa.

 • Min telefon blev helt fucked up av uppdateringen och jag har en 5s! Stänger av sig stup i kvarten och ibland blir skärmen helt blå just innan. Trots att jag nu har uppdaterat till 8.0.3 så kvarstår besvären än.