Övrigt

Lexbase är på väg att komma tillbaka

Den skandalomsusade webbtjänsten Lexbase är på väg att komma tillbaka. Tjänsten vållade stor uppmärksamhet när den lanserades för några veckor sedan då det enkelt gick att söka fram domar på vanliga privatpersoner alldeles för enkelt. Massiv kritik riktades ur ett rättssäkerhets- och integritetsperspektiv.

Bland annat gick det att se personer dömda för brott på en karta men problemet var att dessa uppgifter var statiska så om någon flyttade så försvann inte pricken vilket gjorde att många oskyldiga hängdes ut bland sina grannar. Vidare kände sig brottsoffer uthängda då dessas namn stod med i domarna. Vissa fanns med enkom på grund av fortböter och andra små brott.

För att se vad en person var dömd för så var besökarna tvungna att betala och det visade sig vara en lukrativ affärsmodell. Enligt DN.se drog sajten in tre miljoner kronor på de tre dagar den var uppe.

Att det bara blev tre dagar var att säkerheten var obefintlig och information började läcka ut. Det var den första anledningen varför hostingleverantören Bahnhof tog ner den. Men trots att Bahnhof är ett företag som gjort sig kända för att försvara rätten till att få driva obekväma webbsidor kunde man inte acceptera att en tjänst som kränker så många människor integritet. Därmed var de inte välkomna tillbaka och de försökte i stället flytta till City Cloud. Även där blev det stopp med samma motivering och sedan dess har den varit nere.

Nu planerar alltså sajten en återlansering och detta genom att lägga sidan på servrar i utlandet. Går vi in på Lexbase idag hamnar vi hos Cloudflare men det är en lastbalanseringstjänst och var den slutligen hamnar i stället återstår att se.

Säkert är att sagan om Lexbase är långt i från över.

[source:http://www.dn.se/nyheter/lexbase-drog-in-en-miljon-om-dagen/ “DN”]

[related]Mer om Lexbase[/related]

[display-posts tag=”Lexbase” exclude=”87924″ offset=”0″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!