Övrigt

Lexbase-register har läckt ut på nätet – minst 100 000 svenska personnummer på vift

Läs också: Bahnhof stänger ned Lexbase

Delar av den kontroversiella tjänsten Lexbase där det går att söka på svenskar som blivit dömda för någon form av brott har läckt ut på nätet.

Enligt källor till Array.se är filen sorterad efter personnummer och visar utöver födelsedatan och de fyra sista numren även adressen samt longitud och latitud till personernas registrerade bostadsadresser.

Alla personer är dock inte med, endast de som är födda mellan december 1988 och början av september 1990. Även notering om eventuellt annat medborgarskap finns med. Filen innehåller däremot inte några namn, domar eller länkar till domar.

Antagligen har man använt en så kallad “skrapare” och låtit ett program ladda hem så många poster ur databasen som möjligt och därmed behöver man inte ha haft tillgång till Lexbase interna system.

Till Dagens Nyheter säger Lexbase nya presskontakt att man inte har några kommentarer.

“– Jag har ingen kommentar, inte ens till om det är ett intrång. Tekniker har suttit dygnet runt med överbelastningsattacker och allt möjligt. Dessutom vilar en enorm hotbild över all inblandade, säger Lexbases presskontakt Sandra Kastås.”

Lexbase bryter inte mot personuppgiftslagen i och med att man har ett utgivningsbevis. Men det bör dock anses som ett brott mot PuL att underlätta möjligheterna för andra att ladda hem den läckta filen.

Även om det inte är en regelrätt hackning är det givetvis allvarligt att en fil med personnummer på svenskar som någon gång blivit dömda för ett brott sprids vind för våg utan någon form av redaktionellt syfte på till exempel Flashback och 4Chan.

Uppdaterat – 29 januari 18.00: Enligt Computer Sweden är det förhållandevis enkelt att även få tillgång att ladda hem domar utan att betala för sig och då flera stycken åt gången med hjälp av script. Man nämner också att säkerheten är obefintlig. Risken är nu att hela registret med hundratusentals domar börjar spridas okontrollerat för vem som helst att ladda hem.

[related]Läs allt om Lexbase på Array.se[/related]

[display-posts tag=”lexbase” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”6″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!