Övrigt

Lexbase gör dömda svenskar sökbara på internet

De flesta handlingar om domar och människor som är dömda för brott finns tillgängliga för allmänheten tack vare offentlighetsprincipen. Gemene man kan begära ut sådan handlingar utan någon större möda. Svenska Lexbase gör det hela betydligt mer tillgängligt genom en sökbar databas på internet.

Sökningar kan göras både mot privatpersoner och företag, och som sökterm anges namn, personnummer eller adress. Breda sökningar kan göras över hela bostadsområden såväl som städer eller genom att navigera på en karta där alla domar visas som röda prickar. Utan att betala kan vem som helst se exakt adress för domen, men för att ladda ned domen i sin helhet tas det ut en avgift på 59 kronor.

Photo 102

Om tjänsten kommer att bli långlivad eller snabbt stängas ned råder det delade åsikter om. I nuläget har Lexbase utgivningsbevis och lyder under gällande grundlagsregler. Företagets egna advokat och talesperson, Pontus Ljunggren, menar att Lexbase endast gör den goda offentlighetsprincipen modernare, och exemplifierar tjänstens nytta tar bland annat när en kvinna ska gå på dejt:

– En kvinna som ska gå på en dejt kan konstatera att den här killen har fem domar för våldtäkt eller misshandlat sin förra flickvän. Vi ger tryggheten att kunna göra ett val, säger Ljunggren till TT.

Flera andra jurister har uttalat sig om hur Lexbase är ett juridiskt övertramp rent eller inte. Offentliga handlingar innebär inte att vem som helst ska kunna plocka ut dem fritt och sprida dem, säger advokat Johan Åberg till Svenska Dagbladet:

– Om min granne är dömd fem gånger och jag plockar ut domarna och går runt i grannskapet och berättar det, då kan jag göra mig skyldig till förtal. Det går inte försvara tjänsten med att uppgifterna är offentliga. Det behöver inte betyda att man kan sprida dem, säger Åberg.

Även om det visar sig att Lexbase förhåller sig korrekt rent juridiskt till den svenska lagstiftningen kommer de etiska diskussionerna om en tjänsten rimligtvis pågå en bra tid framöver.

Lexbase finns i skrivande stund i betaversion på webben och det kommer att inom kort släppas en tillhörande iOS-app.

[source: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svep-domar-pa-natet_8933104.svd?sidan=1 “Svenska Dagbladet”]

[related]Läs allt om Lexbase på Array.se[/related]

[display-posts tag=”lexbase” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”6″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!