Övrigt

Lexbase och liknande sajter är svåra att komma åt för myndigheterna

Lexbase som vi skrev om igår gör det möjligt för vem som helst att söka fram om en person är dömd för något brott. Vill du veta vilket brott det gäller och på vilket sätt vederbörande är inblandad så kostar det en slant.

Tjänsten har fått massiv kritik för att vara integritetskränkande och missvisande. Det finns till exempel ingen möjlighet att uppdatera adresserna efter att någon flyttat vilket gör att helt oskyldiga lätt blir utpekade. Vidare kritiseras det faktum att dessa uppgifter är så känsliga att till och med polisen har strängare regler de måste förhålla sig till än vad som medges på denna sajten.

Nu skriver generaldirektören för Datainspektionen Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt att grundlagen måste ändras. Som det är nu räcker det med ett utgivningsbevis för att komma runt personuppgiftslagen. Detta handlar i grunden om att tidningar och andra medier skall kunna sköta sitt jobb men i normalfall gör också dessa en värdering om vilka uppgifter som är pressetiskt korrekt att skriva om. Det var aldrig tänkt att yttrandefrihetsgrundlagen skulle användas till att publicera alla uppgifter tillgänglig för vem som helst, och dessutom ha det som en affärsrörelse.

I Sverige har vi en lag, personuppgiftslagen, som är till för att skydda människor mot integritetskränkningar, och hindra att känsliga och privata uppgifter läggs ut på nätet. Om personuppgiftslagen hade gällt i det här fallet, så hade webbplatsen varit olaglig och Datainspektionen hade kunnat polisanmäla de ansvariga för brott mot personuppgiftslagen. Det har vi gjort flera gånger förut.

Nu är läget precis det omvända. Datainspektionens händer är bakbundna och det finns ingenting vi kan göra åt sajten. Hur mycket vi än vill.

För att stänga ner Lexbase och liknande sajter krävs alltså att grundlagen ändras och det görs inte lättvindigt. Först och främst krävs det två riksdagsbeslut där det måste vara ett riksdagsval i mellan. Vidare måste man hitta en balansgång så att inte yttrandefriheten blir lidande där den idag fungerar som det är tänkt.

Foto: Wikipedia.

[source: http://www.dn.se/debatt/grundlagen-missbrukas-och-maste-andras-snarast/ “dn debatt”]

[related]Läs allt om Lexbase på Array.se[/related]

[display-posts tag=”lexbase” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”6″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!