by • 2 juli, 2009 • NyheterComments (18)1989

MacBook Pro 13″ – kanske den bästa bärbara datorn någonsin

MacBook pro 13

MacBook Pro 13

När den första MacBooken med aluminiumskal var det många som funderade på var den stora skillnaden mellan MacBook och MacBook Pro nu var, mer än skärmstorleken förstås. Uppenbarligen hade Apple samma dilemma och artificiellt stympade modellen genom att ta bort Firewire-porten. Något som gjorde att vi var tämligen övertygade om att dagarna för denna ädla anslutningstandard var räknare, vi spelade till och med begravningsmusik i Macradion.

Ack så fel vi hade, företaget gjorde det enda logiska släppte en ny MacBook 13″ i aluminium och den här gången med epitetet Pro. En styck firewire 800-port och saken är nu biff.

MacBook Pro 13″ når utan några som helst problem upp till sitt namn. Firewire 800 som sagt, men också lika lång batteritid som sina syskon med större skärm, 7 timmar, som faktiskt är 7 timmar, eller ännu längre i vissa tester. Batteriet skall också hålla hela datorns livslängd dessutom. Om det är sant vet vi först om 3-4 år dock.

Alla MacBook Pros utom 17″ har fått en SD-kortläsare, det vill säga den standard som de flesta moderna digitalkameror använder idag, ett logiskt steg då detta i princip var det enda som vanlig folk hade express card-läsaren som fanns i de tidigare modellerna till. Tillhör man inte den vanliga delen av folket får man införskaffa sig en 17″ MacBook Pro i stället som har kvar den.

Datorn är otroligt gedigen, den säljer sig själv bara genom att uppenbara sig. Batteriluckan var inte helt hundra i förra modellen, tog vi av den krävdes det lite extra mycet kärlek för att få den på plats men MacBook Pro 13″ saknar helt denna då vi inte själva förväntas byta batteri (om det nu skulle behövas, kom ihåg den långa livslängden). Det har därmed aldrig funnits en sådan robust dator i denna storleken innan.

Det var längesedan det egentligen var intressant att mäta prestanda i dessa sammanhangen, Intel Core 2 Duo-processorerna tuffar på bra och så länge datorn har minst 4 GB ramminne är vi i datoranvändarens paradis. Faktum är att den klarar att ta in upp till 8 GB men priserna på dem är ännu lite för höga även om många återförsäljare har lägre priser än Apple Store.

Så slutligen checklistan för att få status den bästa bärbara Macen (och därmed datorn) någonsin är som följer.

 • Alla portar som behövs ?
 • Lååååång batteritid ?
 • Design som får oss att gråta av glädje ?
 • Vroom vroom-prestanda ?
 • Storlek (mindre = bättre) ?
 • Miljöaspekter inräknade ?
 • Går att byta ramminne och hårddisk själv ?
 • Rimligt pris ?

Vi har alltså en minimal dator med allt vi behöver under huven. Hur kan det bli något annat än full pott?

recensionikonrecensionikonrecensionikonrecensionikonrecensionikon 5/5 iLove’s

+ I princip allt, lite som ett muterat kinderägg.
– …

Pris: från 12495 kronor för grundmodellen.

Reklam: Köp MacBook Pro hos Kullander.se

 • Ted

  Jag har en och kan intyga- det är den bästa bärbara någonsin. Har aldrig varit med om en mer robust och gediget byggd maskin. Den är otroligt vacker, bara att titta på.

  Men kvaliteten är kanske sådär, på det belysta tangentbordet lyser bokstaven ”T” mycket starkare än alla andra tangenter, på mitt exemplar. Men jag kan väl leva med det.

  Batteritiden är imponerande också, den håller ju för sjutton längre än iphone nästan!

 • Kan inte annat än hålla med.
  Nya MacBook Pro 13″ måste vara den bästa bärbara datorn någonsin.
  Har rekommenderat den för många som blivit övertygade, köpt och blivit supernöjda.

 • Juventino

  Hej Peter att batteritiden ska vara så bra är inte helt sant, iaf inte för 13,3″ MBP som har ett lite bättre batteritid än 13,3″ vita MacBook.
  Här är ett inlägg som jag skrivit på MacWorld.se forum, orkar inte skriva om det.

  ”Någon som läser recensioner innan de köper sina datorer nuförtiden? 13,3″ MBP har mindre formfaktor givetvis än 15,4″ och 17” MBP och således ett mindre batteri men samtidigt komponenter som drar nästan lika mycket som de större, you do the math.

  Apple anger 7h för att det ska vara ”on-par” med 15,4″ MBP, men faktum är att 15,4″ MBP har mycket bättre batteritid.

  MacBook (vit): Litiumpolymerbatteri på 55 Wh
  MacBook Pro 13,3: Litiumpolymerbatteri på 58 Wh
  MacBook Pro 15,4: Litiumpolymerbatteri på 73 Wh
  MacBook Pro 17: Litiumpolymerbatteri på 95 Wh

  Så den vita MacBooken har nästan lika starkt batteri som 13″ MBP. Dock kan ni trösta er med att den nya 13″ MBP har mycket bättre batteritid än förra generationens Unibody MacBook.

  Test från MacWorld.com där de rippade en DVD till HDDn och spelade upp denna med full ljusstyrka, Airport och tangentbordbelysning avstängt.

  MacBook (vit): 3h 22min
  Unibody MacBook: 2h 44min
  MacBook Pro 13: 3h 33min
  MacBook Pro 15: 4h 3min
  MacBook Pro 17: 4h 18min

  Källa:
  http://www.macworld.com/article/141213/200…macbookpro.html
  http://www.macworld.com/article/141185/200…acbook_pro.html
  http://www.macworld.com/article/141233/200…acbook_pro.html

  Edit: Ni kan förmodligen klaga hur mycket ni vill, jag tvivlar på att något kommer att hända. Datortillverkare anger aldrig hur de testar sina batterier. Första generationens MacBook Air så angav Apple t.ex 5h batteritid och det var då med alla trådlösa alternativ avstängt, låg skärmbelysning och SSD när datorn bara sitter och gör ingenting.

  Finns många PC tillverkare som kör med likadan taktik. Dock är ju 15,4″ MBP och 17″ MBP mycket närmare sanningen än vad 13,3″ MBP är. ”

  Har du några andra källor som pekar på att batteritiden är så pass bra som Apple påstår att den är? Om vi pratar om 13,3″ MBP.
  Om inte ber jag dig ändra recensionen då den är felaktig och kan leda folk till att tro att de köper en produkt med bättre batteritid än vad den faktiskt har baserat på DIN recension.

 • Hej! Jag återkommer med resten men när MacBook Air kom började Apple ange batteritiden med Wifi påslaget.

 • Lasse

  Hej! Är 2 GB ramminne är för lite? Vilka användare tror ni behöver 4 resp 8 GB? Går i köptankar (kör PC/Ubuntu nu) och funderar lite på hur mycket minne man kan tänkas behöva. Aldrig ägt en mac. Tänkte främst använda datorn till fotoredigering, surfa och spotify… Är skillnaden stor mellan 2 resp 4 GB ramminne?

 • Jag rekommenderar alltid minst 4 gb minne.

 • Juventino

  @Peter Esse:

  Sorry, klargjorde inte vad jag ville få ut med mitt inlägg…

  Det var bara det att 15,4″ MBP verkar har betydligt mycket bättre batteritid än 13,3″ MBP. Att spela en film på datorn med full bakgrunsbelysning på displayen är mer krävande än att bara ha wifi påslaget, såklart.

  Och vid mer krävande aktiviteter så får 15,4″ MBP 30 minuter mer batteritid än 13,3″ MBP så jag undrar hur pass stor skillnad det blir om man inte kör ett stresstest. Sen så ser man att den vita MacBooken ligger ganska nära MBP 13,3″.

 • septor

  och den har HDMI out?

 • Hans

  Hej Lasse mfl-
  Håller inte med Peter Esse om att det krävs 4 gb för att köra Leopard för de funktionerna du frågar om.
  Kör den konfigurationen och oftast duger det alldeles utmärkt.
  MVH,
  Hans

 • Juventino, jag har den här modellen, och när jag berättar vilken batteritid den har till folk brukar jag säga sju timmar, eftersom den klarar sig i sju timmar med min normala användning, med ljusstyrkan på ungefär hälften, många program öppna och relativt tung internettrafik igång. Självklart blir det mindre, 2-4 timmar med full ljusstyrka, men jag tror att folk förstår det. När jag köpte den förväntade jag mig knappt sju timmar på lägsta ljusstyrkan, så jag var positivt överraskad när den närmar sig åtta.

  Jag tycker inte att Peter Esse behöver ändra något alls i sin recension, det handlar bara om vilka synsätt och förväntningar man har på batteritiden. Bra att du delar med dig av din väldokumenterade åsikt dock :)

 • Anders

  Jag undra om mac har HDMi & eSata och blue-ray? Finns det som tillval? Acer för 13900 ink 3 år garanti har allt plus tvkort och Full HD 1080P.
  Finns det en mac för samma pris och prestanda.
  Acern har 4GB DDR3 minne 2.6Ghz 6 Mb L3 cach cpu och 9600GT med 512 MB ram, 16 tum skärm Full HD och 320 GB 7200 vars disk m.m.

  Närmaste Mac datorn med likvärdig prestanda är 17 tum med prislapp på 31 000 och då har datorn inte HDMi & eSata och blue-ray, men dock 3 år garanti och TV kort.

  Återkom med ett mac konfig som matchar detta! Oberoende av pris.

  MVH
  Anders

 • Peter Esse

  @Anders: Ja det är L3 cachen som gör det ;)

 • mikaela

  jag tycker inte att den är världens bästa dator! batteriet håller inte en hel skoldag för mig, måste alltid har skärmen mörk för att spara batterier på lektioner när vi skriver mycket.. Men den är snabb och ganska så behändig..

 • Jag älskar datorn. Den är både snabb och har bra batteritid, samt att designen inte går att klaga på. Lätt att ta med sig.

 • Pingback: Johan Stockmarr » Blog Archive » MacBook Pro()

 • Pingback: Förra årets mest populära inlägg och annan kul statistik - Allt om Mac()

 • Pingback: Dator på intåg | idaw()

 • Pingback: Effektivisera mera()