by • 28 oktober, 2009 • NyheterComments (9)170

Magic Mouse: nog är det magi alltid

Magic Mouse

Flipp eller flopp? Apples historia när det gäller möss är verkligen som den fula ankungen i dammen. Deras förra försök, Mighty Mouse, var så usel så knappast de mest härdade Mac-användare kunde säga att den var bra (förutom min gode vän Jeroen då, men han är ju av Holländsk börd vilket torde förklara det hela). Den trådlösa varianten var ännu värre, så dålig så jag lät yngsta dottern ta med den till skolan för att illustrera något på bokstaven M. Jag hoppades att någon skulle stjäla den så jag blev av med den för gott men tydligen har dess rykte nått riktigt långt för dottern tog stolt med den hem igen. Nu får de ha den när de leker hästgård, för ingen vettig människa vill ju använda junket.

Magic Mouse är alltså ett helt nytt kapitel. Formen påminner väl en aning om Magic Mouse i det att musen är ganska låg och utdragen. Men till skillnad från Mighty Mouse så fungerar den åtminstone som utlovat. Att den är trådlös gjorde direkt att jag blev lite skeptisk men den skepsisen fick raskt ställa sig i skamvrån för Magic Mouse är tusen och åter tusen gånger bättre på den punkten jämfört med sin trådlösa föregångare.

Hela konstruktionen är så otroligt mycket tajtare och Magic Mouse känns betydligt mer påkostad och mer genomarbetad jämfört med den trådlösa Mighty Mouse. Här har Apple lyckats riktigt bra.

Den beröringskänsliga ytan är verkligen precis så cool som jag hade hoppats på och kanske är mina labbar aningen för stora för denna mus, en person med mindre händer hade troligen trivts riktigt bra med den.

Jag tycker den är okej. Den duger bra till att slösurfa lite med, eller för lite allmänt desktoparbete, men ska man sitta framför Photoshop eller annat där man i princip konstant har handen på musen så är Magic Mouse åtminstone inte för mig. Handleden spänner sig på ett onaturligt sätt eftersom handen aldrig vilar helt avslappnat på musens yta. Istället får man hålla i den på ett lite krystat sätt vilket åtminstone för mig gör att jag blir utmattad i både handled och hand efter ett par timmars arbetande.

Priset då? 695 kronor är mycket pengar men trivs man bra med Magic Mouse är det värt pengarna. För egen del är jag kluven till huruvida jag kommer att använda den i framtiden, men resten av familjen gillar den skarpt och jag åker troligen på att beställa tre till från Apple Store ganska snart.

Magic Mouse lever upp till namnet. Den är magisk, och det behöver man inte vara någon Appleexpert för att förstå.

Leverantör: Apple
Pris: 695 kronor inkl. moms

Denna artikeln är skriven av Joacim Melin. Du hittar fler texter av honom på macpro.se.

 • Tips: är du student så kostar musen ”bara” 625 kr.

 • doubleh

  w00t? Min Mighty Mouse funkar hur bra som helst. Bluetooth, bra vikt, håller laddningen, exakta rörelser!

  Men det blir nog en Magic Mouse. För jag är ju så härdad(?).

 • A

  Varför är leveranstiden sååååå lång? Beställde förra veckan och har fått beskedet 6-11 november. :(

 • M

  Är det nödvändigt att gå på och basha Mighty:n så hårt? Inga argument utan meningslöst babbel om hur dålig Mightyn är. Är Magic Mouse bättre på såna saker som latens och upplösning då som antagligen är det han bl.a. tycker är dåligt med Mightyn? Det fick jag inget svar på.

  Och att t.om. säga att ”ingen vettig människa vill ju använda junket”? Jag vill använda min Mighty Mouse. Jag tycker inte Mightyn är fantastisk, men den är helt ok, i alla fall för det jag gör.

  Så då är jag alltså ingen vettig människa? Tack så mycket.

  Mighty Mouse passar inte herr Melin. Men måste han förolämpa sina läsare? Tycker inte såna här artiklar passar in på iLove där det annars är så mycket kärlek. =) Just därför jag annars följer iLove och inte Mac Pro.

  Men en Magic Mouse vore en trevlig uppgradering, hoppas den är så bra som den verkar!

 • M: En produkttestare har som uppgift att tycka saker. Jag är en produkttestare, och jag tycker att Mighty Mouse är den överlägset sämsta mus, eller produkt för den delen, som Apple någonsin haft den dåliga smaken att sätta på marknaden.

  Du är läsare, och det står dig helt fritt att tycka som jag, eller tvärtom. Men ta det inte personligt, för det är det inte, det är bara min åsikt.

  Vill du ha ”kärlek” så rekommenderar jag släkt, vänner eller annan närstående person. Det får du aldrig via en blogg, och i synnerhet inte en som faktiskt granskar Apple och deras produkter.

  Peace,
  Jocke

 • Joakim

  Håller med ”M”, den här artikeln var ett riktigt lågvattenmärke. Det är väl ingen som har ifrågasatt din rätt att kritisera Mighty Mouse, men kom med sakliga argument då för f-n, i stället för att skriva ”ingen vettig människa vill ju använda junket”. Så alla vi som gillar den saknar vett då?!

  Hoppas ni på iLove kan hitta lite mer seriösa skribenter i fortsättningen. Vill jag läsa skräp finns ju redan MacWorld.se…

 • Ted

  Skräpartikel. Har själv en Mighty Mouse och jag har inga problem med den alls. Framför allt den lilla kulan som är helt fri att snurra som den vill är riktigt bra.
  Det sämsta med musen är att den är ganska tung, men man kan köra den på endast 1 batteri om man vill. En annan nackdel är naturligtvis knapparna på sidan, som man måste hålla in för att kunna ”knapptryck+lyfta”. Den tredje nackdelen är att man måste lyfta vänster finger för att högerklicka. Men på det hela är det en bra mus, och definitivt inget ”junk” – och dessutom ogillar jag att kallas ”ovettig” för att jag använder den. Historien om skribents dotter – vem bryr sig?
  Osaklig och tråkig artikel. Ingen vettig människa läser den, bara junk ;)
  Hoppas det kommer ett mer vettigt test framöver. Då troligen på macworld.se

 • Tim

  Jag gillade den inte alls, för låg design och så upplever jag ”släpningar”. Musen hänger inte riktigt med tyvärr.

  Jag ger den 2 bin av 5 spikar.

 • Alex

  Jag gillar Magic efter att ha testat den några timmar. Framförallt skrollningen är riktigt skön. Nästan som iPhone! :)